Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka Takže dle Vaši logiky rodiny s dětmi by měly zůstat doma, aby neobtěžovali ostatní cestující. A co takhle dítě, které brečí v mhd? Neměla by náhodou maminka s dítětem vystoupit?
Mluvíme-li o tom obtěžování, já jsem zase v letadle měla tu zkušenost, že kousek ode mě spal chlap, který přes 2/3 cesty tj přes 4h chrápal a to dost silně.
Byl slyšet i přes ty super sluchátka, která odhlučňují ruchy z okolí. Měl by tedy taky tento pán zůstat doma a necestovat, páč obtěžuje okolí?
No asi tak, jestliže chcete cestovat, buďte více tolerantní, jinak pro Vás bude každá cesta noční můra.
V letadle se setkáte s různými lidmi, které Vás budou méně či více obtěžovat a nemusí to být jen děti..
@renap Pokud jde o cestování s miminkem, tak obecně si myslím, že sedět doma na zadku není žádná garance 100% zdraví, toho, že se mu nic nestane a nikde nic nechytí.
Mám kamarádku, které miminko onemocnělo v 5ti měsících. Strávila s ním pak několik dní v nemocnici. Nic příjemného. Kamarádka nikam necestovala a už vůbec ne žádná exotika, nechodí mezi velké davy lidí a stejně k něčemu takovému došlo.
Cestování s miminem proč ne, ale samozřejmě s rozumem.
Nemám osobní zkušenost se zdravotnictvím na Seychelles, takže k tomu se nebudu vyjadřovat.
Zkušenosti mám s Thajskem a za mě říkám, že jestliže chce rodina s malým (ideálně ještě kojeným) dítětem cestovat do exotiky, tak Thajsko mohu doporučit.
Lékařská péče je zde dle mého na vyšší úrovni než u nás. Letos jsem měla já i můj partner nějaké potíže, takže zkušnosti máme a opravdu jen pozitivní.
Předpokladem je kvalitní cestovní pojištění a pobývat ve větších turistických místech, kde se nachází mezinárodní nemocnice.
@H83 píše:
@lucenka Takže dle Vaši logiky rodiny s dětmi by měly zůstat doma, aby neobtěžovali ostatní cestující. A co takhle dítě, které brečí v mhd? Neměla by náhodou maminka s dítětem vystoupit?
Mluvíme-li o tom obtěžování, já jsem zase v letadle měla tu zkušenost, že kousek ode mě spal chlap, který přes 2/3 cesty tj přes 4h chrápal a to dost silně.
Byl slyšet i přes ty super sluchátka, která odhlučňují ruchy z okolí. Měl by tedy taky tento pán zůstat doma a necestovat, páč obtěžuje okolí?No asi tak, jestliže chcete cestovat, buďte více tolerantní, jinak pro Vás bude každá cesta noční můra.
V letadle se setkáte s různými lidmi, které Vás budou méně či více obtěžovat a nemusí to být jen děti..
ano podle mě by lidi s kojenci neměli cestovat na dovolenou letadlem takhle daleko. Je to opravdu velice obtěžující, když tam nějaký takový harant řve a před tím řevem není úniku.
@lucenka Já osobně považuji lidskou omezenost, sobeckost a netoleranci za daleko nebezpečnější než pláč dítěte ![]()
@H83 Asi jsi můj dotaz nepochopila, my nejsme z těch, co sedí doma na zadku, milujeme moře a dcerou jmsme byli poprvé u moře v jejím roce a od dvou létáme. Mě jenom zajímalo, v čem bylo Thajsko pro rodinnou dovolenou s kojencem lepší, než nějaké moře v Evropě, jestli ta daleká cesta stála za to. Mně osobně by se nechtělo absolvovat takovou cestu s dítětem, s přestupem, nevyspalí, proto mě zajímalo, jestli se tam konal nějaký zázrak oproti Evropě, že by se dalo říct, že to stálo za to.
Mně je teda spíš líto toho dítěte, než těch cestujících okolo. Když je několik stovek lidí na malém prostoru, tak se musí počítat, že to nebude bůhvíjaký komfort a klídek. Nassadim sluchátka nebo špunty do uší a nějak to přežiju, dospělý to nějak pochopí a absolvuje to dobrovolně ale to chudák dítě, které je X hodin v nepohodlí, čekání na letišti, dlouhý let, přestup, zase čekání, další letadlo, čekání na kufry, asi nic moc. Řvala bych taky.
@lucenka
tomu se říká různý úhel pohledu;) A prosím netykejte mi, děkuji.
Zajímalo by mě, od kdy považujete vhodný věk pro cestovaní s dětmi na dovolenou a co znamená, jak píšete, „letadlem takhle daleko“.
Do Vídně by to bylo ok? Nebo do Itálie ještě v pohodě? a co Kanárské ostrovy? nějak tu Vaši logiku nedokážu zcela správně uchopit..
@H83 píše:
@lucenka
tomu se říká různý úhel pohledu;) A prosím netykejte mi, děkuji.
Zajímalo by mě, od kdy považujete vhodný věk pro cestovaní s dětmi na dovolenou a co znamená, jak píšete, „letadlem takhle daleko“.
Do Vídně by to bylo ok? Nebo do Itálie ještě v pohodě? a co Kanárské ostrovy? nějak tu Vaši logiku nedokážu zcela správně uchopit..
v internetových diskuzích je běžné tykání. Takže na tom kvůli tobě nebudu nic měnit.
S dítětem do roka bych vůbec na dovolenou neletěla. Od roku do cca 3 let bych dítě vzala na max. 3 hodiny letu.
@renap letěli jsme do Thajska v 8 měsíčním mimčem a vše bylo úplně v pohodě. V letadle neřval, většinou spal a když nespal, tak si hrál. Letěli jsme business class, takže pohodlí jsme měli, místa také dostatek, na přestupu jsme měli také slušný komfort. Žádný problém. Takže kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod ![]()
Jo a proč Thajsko a ne Evropa? Za prvé Thajsko oba milujeme a v Evropě je v únoru trochu chladno… Evropu dáme zase ted v léte.
@H83 Tady si tykají všichni, je totu tak nějak zvykem. Jak jsem psala, my lítáme taky, ale např. 20 hod. let s přestupem mi přijde pro batole nebo kojence moc. Jak pán sám přiznal, náročné to bylo asi dost. Proto nechápu, proč táhnou dítě do exotiky, když moře je i 2 hod letadlem a dítě rozdíl nepozná.
@renap Protože přece oni to tam miluji, tak ho musí sebou vzít a nechce se jim čekat než bude trochu větší
Já to taky nechápu..je rozdíl jestli dítě letí 2 hodiny nebo 15..chudák dítě a ostatní cestující, co ho třeba budou muset poslouchat ![]()
@Enicka píše:
@renap Protože přece oni to tam miluji, tak ho musí sebou vzít a nechce se jim čekat než bude trochu většíJá to taky nechápu..je rozdíl jestli dítě letí 2 hodiny nebo 15..chudák dítě a ostatní cestující, co ho třeba budou muset poslouchat
ještě jsi zapomněla, že musí mít maminka i v zimě pěkné opálená a ukazovat všem okolo fotky z exotický dovolený ![]()
Omezenost nema hranice, koukam, ze se tu na emiminu scházejí docela elity????
Ad tykání, kdyz Vas nekdo požádá, abyste mu netykal, slušný člověk to respektuje.
Ad cestování, cestovat s miminem se da a to tak, aby to bylo prijemne pro obe strany - dite, rodič. Záleží na rodičích, jak jsou schopni organizace o mimco mimo sve zajete koleje a take dost na miminu. Některé deti opravdu cestování zvládají hodne spatne, teplota v tropech někomu take nemusí delat dobre, ale tohle nebyl rozhodne případ meho syna. Takze nevim, koho tady porad litujete, syn byl happy dite
![]()
Jo a na teto dovolené jsem zveřejnila pouze fotku se svým synem a par fotek, ktere se tykaly jidla pro mimca, kdyz by nekdo jel do Thajska s mimcem, aby věděl, co by tam mohl čekat. Nicmene poznámka o opálení byla v tomto kontextu naprosto irelevantní.
Nezlobte se, ale další debaty v tomto duchu uz s Vámi nepovedu. Nemam na to cas, coz nebude asi Váš problem.. Seberealizace na emiminu je asi jedine, co Vas nyní naplňuje ![]()
Hezky den ![]()