Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chci se zeptat, odkdy vaše děti chodily samy do a ze školy.Přítelův syn od příštího roku nastupuje na novou školu a přímo od školy téměř k nám mu jezdí přímý autobus. Tak přemýšlím, zdali pro něj budeme muset jezdit, nebo jestli by už mohl sám. Zatím ho do školy i ze školy vozili.
To je různé, záleží na cestě.
Moje neteř chodí do první třídy a chodí sama od Vánoc. Nejprve paní učitelka vyžadovala doprovod rodičů, v druhém pololetí už doporučovala zvykat děti docházet samostatně. Bydlí v malém městečku, do školy jde po chodníku, přechází jednu méně frekventovanou silnici. Když po škole jede k babičce, dokáže na zastávce u školy nastoupit do správného autobusu a dojet.
Druhá neteř bydlí taktéž na vesnici, ale po cestě do školy musí přecházet silnici 1. třídy, dost frekventovanou. Takže tam asi bude maminka doprovázet hodně dlouho.
Takže záleží na situaci. Klidně bych ho samotného chodit nechala, ze začátku ho potajmu sledujte, jak se chová.
daisy - jak je starý??
Kity chodila od 3 třídy na jinou školu a jezdila sama trolejbusem - v podstatě od baráku ( 30 m) až ke škole (100 m)
Jako myslím, že bych pustila sama… když má tak šikovně spoj bez přestupu…
Teda… je fakt, že ze začátku třeba párkrát jet s ním a zpět sám… a pak by mohl jezdit úplně sám.. ať nemá strach, že se ztratí. To už cestu bude znát.
jj, asi tak nejak to vidim taky, jen jsem se chtela ujistit. No vsak je to az za pul roku, tak se uvidi.
Nebo s ním o prázdninách tu cestu několikrát v rámci procházky projeďte… tak nebudete vázání raním časem a on si na cestu zvykne, takže až to bude aktuální, nemusel by mít strach z neznámé cesty.
no on nebydli s nama, tam, kde bydli s mamou, urcite bude chodit pesky, to ma tak kilak, k nam je to dal, ale v podstate tim primim busem rychlejsi. Urcite s nim ze zacatku pojedem a uvidime. Spis ze ja jsem doma s malym ditetem a kdyz budu muset jezdit ja, bude to trochu slozitejsi. Ted pro nej v klidu chodime do skoly co je od nas asi 100m, takze do prazdnin mame jeste luxus
.
Tak my bydlíme na vesnici, na zastávku autobusu to máme tak 100m, pak staví bus téměř přímo před školou. Naše Lucka do školy jezdila hned od první třídy sama, ne teda hned od září, ale až od listopadu, kdy jsem nastoupila na mateřskou.
Zvládla to úplně v pohodě. Od druhé třídy jezdí sama už i zpátky, tam je nastupování už složitější, ale zvládá to taky na jedničku.
A je hrozně hrdá, že to zmákne sama, pořád ji za to chválíme.
Určitě záleží i na dítěti a třeba i na tom, jestli s ním bude jezdit nějaký spolužák nebo známý. Ale ve třetí třídě bych se toho už fakt nebála.