S dítětem doma do 7 let

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13021
14.1.23 11:57

@EEKK prosím o jaký příspěvek že jsi měla zažádat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
14.1.23 12:15

Hlavně je škoda, vzdát to po prvním vyhazovu, navíc ještě z nějaké admin. pozice. Ty máš vzdělání, o které je zájem, spíš hledej v oboru (větší řetězce nebo velké lékárny u nemocnic), něco se časem najde. V tvé situaci je to holt loterie, jestli dáš zkušebku, tak se tím zbytečně nestresuj a když to nevyjde, zkus něco dalšího. Na péči do 7 let jdi, jenom pokud v tom sama vidíš smysl (někdo je tak nastavený) a byla bys s tím spokojená. Jinak podle mě to jestli byl někdo doma 6 let nebo 8 let už je celkem fuk, v obou případech si z toho HR za zadek nesednou, ale neznamená to, že neseženeš práci :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
14.1.23 12:17

No že jsem měla jít na sociálku a požádat si. O jaký, nevím. Kdyby mi běžel sebemenší příspěvek ten rok, co jsem byla doma navíc, tak bych měla vyšší důchod. Řekla mi ta paní, co se mnou sepisovala žádost o důchod. Já se taky divila. Bylo to nad rámec té tříleté mateřské, která tehdy byla. Takto mám jen papír od doktorky, že moje dítě vyžaduje zvýšenou péči. A ten pro nikoho není směrodatný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
14.1.23 12:54
@EEKK píše:
No že jsem měla jít na sociálku a požádat si. O jaký, nevím. Kdyby mi běžel sebemenší příspěvek ten rok, co jsem byla doma navíc, tak bych měla vyšší důchod. Řekla mi ta paní, co se mnou sepisovala žádost o důchod. Já se taky divila. Bylo to nad rámec té tříleté mateřské, která tehdy byla. Takto mám jen papír od doktorky, že moje dítě vyžaduje zvýšenou péči. A ten pro nikoho není směrodatný.

Bud Vám to paní řekla špatně nebo jste to špatně pochopila. Péče o dítě do 4 let je tzv. vyloučená doba, to znamená, že se počítají ty roky do důchodu, ale ne výdělek do průměru. Důvod je právě ochrana matek. Žádný rok navíc jste doma nebyla, vyloučená doba jsou právě 4 roky.
např. https://ceskeduchody.cz/…vnuje-duchod
jinak tedy nad ty 4 roky bych si v každém případě platila sociálku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.23 13:09
@šklíbakočka píše:
Bud Vám to paní řekla špatně nebo jste to špatně pochopila. Péče o dítě do 4 let je tzv. vyloučená doba, to znamená, že se počítají ty roky do důchodu, ale ne výdělek do průměru. Důvod je právě ochrana matek. Žádný rok navíc jste doma nebyla, vyloučená doba jsou právě 4 roky.
např. https://ceskeduchody.cz/…vnuje-duchod
jinak tedy nad ty 4 roky bych si v každém případě platila sociálku.

Přesně tak, rodičovská se může rozvrhnout až do 4 let dítěte a to se vám počítá i do důchodu. Výše rodičovské je dána zákonem a tuto částku si můžete rozvrhnout max do 4 let. Pak už nic nedostanete, ale můžete se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let (nebo o 2 děti do 15 let). Stát za vás platí zdravotní a už ne sociální. To si můžete platit dobrovolně. To je v tomto roce 2823 Kč. Pokud si to platit nebudete, může vám pak chybět potřebná doba sociálního pojištění pro získání důchodu.

• Citovat
  • Upravit
3414
14.1.23 15:28
@JancaS84 píše:
A ví někdo prosím jak je to když mám těch dětí víc? Platí omezení pobytu ve školce jen pro to poslední a nebo pro všechny?

Kamarádka chtěla do 7 let s mladším dítětem, automaticky dostala do 15 se dvěma. Omezení platilo pro obě. Ale už je to pár let, nevím, jestli platí stále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
14.1.23 16:23

No to ovšem bylo v osmdesátých létech…Je možný, že jsem to blbě pochopila, to já netvrdím. Tehdy byla mateřská tříletá. A navíc já pak čtyři měsíce sháněla práci, aby to nebylo dojíždění a čekala na tohleto místo, kam jsem potom nastoupila…možná měla paní na mysli ty čtyři měsíce spíš, než ten rok 3 až 4. Je to fuk, roky odpracované jsem měla i tak. A jak říkám, dneska je plno věcí určitě jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21290
14.1.23 16:28
@Anonymní píše:
Přesně tak, rodičovská se může rozvrhnout až do 4 let dítěte a to se vám počítá i do důchodu. Výše rodičovské je dána zákonem a tuto částku si můžete rozvrhnout max do 4 let. Pak už nic nedostanete, ale můžete se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let (nebo o 2 děti do 15 let). Stát za vás platí zdravotní a už ne sociální. To si můžete platit dobrovolně. To je v tomto roce 2823 Kč. Pokud si to platit nebudete, může vám pak chybět potřebná doba sociálního pojištění pro získání důchodu.

A to socialni pojisteni si muzes doplacet jen tak? Nema to dalsi podminky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.23 18:04
@PaníBovaryová píše:
A to socialni pojisteni si muzes doplacet jen tak? Nema to dalsi podminky?

Myslím, že se musíš 12 kalendářních měsíců podílet na sociálním pojištění, musíš mít rok odpracováno, ale nechci kecat

• Citovat
  • Upravit
30891
15.1.23 17:20
@Venesí píše:
To vážně? A z jakého důvodu?

Uz odpovedeli jini, ale pokud jsi nahlasena jako osoba pecujici, tak musis pecovat ;).

Osoba, která pečuje o dítě do 7 let anebo o dvě děti do 15 let věku, může být také státním pojištěncem. Podmínkou však je, že o děti pečuje řádně a celodenně. Nesmí je tedy umístit do jeslí anebo do školky na déle než 4 hodiny denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
16.1.23 12:05
@Anonymní píše:
To bych ráda, ale úplně moc nevím, jakou kvalifikaci a kurzy bych vlastně mohla dělat. Jsem farmaceutická asistentka, mám vošku, titul DiS., žádné kurzy v této oblasti ani žádné Bc. studium není (kromě Farmaceutické fakulty - ale to pro mě nehrozí), takže vlastně ani nevím :nevim:

Já mám Bc studium Farmakochemie a medicinální materiály v Pardubicích. Navazuje na to organická chemie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.23 17:08
@PanenkovaMakova píše:
Já mám Bc studium Farmakochemie a medicinální materiály v Pardubicích. Navazuje na to organická chemie.

To z ní hezky, koukala jsem na to, ale to je všechno prezenčně. Denní dojíždění a děti k tomu bez hlídání, to reálné není. Ale díky za tip 👍

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat