Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kukacka123 píše:
Pokud uz to bylo zaschly, klidne bych slaJinak jak tu padlo - kliky u dveri, madla mhd - snad ai kazdy nejdriv umeje ruce, nez si sahne na pusu nebo ji ne?
![]()
Ano mělo by to tak být ale lidi jsou prasátka ![]()
@Zabatko píše:
No tak třeba máme, třeba ne, ale zkrátka na bazénu je velká šance, že to chytne někdo, kdo to ještě nemá.
Ne, není.
@Lenka_Hal píše:
Mimochodem, my ho mame s muzem samozrejme oba, jednou za cas (hlavne u muze) se objevi, jsem si jista, ze deti ho v sobe nosi taky. Ale puchyrky zatim nemely zadne. A to mame uz dva pubose…
Já ho mám určitě, mám s ním dost problémy, manžel stopro taky, počítám, že i děti. Nicméně, u nikoho z nich se zatím nijak neprojevil.
@Zabatko píše:
Přenos HHV se uskutečňuje slinami, genitálními sekrety, krví a vertikálně. Vstupní bránou může být respirační trakt, porušená kůže, sliznice genitálu, jindy mohou HHV do makroorganizmu proniknout intravenózní cestou, transplantovaným orgánem či kostní dření nebo transplacentárně.
My mluvime o HSV, konkretne HSV1, ktery se prenese klidne spolecnym pouzitim rucniku, priboru, primym kontaktem, atd.
@NickPaul píše:
Ano mělo by to tak být ale lidi jsou prasátka
Anebo jde o deti, proto to chytnou lidi vetsinou v detstvi.
@SAJ píše:
Já ho mám určitě, mám s ním dost problémy, manžel stopro taky, počítám, že i děti. Nicméně, u nikoho z nich se zatím nijak neprojevil.
Jsou stastlivci, kterym se neprojevi nikdy, i kdyz ho v sobe maji.
Ja ho dostanu jen pri velkem stresu. Muz kazdou chvili, ale on ma „velky“ stres kazdou chvili ![]()
Já nevím holky.. opravdu si myslím, že pokud si paní nebude opar nípat a sahat na něj, tak je přenos minimální.. musí ale dodržet hygienu.. Do bazénu může..
@Lenka_Hal píše:
Jsou stastlivci, kterym se neprojevi nikdy, i kdyz ho v sobe maji.Ja ho dostanu jen pri velkem stresu. Muz kazdou chvili, ale on ma „velky“ stres kazdou chvili
Já taky.. jako malá jsem měla pořád někde opar na rtech.. třeba i tři najednou.. Ted v dospelosti už jen při stresu, leknutí, horečky a nebo po kontaktu se skleničkou z které pil člověk co opar má..
Jinak, jak tady padlo to o gynekologickych potizich, nedelam si iluze s cim vsim lide chodi na bazen. Kdybych byla mene odolna vuci infekcim, tak tam nechodim. Ale ten opar teda fakt neresim. Jako kvuli par procentum populace nechodit plavat, kdyz se s tim virem potkavaji urcite jinde, to neee…
@Lenka_Hal píše:
Jsou stastlivci, kterym se neprojevi nikdy, i kdyz ho v sobe maji.Ja ho dostanu jen pri velkem stresu. Muz kazdou chvili, ale on ma „velky“ stres kazdou chvili
Já jsem ho jako dítě měla každou chvíli, pak poměrně často v pubertě, teď už mnoho let ne (klepu na dřevo!). A je zajímavé, že třikrát v životě se mi udělal superopar, resp, tak 18-20 oparů těsně vedle sebe po celé puse. Jednou při chřipce a pak když jsem měla nového chlapa a začalo to být važné ![]()
@NickPaul píše:
Já taky.. jako malá jsem měla pořád někde opar na rtech.. třeba i tři najednou.. Ted v dospelosti už jen při stresu, leknutí, horečky a nebo po kontaktu se skleničkou z které pil člověk co opar má..
Já měla pravidelně opar poté, co jsem vařila se svou tchyní (mimochodem, skvělá ženská), ona přitom opar nikdy v životě neměla. Teď už jsme to vychytaly, ona ochutnává ze všeho, ale mně pokaždé vytáhne čistou lžíci.
Naštěstí těch lžic máme spoustu. ![]()
@SAJ Tak hlavně že jste to vychytaly
v pubertě jsem měla přítele, jedna pusa a oba dva jsme měli okamžitě opar.. vztah nedopadl, a to kvůli tomu..
Ja treba chodim plavat dopoledne, byvaji tam kazdy den cviceni ve vode, v bazenu kolem dvaceti hodne starych pani…to jsou dny, kdy silne potlacuji myslenky na cistotu vody
prece jen ta casta inkontinence v teto vekove kategorii.
![]()
@Fiškuska píše:
Napadlo me co kdybych se zeptala primo pri vstupu na bazen, jestli je dobry napad tam jit s oparem…? Fakt jsem na vazkach, na netu jsem k tomu nic moc nenasla.
a co tam teda budes delat? Pri plavani si ho namocis na beton. To chces jenom sedet na okraji bazena a divat se, jak jiny plavou?
@NickPaul píše:
Ano mělo by to tak být ale lidi jsou prasátka
To uz je pak ale kazdeho boj, ze si neumi myt ruce, kdyz prijde domu ![]()