Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, zajímaly by mě tipy a triky pro jídlo ročního dítěte. Syn má jen dole dva přední zuby, nahoře 2 nedávno prořízlé. Přesto jí sám většinu potravin(jablko, papriku, měsíčky rajčat,…) a odmítá už namačkanou stravu. A moje otázka, může s těmito zuby rozmělnit i kousky masa atd.? Má z toho něco, pokud kusy polyká celé? Dnes např. jedl sám rukou těstoviny se zeleninou a kuřecím masem, maso bylo na centimetrové kousky. Jaké máte zkušenosti se samostatným jezením ročních? Dáváte jim do ruky lžičku, vidličku? Zájem má veliký, od bratra ze stolečku sní každou chvilku něco.
Nektere deti v roce nemaji ani jeden zoubek a kousky zvladaji, deti zvykaji dasnickama ![]()
Pokud ma zajem, podporuj ho ![]()
Blbý příměr, ale nám říkal veterinář, že psi, kterým vytrhal všecky zuby, normálně křupou i granule. Takže nevidím problém ![]()
Lžičku moje děti měly, oba jedli sami už v tom roce (se střídavými výsledky, ale chtěli to tak). Vidličku jsem jim nedávala, byli by schopní si tím vypíchnout oko ![]()
Zuby ke kousání nepotřebuje. Mám o něco staršího syna, ale zkouší jíst sám už delší dobu. Zpočátku to zkouší lžičkou, jen ji pak zase otočí a všechno mu vypadne zpátky (na sebe, na zem…). Tak zapojí ruce a to už se nají. Baví ho to, bránit mu v tom nehodlám, přeci ví, že když mu to nepůjde, hlady nezůstane a nastoupím já. ![]()
@Angua píše:
Blbý příměr, ale nám říkal veterinář, že psi, kterým vytrhal všecky zuby, normálně křupou i granule. Takže nevidím problémLžičku moje děti měly, oba jedli sami už v tom roce (se střídavými výsledky, ale chtěli to tak). Vidličku jsem jim nedávala, byli by schopní si tím vypíchnout oko
tak to je dobrý, uklidnilo mě to
No, co dítě, to originál, do staršího jídlo cpu ještě dnes a tenhle sní, co vidí, jakékoli konzistence.
@Kalvolu Jíme samy, krmit se nechceme. Dostává do ruky lžičku, ale stejně jí většinou rukama
Máme teda o něco víc zubů, ale i tak se mi zdá, že třeba těstoviny snad ani nekouše a polyká je v celku ![]()
Obe moje deti jedly samostatne od 14mes, vcetne polevek, jogurtu atd. Nenechaly se nakrmit. Je ale pravda, ze jedly fakt hezky, moc bordelu nenadelaly
Vidlickou asi v roce a pul.
Co se tyce jidla, tak jak je psano vyse, pozvyka to dasnemi.
@Angua píše:
Blbý příměr, ale nám říkal veterinář, že psi, kterým vytrhal všecky zuby, normálně křupou i granule. Takže nevidím problémLžičku moje děti měly, oba jedli sami už v tom roce (se střídavými výsledky, ale chtěli to tak). Vidličku jsem jim nedávala, byli by schopní si tím vypíchnout oko
Tak to naš emalá v roce dostala vidličku a šlo jí to napoprvé krásně, zato se lžící stále bojujeme
a to jí budou v lednu dva.
@Anonymní píše:
Tak to naš emalá v roce dostala vidličku a šlo jí to napoprvé krásně, zato se lžící stále bojujemea to jí budou v lednu dva.
Proč mi to hodilo anonymně?
@Anonymní píše:
Tak to naš emalá v roce dostala vidličku a šlo jí to napoprvé krásně, zato se lžící stále bojujemea to jí budou v lednu dva.
Liší se to. Ti naši s tím hrozně šermovali (nebo jsem úzkostlivá matka
) - starší to navíc dlouho ani nechápal
Ale tou lžičkou se najedl už hodně brzo. O mladší nemluvě, tu tak od roka do roka a půl mohl krmit jenom tatínek nebo babička (já ne!), od roka a půl ji nesmí krmit NIKDO. Obzvlášť ne já
Takže od roka jí taky sama, co s ní ![]()
@Chocolate píše:
Proč mi to hodilo anonymně?
Protože to je citlivé téma ![]()
Ahojte, právě jsem se zaregistrovala a hned žádám o radu, i když je to drobet mimo téma, mám 18měsíční holčičku, odmítá mi UM, byla dosud kojená, tedy poslední měsíc mě má spíš jako dudlík, jen si cucne a nebo ani to ne, začala jsem zkoušet sunar, ochucuji vanilkovým nestle, také frapkem, zkouším to ob den, zatím nic, máte někdo nějaký nápad? Děkuji
@Kalvolu já mám teda zkušenost s kousky nerozkousané a tudíž nestrávené stravy v plíně. Říkala jsem si, že si z toho tělo moc vzít nemohlo, když některé kousky v plíně vypadají stejně jak předtím v misce.
Tak jsem celkem dlouho mixovala a krmila..ale malýmu to nevadilo. Záleží na nátuře děcka a ten tvůj má názor asi jednoznačný a nic moc s tím neuděláš ![]()
Mladší od roka jesla jedině sama, nebyla ochotná se nechat krmit. Rozkousat dokázala kdeco. Prvně to prošlo bezez změny do nočníku, pak mi přišlo, že se to pomalu lepšilo
Lžičku jsem dávala od začátku, tak to po různu střídala- ruka, lžíce. JInak ovoce ve elkém kuse mi přišlo lepší než nakrájené na kostky. HLodat to uměla horníma jedničkama snad od 8mi měsíců. Na lžišku něco hustého lepivého - brkaše, rizoto se sýrem, hustší ovesná kaše… stačí chvíli cviku a půjd to i s jogurtem nebo polívkou
@sranda píše:
Ahojte, právě jsem se zaregistrovala a hned žádám o radu, i když je to drobet mimo téma, mám 18měsíční holčičku, odmítá mi UM, byla dosud kojená, tedy poslední měsíc mě má spíš jako dudlík, jen si cucne a nebo ani to ne, začala jsem zkoušet sunar, ochucuji vanilkovým nestle, také frapkem, zkouším to ob den, zatím nic, máte někdo nějaký nápad? Děkuji
mlíko nedávat.
místo toho tvaroh, jogurt. Mladší mi mlíko začala nějak pravidelně pít až teď