Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Otazka je jasna: od kdy se cca.uci deti na tyto otazky a ukazovani?
Moc diky.
Dr. říkala, že dítě by to mělo předvést na roční prohlídce. A tohle nám říkala, když bylo malé 8 nebo 10m.
Od roku jsme ukazovali a v roce a půl už ukazoval sám, postupně jsme přidávali, bradu, koleno apod.
Ale barvy se vůbec nechytá, kdy učit barvy?
Naše doktorka ho z ničeho takového nezkoušela
. Ukazujeme mu to průběžně od cca deseti či jedenácti měsíců, ale nezajímá ho to. Místo toho ukazuje, kde jsou dveře, okna, obrazy, světla, postel a podobně. Zřejmě bytový architekt ![]()
@micelinka píše:
Dr. říkala, že dítě by to mělo předvést na roční prohlídce. A tohle nám říkala, když bylo malé 8 nebo 10m.
na rocni prohlidce, ze by to predvedl? ![]()
tak nas prcek ma 14m a zatim nic takove nehrozi ani hooodne vzdalene.
@suricata dr. říkala, že by měla brzy zvládnout na prohlídce ve 3 letech. Učit jsem jí je ještě nezačala.
Nehroťte to. Když dvouleťák neví kde má pusu a kde nohy, asi už by se na tom mělo dělat, ale že by z toho zkoušeli roční mimino, to mi přijde trochu brzo..
@micelinka píše:
@suricata dr. říkala, že by měla brzy zvládnout na prohlídce ve 3 letech. Učit jsem jí je ještě nezačala.
aha, tak to má ještě čas, dík
@ne-silenamatka, 13 měsíců a umí ukázat očičko, nosík, ouško, vlásky (s určitým procentem chybovosti, kdy je zajímavé zrovna něco jiného než se po ní chce) ![]()
@suricata, u syna jsme si kolem dvou let mysleli, že je asi barvoslepý, barvy neuměl a i udělat hromádky kostiček dle barev byl problém, nechtěl nebo nechápal, nevím..
Do 3 let se to pak najednou změnilo a do školky šel s plnou škálou barev.
Ten náš pacholek se to naučil tak nějak postupně, kolem roku a půl už měl přehled. Ale rozhodně odmítá dělat takové to poslušné cvičené děcko (jednou jsem viděla u známé, dítě na povel šermovalo rukama jak divé, štěkalo, mňoukalo, no prostě co si kdo vzpomněl). Náš mladej k tomu prostě potřebuje kontext, pak i spolupracuje. Ale oni tyhle informace nasávají tak nějak mimoděk, takže i když jsme nedrilovali, tak to prostě pochytil průběžně.
@suricata píše:
Od roku jsme ukazovali a v roce a půl už ukazoval sám, postupně jsme přidávali, bradu, koleno apod.
Ale barvy se vůbec nechytá, kdy učit barvy?
Barvy mají umět do pěti let.
Jinak nevím, mu s ním dělali blbiny, nikdy sám neřekl paci, paci až teď a je zcela normální, kde má nos ví také, zase se to nemá přehánět, je to dětství a ne akademie ![]()
Na rocni prohlidce chtela doktorka paci-paci, papa, mama, tata…
Maly ma ctrnact mesicu, ukaze sulinka, oko, pupek, nos… Ale jen na sobe nebo na smoulovi, na mame ne ![]()
Umi par zviratek, jak je velky, umi indiana…
V roce byl jeste dost mimozni ![]()
nejvetsi pokrok udelal az ve 13 mesicich…
Ucit muzes kdykoli… Treba mas doma genia ![]()
Ted krátce po roce ukazuje nos a pusu. Momentálně mám pocit, že začíná rozumět, když mu řeknu kde je např. dudák nebo pití nebo oblíbená hračka, tak k ní leze.
Barvy jsem u prvního syna nijak extra neučila, ale komentovala jsem věci stylem to je červené auto. Kolem roka a půl, když jsme ťapkali pomalým tempem po procházkách, tak jsem mu vše kolem komentovala a kolem 2 let barvy rozlišoval.