Nechat doma samotnou 7letou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22048
1.4.14 23:50
@kacz píše:
to mi teda přijde hodně přehnaný a divím se, že jsi věnovala tolik času na sepsání takového referátu, ale budiž. Já na tom, že školní dítě zůstane 2 hodiny samo doma a za tu dobu si má uklidit pokoj nebo udělat úkoly, vůbec nic speciálního nevidím.

Myslím, že do mého referátu Ti nic není - nenutím Tě ztrácet čas jeho čtením nebo dokonce komentováním ;)

Jelikož máš doma (pamatuji se správně…?) něco málo přes 1 rok staré batolátko, rozhodně není nutné, abys zabíjela svůj čas komentováním mého zamyšlení nad tématem, k němuž prozatím nemáš příliš osobní vztah. ;)

Já a můj muž na tom „něco speciálního“ vidíme - a to je, co se NAŠICH DĚTÍ týče, to jediné podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.4.14 06:34

@BohunkaP můžu si komentovat, co chci. Děkuji za upozornění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
2.4.14 08:35
@BohunkaP píše:
Můj příspěvek je v tuto chvíli celkem zbytečný, protože akce už proběhla, ale nevadí, zajímavé téma k zamyšlení…

Mé dceři bude sedm let letos v létě - úplně sama doma vlastně ještě nebyla. Ne proto, že bych nechtěla… vím, že by to zvládla… ale zatím nějak nebyl důvod. Kupodivu, mladší pětiletý už sám doma byl (patnáct minut u pohádky, když byl nemocný a já šla pro starší do školy, nedovedla jsem nečekaně nastalý problém vyřešit jinak a mladší je na svůj věk klidný a spolehlivý).

Každopádně v situaci, o které píšeš (pochopila jsem to správně tak, že Tvoje dcera sama doma ještě nebyla…?), bych svou dceru doma rozhodně nenechala - i když vím, že by to zvládla, to není o nějakém strachu z toho, že něco vyvede nebo něco podobného. Je to o tom, že to první „SAMA DOMA“ považujeme (já i můj muž) za velkou věc v životě našich dětí. Něco, o čem mluvíme jako o obrovské události - něco, co u syna neopomeneme vyzdvihnout, kdykoli cítíme, že se cítí smutný a nevěří si - něco, na co se dcera už evidentně sama psychicky připravuje a co bere jako svou „zkoušku dospělosti“… Něco, co mé děti posouvá směrem k dospělosti, co jim ukazuje, jak úžasní jsou a co všechno dovedou zvládnout („bez maminky úplně sami doma, poprvé, nikdo mě tu nehlídal a já jsem se ÚPLNĚ SÁM DOMA díval na pohádku“). Něco, co bych nikdy nedokázala shodit nějakým ZA TREST.

Nemůžu nechat svou dceru poprvé samotnou doma jen proto, že nejsem schopna jiného způsobu výchovy. Pro mou dceru - a možná i pro mne samotnou - je to stejná událost, jakou bude jednou její maturitní ples nebo první koncert v hudební škole. Nepřipravím ji - resp. NÁS OBĚ - o to jen proto, že v tuhle chvíli neumím (nebo možná dokonce jsem pohodlná) najít jiné východisko z výchovného problému.

Děkuji i za tvůj příspěvěk.
Právě pro mě a mou dceru ta zkouška přišla včera. Nevidím to teda tak velkolepě jako ty, jako by šlo o první menses, nebo sex :jazyk:,ale i tak to pro mě byla velká zkouška. Ano, první oznámení, že jdu s její sestrou ven a ona bude uklízet ořvala, ale to u nás není nic vyjimečného, ořve i rohlík k večeři, protože mi neřekla, že chce chleba. Nakonec byla ona ta, která se ptala, jestli už jdeme. Pochopila, že zkouška je to i pro ni a úžasně se toho chytla a splnila toho víc než měla. Protože chtěla ona sama, chtěla dokázat, jak to své,,poprvé,, zvládne a zvládla. Celkem mě překvapuje, jak vyzdvihuješ, že to bylo za trest.Ano,důvod byl, že donesla dvě poznámky, ale celý proces byl o naší společné domluvě, kdy já nesouhlasila s tím, že má jít řádit na hříště, když provedla co provedla a mladší nemohla za to, co její sestra provedla ve škole-ta ven prostě jít musela. Dveře jsem před zhrouceným dítětem opravdu nezavírala, daly jsme si pusu a úsměv. A prosím tě, řeči,, to jen proto, že v tuhle chvíli neumím (nebo možná dokonce jsem pohodlná) najít jiné východisko z výchovného problému.,,si nechej pro jiné, přijde mi to trapný. Líná hledat jiné vychodisko nejsem a umím hledat výchovné způsoby, aby mé dítě bylo nepoznamenané špatnou výchovou. Třeba i tehdy, když mé mladší dítě je nemocné a starší musím odvest do školky/školy, protože já bych ji samotnou, i když vím, že by hleděla na pohádku nenechala. Vím, že na tom asi není nic tak hrozného a provozují to rodiče normálně, ale dokážu si poradit, aby tato situace nenastala. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
2.4.14 08:35
@hBod píše:
@kaczA co teprve první sex 8o, to budou stát za dveřma a držet palce
:lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
2.4.14 22:32

Já teda souhlasím s Bohunkou. A první sex mojí dcery jsme probíraly spolu. Chtěla se prostě o to podělit. Je to poprvé, tak jako tisíce dalších věcí… Víc raději nekomentuji. Dobrou noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
2.4.14 22:59
@šudlinka píše:
Já teda souhlasím s Bohunkou. A první sex mojí dcery jsme probíraly spolu. Chtěla se prostě o to podělit. Je to poprvé, tak jako tisíce dalších věcí… Víc raději nekomentuji. Dobrou noc.
:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22048
2.4.14 23:22
@wildcherry píše:
Celkem mě překvapuje, jak vyzdvihuješ, že to bylo za trest.Ano,důvod byl, že donesla dvě poznámky, ale celý proces byl o naší společné domluvě, kdy já nesouhlasila s tím, že má jít řádit na hříště, když provedla co provedla a mladší nemohla za to, co její sestra provedla ve škole-ta ven prostě jít musela.

No… to jsi ale napsala Ty, že „za trest šůruje svůj pokoj“ … :think: … pochopila jsem to tak, že i ono „my jdeme na hřiště, Ty zůstaneš doma sama a budeš uklízet“ je za trest. Nebo jak jinak to bylo míněno, než za trest? Tady mi není jasné, v čem si nerozumíme, možná jsem něco špatně pochopila…? Jestli to nebylo „za trest“ a správná otázka zněla přibližně nějak „je sedmileté dítě dost staré na to, aby bylo samo doma“, tak se omlouvám za nedorozumění. Pak je moje odpověď „ano, myslím, že je - ale každý musí posoudit podle znalosti vlastního dítěte.“

@wildcherry píše:
A prosím tě, řeči, „to jen proto, že v tuhle chvíli neumím (nebo možná dokonce jsem pohodlná) najít jiné východisko z výchovného problému“ si nechej pro jiné, přijde mi to trapný. Líná hledat jiné vychodisko nejsem a umím hledat výchovné způsoby, aby mé dítě bylo nepoznamenané špatnou výchovou. Třeba i tehdy, když mé mladší dítě je nemocné a starší musím odvest do školky/školy, protože já bych ji samotnou, i když vím, že by hleděla na pohádku nenechala. Vím, že na tom asi není nic tak hrozného a provozují to rodiče normálně, ale dokážu si poradit, aby tato situace nenastala. :mavam:

Vidíš - já jsem si v té situaci poradit nedovedla, resp. neudělala jsem pro to maximum. Nevím, zda by se to dalo nazvat „pohodlností“ nebo „neschopností něco udělat“… nejspíš obojím… opravdu nevím.
Nijak se za to nestydím… neberu to jako svoje selhání nebo problém. Beru to, jak to je. Rozhodla jsem se, jak jsem rozhodla - vím, proč jsem se tak rozhodla - a sama před sebou si to dovedu obhájit. Moje dítě to zvládlo - o čemž jsem byla přesvědčena předem, proto jsem se nebála to udělat a nevyvinula aktivitu k zajištění hlídání na 200%, ale jen na 90.
Já to zvládla také (o tom jsem byla přesvědčena trochu méně, ale to je vždycky míň podstatné).

Neberu to ani jako důvod k útoku - byť skrytému ;) - protože jsem ani já sama svůj příspěvek jako útok (ani skrytý) nenapsala. Jen jsem konstatovala fakta plus SVOJE myšlenkové pochody. Sama musíš vědět, jaké struny jsem se dotkla, že Tě to nutí k obraně v tomhle duchu. Ke zbytečné obraně… :nevim: nesnažím se útočit.

Mám stejně staré dítě - a názor na podobné situace evidentně trochu jiný. Napsala jsem ho proto, že jsem měla pocit, že stojíš o VŠECHNY relevantní názory a že ty odlišné Ti k něčemu budou… k zamyšlení, k utříbení názoru.. k něčemu pozitivnímu. Kdybych věděla, že Ti budou k zesměšňování, hledání slabých míst a přemýšlení, jak zpětně a skrytě zaútočit, bývala bych si ho nechala pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí