Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mackA159 píše:
Já opar chytla z bazénu, a světě div se i kvasinky. Humus, a jak tu někdo psal že chodí zensky s intimním problémem do bazénu? To je snad vtip ne? To se roznasi jedna báseň. Kdo tohle dělá je fakt cune. Opar je vysoce nakažlivý. Pokud už není zaschli…
No tady bych zase byla opatrná, kvasinky jsi chytnout v bazénu nemusela, mohla sis rozhodit PH pochvy a kvasinky se Ti mohly následně pomnožit, protože jak stoupne PH intimních partií (chlorovaná voda má poměrně vyšší PH než poševní sliznice), ty se pak stávají náchylnější.
@Zabatko píše:
No tady bych zase byla opatrná, kvasinky jsi chytnout v bazénu nemusela, mohla sis rozhodit PH pochvy a kvasinky se Ti mohly následně pomnožit, protože jak stoupne PH intimních partií (chlorovaná voda má poměrně vyšší PH než poševní sliznice), ty se pak stávají náchylnější.
pH, ne PH
@SAJ píše:Ale božínku. No tak jo. Jen, prosím tě, jak myslíš to tučně zvýrazněněné? Že ty si to pleteš s HPV virem?Příspěvek upraven 30.12.19 v 13:35
Ale božínku, nepletu, samozřejmě vím, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy virů. Dejme tomu, že partneři se také líbají, víš? No tak budiž, tady nemá opravdu smysl ztrácet čas.
https://cs.wikipedia.org/…k%C3%A9_viry
https://cs.wikipedia.org/…apilomavirus
@Zabatko píše:
No tak asi jsme si ho mezi sebou nepředali, když ho nikdo nemáme, děti zatím žádné partnery nemají, takže je docela dobře možné, že mezi těch 5-10% patříme a ven rozhodně chodíme, a to hodně. Celé je to o tom, že je zbytečné kvůli nějaké chvilkové radosti vystavit riziku nákazy některého z těch 10% lidí co ho nemají. Tečka.
reálně ho má 90-95% populace. Tedy ze statistického hlediska určitě i někdo u vás v rodině, jen se zatím prostě neprojevil. Nepleteš si to s něčím? ![]()
Pokud uz to bylo zaschly, klidne bych sla ![]()
Jinak jak tu padlo - kliky u dveri, madla mhd - snad ai kazdy nejdriv umeje ruce, nez si sahne na pusu nebo ji ne?
![]()
@Keyllah píše:
reálně ho má 90-95% populace. Tedy ze statistického hlediska určitě i někdo u vás v rodině, jen se zatím prostě neprojevil. Nepleteš si to s něčím?
A já to mám zjišťovat? Opar jsme nikdo v životě neměli a proč to riskovat na bazénu. Celá ta diskuse je o tom, jestli jít nebo nejít s oparem na bazén. Zodpovědnější je nejít, to je celé.
@Zabatko píše:
A já to mám zjišťovat? Opar jsme nikdo v životě neměli a proč to riskovat na bazénu. Celá ta diskuse je o tom, jestli jít nebo nejít s oparem na bazén. Zodpovědnější je nejít, to je celé.
jen jsem reagovala na to, že ho u vás v rodině asi nikdo nemáte
no, s největší pravděpodobností máte, jen o tom nevíš…
@Keyllah píše:
reálně ho má 90-95% populace. Tedy ze statistického hlediska určitě i někdo u vás v rodině, jen se zatím prostě neprojevil. Nepleteš si to s něčím?
Neplete, už jsem se ptala. ![]()
Ten virus chytnou vetsinou uz male deti mezi 1-5 lety. To libani je dost nepodstatne…
Přenos HHV se uskutečňuje slinami, genitálními sekrety, krví a vertikálně. Vstupní bránou může být respirační trakt, porušená kůže, sliznice genitálu, jindy mohou HHV do makroorganizmu proniknout intravenózní cestou, transplantovaným orgánem či kostní dření nebo transplacentárně.
@Kukacka123 píše:@SAJ píše:
pH, ne PH![]()
Profesní deformace, sorry.
![]()
@Keyllah píše:
jen jsem reagovala na to, že ho u vás v rodině asi nikdo nemáteno, s největší pravděpodobností máte, jen o tom nevíš…
No tak třeba máme, třeba ne, ale zkrátka na bazénu je velká šance, že to chytne někdo, kdo to ještě nemá.
Mimochodem, my ho mame s muzem samozrejme oba, jednou za cas (hlavne u muze) se objevi, jsem si jista, ze deti ho v sobe nosi taky. Ale puchyrky zatim nemely zadne. A to mame uz dva pubose…