Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kobliha51 omlouvat se nemusíš
Prostě zde nechci řešit, jestli jet nebo ne.. Potřebuji informace, ne diskutovat o pocitech..
Počítej s tím, že to, s čím počítáš, se může podělat
Byli jsme s půlročním plně kojeným miminem v Gobi (žili jsme v Mongolsku) a prostě se celou dobu odmítal kojit. Byla jsem šťastná, že jsem s sebou měla UM, protože to bylo jediný, co pil. Rozpil se zas až po návratu.
Určitě bych s sebou měla vlastní léky a mobil na svou českou pediatru. Všude jsou sice západní kliniky, ale ze zkušenosti, občas pro mimino předepíšou dávku jak pro stokilovýho horníka. Každou léčbu, dávkování, jsem konzultovala s naší doktorkou v ČR.
Tak cestu mame za sebou a jsme doma. Vse proběhlo uplne v pohode. Ti, co se rozhoduji, cestujte i s dětmi - da se to:-) Ti, co se boji a kritizují to, zůstaňte doma.
V květnu plánuju Seychelly s ročním dítětem, podnebí podobný jako v Thajsku, budu rád když se podělíš o praktický zkušenosti, případně tipy pro pobyt s malým dítětem na takovým místě ![]()
JV Asii bych taky rád viděl, ale nakonec jsem kvůli dítěti z „bezpečnostních důvodů“ a menšímu čas. posunu zvolil tuhle destinaci.
@balzac
Zdravím, musím přiznat, že jsem na začátku měla také určité pochybnosti ohledně bezpečnosti o malého, ale dost jsem si nastudovala, takže obavy nakonec žádné nebyly. Nebyli jsme jen na jednom místě, trochu jsme cestovali, let z Prahy do Chiang Mai trval cca 15h i s mezipřistáním. Měli jsme business class, takže se cestovalo o dost příjemněji a přestup jsme trávili v salonku. Syn zvládal let relativně v pohodě, většinu letu prospal. V Chiang Mai byl ještě dost nastydlý (rýma), tak jsme ani moc daleko necestovali. S sebou jsme měli odsávačku jak manuální (ta je ale na prd) a na vysavač. Uklízečky měly k dispozici vysavače, několikrát denně jsme je poprosili o půjčení, nikdy žádný problém nebyl. Rýma mu zmizela ze dne na den, co jsme přijeli na ostrov Koh Samui - slunce, moře, vlhko, to vše asi pomohlo. Jinak cesta z Chiang Mai na Koh Samui let trval kolem hodiny ( do Sura Thani), pak taxi hodka a pul do přístavu, pak asi hodka lod a pak cesta z přístavu do hotelu. Osmiměsíční mimčo to zvládlo uplně na jedničku, nebrečel, zvídavě se koukal kolem sebe, občas spal, kde to šlo, si hrál.. Většinou jsem na přesuny použila nosítko, ve kterém byl spokojený. Na Koh Samui jsme byli po zbytek pobytu, ale na čtyřech různých místech, takže jsme se dost stěhovali, ale s tím jsme počítali, nemáme rádi, když jsme dlouho na jednom místě.
Toto je pár postřehů, které by vás možná mohly zajímat, jsou to moje zkušenosti s osmiměsíčním mimčem na cestě po Thajsku:
Seychely jsme také navštívili, ale před 4 roky (také květen). Byli jsme na všech třeh hlavních ostrovech, krásné místo, nádherná příroda, ale jídlo mě až tolik neoslovilo a lidé jsou uplně jiní než v Thajsku, nejsou tak přátelští a usměvaví.. Byli jsme tehdy ubytovaní v 3* až 4* a nabídka zeleniny a ovoce byla dost tristní, ale asi to záleží na hotelu. Nicméně je to opravdu moc pěkné místo a bezpečnost je zde určitě vysoká.
Tak přeji příjemnou a bezproblémovou cestu ![]()
Díky moc za obsáhlou odpověď!
S tím ovocem na místě mně to nenapadlo, ale jak říkáš, nabídka je tam v tomhle ohledu poměrně chudá, nejen v hotelech - místní to málo co vypěstujou radši nechají zkvasit, vydestilovat a pak vypijou… ![]()
Tu bezpečnost jsem myslel z toho hlediska, že na Seychelách se nevyskytují žádný prudce jedovatý rostliny / živočichové - malej už chodí a na všechno sahá a všechno si strká do pusy…
Budeme celou dobu na Praslinu - je to kousek od ostrovů který nás zajímají a kvůli dítěti jsme nechtěli žádný dlouhý plavby a Mahé mně nevím proč ani nijak nelákalo. Chtěl jsem to nakombinovat s La Digue, ale už se mi nepovedlo sehnat rozumný ubytování, ale předpokládám, že den bude stejně stačit.
Salonek během přestupu jsem taky uvažoval, někde mám vstup zdarma v rámci kreditní karty, bohužel se zdá, že v Addis Abeba kde přestupujem mi nebude moc platná, uvidí se na místě, no…
Já pro jistotu taky beru jídlo pro dítě na celou dobu + nutrilon a kojeneckou vodu, ikdyž to tam asi bude dostupný, ale pro jistotu. Co se kočárků týče, situace je tam podobná, ale nosítko brát nebudu, je to macek a pohodlnější je ho vzít tak jak je ![]()
Hraček beru málo, víceméně jen do letadla, asi by mi bylo blbý mu tam dávat na hraní plechovku od piva která dneska byla jeho nejoblíbenější
Vyhraje si s čímkoli…
Ohledně těch slun. brýlí - tvoje dítě s nima vydrželo? Já kdybych je dal tomu svýmu tak jsou během vteřiny dole a žužle je… Proč jste je dávali? Malý děti jsou v tomhle ohledu nějaký citlivější?
Co pobyt na pláži? Mám v plánu půjčit si auto a vyzkoušet i ostatní pláže na ostrově. Předpokládám, že by dítě přes den spalo v pláž. přístřešku. Pro pohyb na pláži zvažuju overal s UV ochranou.
Hotely (z toho co bylo volný) mi přišly takový nic moc bez ohledu na cenu a pak už tam byly jenom hotely typu Four Seasons / Hilton za 150k/týden a to fakt ne… Nakonec se mi povedlo sehnat za pěknou cenu takovej větší (140m2) samost. bungalov hned u pláže v klidné části ostrova se dvěma ložnicema, obývákem, kuchyní… Což je pro nás ideální neb manželka chodí s dítětem v 9 spát já bývám do jedné ráno vzhůru…
@balzac
My byli nejprve na Praslinu, pak La Digue a závěr na Mahé. Nejvíc se mi líbil La Digue, malinký ostruvek, který má své kouzlo. Jezdí se tam dost na kole, krásné pláže, příroda, ale to je v podstatě i na Praslinu
Na Praslinu navíc můžete vyrazit do té národní rezervace i když s ročním dítětem a bez nosítka, to asi ne, leda, že byste ho nesli v náručích, to by byla pěkná posilovna:D Na La Digue můžete vyrazit na jednodenní výlet, myslím, že cesta ferry trvala kolem půl hodky. Na Praslinu jsme byli v Berjaya Praslin Resortu, kousek od moře, spokojenost, až na to jídlo. Hostů tam bylo tehdy docela málo, květen je myslím ještě low season. Trochu mě překvapily ceny v restauracích za jídlo, asi jsem příliš deformovaná tím Thajskem, kde se dá najíst opravdu za rozumnou cenu
Par krát jsme nakoupili jídlo v krámě a dali studenou večeři. Nevím, jak je to ted, ale nevzpomínám si, že by tam byl nějaký velký obchod, malé krámky tam samozřejmě jsou, takže vždy je možnost koupit si takové ty základní věci, ale s těmi plenkami a příkrmami nevím, to bych tipla, že asi ne, takže dobrý, že berete s sebou.
Pokud jde o brýle, tak jsme koupili speciální brýle pro mimina, jsou to takové ty nasazovací přes hlavu. Dávali jsme mu je jen, když jsme šli do bazénu nebo do moře. Synovi se ze začátku nelíbily, nechtěl je, sundaval si je, ale pak si na to zvykl, byla to otázka dvou tří dnů. Asi zjistil, že je to s nimi lepší
Jinak ano, mimča jsou citlivější, takže i jim by se měly oči chránit, ale určitě není dobré jim je nechávat celý den, to je pak kontraproduktivní.
Malý je ted také v období, že vše cucá, strká do pusy, cokoliv ho zajímá, co je nové, musí projít pusou. Takže ano, chápu ty obavy o bezpečnost. My jsme to zvládli a věřím, že když se člověk pohybuje v turistických destinacích, kde jsme například byli my, tak je riziko malé. A co ta Etiopie? Myslíte, že tam to bude v pohodě? Jestli nemáte business class a máte nějaký dlouhý layover, tak bych ten salonek možná zvážila, no uvidíte..
Syn v osmiměsících si moc pláže neužil, jen když jsme přecházeli do moře. Je ještě v období, kdy vše cucá, takže jen co jsem ho posadila do písku, tak si obalil ruku pískem a chtěl ji strčit do pusy. Možná, že roční dítě si už s tím pískem bude hezky hrát ![]()
Tak až dorazíte, dejte vědět, jak se dovolená povedla ![]()
Já byla v Thajsku 3×, sice ještě svobodná a bez dítěte, ale docela dobře si to dovedu představit i s dítětem. Očkovaná jsem nebyla, ani dítě bych nedala očkovat, jen bych se vyvarovala oblastí s malárií. Pokud budete někde v hotelu, nebála bych se. My bydleli jako baťůžkáři v nejlevnějších dřevěných chatrčích a i tam jsme potkávali mladé páry s malými dětmi, i kojenci.
La Digue máme právě na jeden den v plánu, cesta lodí trvá chvilku + bychom chtěli navštívit ještě La Curieuse, od Praslinu taky kousek, což je s malým dítětem výhoda.
Na La Digue jsem měl vyhlídnutý pěkný ubytování, ale přemýšlel jsem, jestli to na 2 týdny není moc malej ostrov. Mezitím už si to rezervoval někdo jinej a kvůli akčním letenkám od Ethiopian a BA (kterých jsem taky využil) na můj termín pobytu už se mi nic co by vyhovovalo sehnat nepovedlo. Ono když chce člověk bydlet na klidným místě a v samost. domě bez sousedů, tak je to na takovejch malejch ostrůvcích docela problém ![]()
Jako myslím si, že věci pro děti jako plínky / příkrmy se tam snad musí dát někde sehnat, koneckonců, turisti s malýma dětma jsou tam celoročně a místní mají taky děti… Ale v ceně letenky jsou zavazadla 2×23kg, tak proč toho nevyužít, bude to pohodlnější a v neposlední řadě asi i levnější…
Layover v Addis Abeba máme tam i zpět cca 3 hod., což se dá… Terminál kde přestupujeme je relativně nově postavenej a čistej, tak se toho až tolik nebojím… Soudě podle fotek jsem přežil i horší letiště, pravda, bez dítěte…
Tak cesta byla podle očekávání nic moc - pro nás, paradoxně to nejlíp zvládlo dítě - víceméně to prospal (v noci a částech dne kdy je zvyklej spát), ikdyž bez řevu se to místama neobešlo - security ve Vídni kdy jsme jej museli vyndat z kočárku a vzbudit a vždycky před vzletem kdy mu trochu trvalo než na nás usnul (a my se pak nemohli skoro hýbat). Všude nám nabízeli postýlku, ale v té být nechtěl. Zabavit ho v letadle když nespal bylo taky náročnější, ale zvládli jsme to (křupky s sebou).
Jinak Etiopie relativně OK, s Vídní se to sice srovnat nedá, ale čisto tam jakž takž je a nakoupit se tam taky dá (neberou EUR - jenom USD), 0.5l Cola/voda za 2 USD, kafe 5 USD, byly tam i restaurace, ale nikdo jsme neměli hlad, tak jsme nezkoušeli. Karton Davidovek se tam dá koupit za 16 USD.
Jediný co, tak to letiště je docela malý vzhledem k počtu lidí který jím projde, ale sednout si bylo kde. Vypustit dítě „na volno“ jak ve VIE moc nešlo a přestup byl v čase kdy nespí, takže to bylo trochu náročnější.
Taky byl trochu zmatek ohledně gatu kterej těsně před odletem změnili. Security bezproblémů a proběhlo rychle, u gatu nás vzali jako první když viděli, že máme dítě. Zabavují zapalovače, takže lepší dát před security do příručního ![]()
Mahé - Praslin bezproblémů
Jinak pobyt taky OK, má stejnej režim jako doma, zvykl si okamžitě.
Na koupání má UV overal a myslím si, že je to dobrá věc, pořád ho celýho mazat krémem by se nám asi nechtělo.
Pokud by někoho zajímalo, jak vypadá dětský odd. v nemocnici na ostrově Praslin, tak takto ![]()
Mimochodem, jídlo co nám tam dali (strávili jsme tam jednu noc), bylo moc dobrý - na večeři hovězí maso, k tomu rýže a salát a palačinka s čokoládou jako dezert. Najedli jsme se z toho oba.
Na snídani čaj s mlíkem, čerstvý ovoce a toast chleba se šunkou a sýrem. Pro dítě na večeři polévka a na snídani ovesná kaše. Dokonce to bylo pokaždý i teplý narozdíl od od našich nemocnic. Večeře je vyfocná trochu hůř, přecijen jsem byl lehce ve stresu…
https://imgup.cz/image/L7vH
https://imgup.cz/image/L7vd
https://imgup.cz/image/L7vS
Personál OK, sestřičky moc milý až na pár vyjímek na noční směně. První doktor špatně určil diagnózu - bakteriální infekce, ve skutečnosti se jednalo o virovou což jsem si celou dobu myslel a kubánskej doktor to druhej den i potvrdil.
Malá rada na závěr: pokud se dostanete na Seychelách do nemocnice, je lepší když je tam s váma partner - bílej chlap je pro ně autorita, bílá ženská, ne tak zcela. Manželce ani nedali vodu když je dovezla sanitka, dostala ji až potom co to sestrám přikázal doktor.
Přístup personálu se prý po mým příjezdu (vracel jsem se pro zásobu balené vody, jídla pro dítě a plínek) docela změnil. S manželkou se moc nechtěli bavit ani o diagnóze, ale když jsem s nima vč. doktorů mluvil já, tak to bylo samý „yes, sir“, vč. požadavku na propuštění druhej den pokud ustane horečka.
Cena za jednodenní hospitalizaci byla 75 USD.
@balzac píše:
Pokud by někoho zajímalo, jak vypadá dětský odd. v nemocnici na ostrově Praslin, tak takto![]()
Mimochodem, jídlo co nám tam dali (strávili jsme tam jednu noc), bylo moc dobrý - na večeři hovězí maso, k tomu rýže a salát a palačinka s čokoládou jako dezert. Najedli jsme se z toho oba.
Na snídani čaj s mlíkem, čerstvý ovoce a toast chleba se šunkou a sýrem. Pro dítě na večeři polévka a na snídani ovesná kaše. Dokonce to bylo pokaždý i teplý narozdíl od od našich nemocnic. Večeře je vyfocná trochu hůř, přecijen jsem byl lehce ve stresu…
https://imgup.cz/image/L7vH
https://imgup.cz/image/L7vd
https://imgup.cz/image/L7vSPersonál OK, sestřičky moc milý až na pár vyjímek na noční směně. První doktor špatně určil diagnózu - bakteriální infekce, ve skutečnosti se jednalo o virovou což jsem si celou dobu myslel a kubánskej doktor to druhej den i potvrdil.
Malá rada na závěr: pokud se dostanete na Seychelách do nemocnice, je lepší když je tam s váma partner - bílej chlap je pro ně autorita, bílá ženská, ne tak zcela. Manželce ani nedali vodu když je dovezla sanitka, dostala ji až potom co to sestrám přikázal doktor.
Přístup personálu se prý po mým příjezdu (vracel jsem se pro zásobu balené vody, jídla pro dítě a plínek) docela změnil. S manželkou se moc nechtěli bavit ani o diagnóze, ale když jsem s nima vč. doktorů mluvil já, tak to bylo samý „yes, sir“, vč. požadavku na propuštění druhej den pokud ustane horečka.
Cena za jednodenní hospitalizaci byla 75 USD.
skvělý zážitek a krásný důkaz toho, že je blbost tahat takhle malé děti tkahle daleko. Už stačil ten předchozí příspěvek, kdy dítě při letu obtežovalo ostatní cestující.
@balzac neber to jako rýpání, ptám se vážně-když se nad tím zamyslíš zpětně, stálo to za to? Absolvovat takovou cestu, zažít pobyt v nemocnici, bylo to fakt tak super a úžasný zážitek, že to vyvážilo ta negativa? Myslím tím, v čem to bylo o tolik úžasnější, než letět třeba někam po Evropě?
@balzac píšete, že malý měl virovou infekci, mohu se zeptat, o co konkrétně šlo? máte představu, kde se malý mohl nakazit?
Promiň. Ale jestli ti někdo napíše něco negativního není to proto, že ti třeba závidí, ale proto, že tě chce upozornit i na negativa takové cesty. Lidé mají emoce a i lidé s emocemi mohou diskutovat. S tebou se, koukám, diskutovat moc nedá. Docela zírám, co z tebe vypadlo. Zas je to pro mě poučení.