Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj Berco,
ja ti asi moc nepomuzu. Kdyz nepocitam prvni cca 4 tydny, kdy vsechno bylo zmatene a teprve se Vojtik ucil co je den a co je noc, tak usina uplne sam bez problemu. Tzn. koupani, papani (my mame UM), pak cca 30min na odrihnuti a supajdi do postylky at spi nebo ne. Nechame svitit lampicku, aby nebyl uplne potme a odejdeme. Nekdy usne hned, nekdy se mrska, ale zadne zvuky nevydava (ani neplace, ani nebrble) tak k nemu prijdem, pohladime (na Vojtika plati hlazeni tesne nad ocickama), spravime perinku a rucicky a zase odejdeme. Cca za pul hodky spinka.
Nevim, cim jsme si to zaslouzili…? Je to asi dane. Nebo je to tim, ze je za cely den tak unaveny, ze pak mu nedela problem usnout. Pres den, pokud nespinka, na nej PORAD mluvime, ted uz „mluvi“ i on, rozptylujeme hrackami, „cvicime“ (jen v ramci moznosti jeho veku, samozrejme), proste nezna, co to je byt pres den, kdy bdi, sam. Ted uz si zacina vynucovat chovani zady ke mne, protoze chce videt a pozorovat. Takze mu to dopravam, co to jde (samozrejme v mire s ohledem na me i na jeho zadicka). Takze se nakonec divim, ze nema problem sam usinat, kdyz pres den sam nikdy neni (max par minut, kdy si potrebuju odskocit na wc…). Vim ale, ze se toto nase samostatne usinani, muze kdykoliv zlomit a budeme resit stejny problem, jako ty… Takze se na to dusevne pripravuju a vazim si kazdeho dne, kdy Vojtik hezky sam usne.
Metodu vyrvani se bych zkusila tak od tech 3 mesicu, ale ve slabsi forme, tzn. nenechat tak dlouho rvat a nechat rozsvicene svetylko.
Preju at se samostatne usinani brzo zadari!!
Inka + Vojtik
ahoj Berco,
ja ti asi moc nepomuzu. Kdyz nepocitam prvni cca 4 tydny, kdy vsechno bylo zmatene a teprve se Vojtik ucil co je den a co je noc, tak usina uplne sam bez problemu. Tzn. koupani, papani (my mame UM), pak cca 30min na odrihnuti a supajdi do postylky at spi nebo ne. Nechame svitit lampicku, aby nebyl uplne potme a odejdeme. Nekdy usne hned, nekdy se mrska, ale zadne zvuky nevydava (ani neplace, ani nebrble) tak k nemu prijdem, pohladime (na Vojtika plati hlazeni tesne nad ocickama), spravime perinku a rucicky a zase odejdeme. Cca za pul hodky spinka.
Nevim, cim jsme si to zaslouzili…? Je to asi dane. Nebo je to tim, ze je za cely den tak unaveny, ze pak mu nedela problem usnout. Pres den, pokud nespinka, na nej PORAD mluvime, ted uz „mluvi“ i on, rozptylujeme hrackami, „cvicime“ (jen v ramci moznosti jeho veku, samozrejme), proste nezna, co to je byt pres den, kdy bdi, sam. Ted uz si zacina vynucovat chovani zady ke mne, protoze chce videt a pozorovat. Takze mu to dopravam, co to jde (samozrejme v mire s ohledem na me i na jeho zadicka). Takze se nakonec divim, ze nema problem sam usinat, kdyz pres den sam nikdy neni (max par minut, kdy si potrebuju odskocit na wc…). Vim ale, ze se toto nase samostatne usinani, muze kdykoliv zlomit a budeme resit stejny problem, jako ty… Takze se na to dusevne pripravuju a vazim si kazdeho dne, kdy Vojtik hezky sam usne.
Metodu vyrvani se bych zkusila tak od tech 3 mesicu, ale ve slabsi forme, tzn. nenechat tak dlouho rvat a nechat rozsvicene svetylko.
Preju at se samostatne usinani brzo zadari!!
Inka + Vojtik
jo, jeste jsem zapomnela dodat dalsi veci, ktere mohou, ale samozrejme nemusi, zpusobovat to, ze Vojtik usina sam: denne jsem s nim hodinu venku a pak cca 2hodky dospava v kocarku na chodbe, kam jde vzduch z venku, pokoj, kde spime poradne vyvetrame, nez ho davame spat (cerstvy chladny vzduch na nej pusobi kouzelne i kdyz jdeme ven, protoze, kdyz ho dam do kocarku, tak se certi, ale jakmile vyjdeme ven, je to, jak kdyby se vyplo radio a okamzite spi), porad spinka v rychlozavinovacce, pomaha nam dudlik (nemyslim ale, ze je na nem zavisly, za par minut ho vyplivne, nebo usina uplne bez nej)
hodne stesti
Inka + Vojtik
Moc všem děkuju za odpovědi a rady. Uvidíme, kdy se k tomu odhodláme. Jen vám chci napsat, že se snažíme dodržovat rituály-malý se kolem 7 koupe, pak papá, ale dříve jak v půl 10 prostě nezabere. Za celý den spí pouze 3-4 hodiny a to jen v kočárku. Přes den vlastně nespal nikdy víc, ani jako úplně malinké mimi. Zkoušeli jsme ho večer dávat do postýlky a zůstat u něho dokud neusne, ale to se mu nelíbí a hned, jak ho položíme začne ječet. Nepomáhá ani hlazení či držení za ručičku. Prostě když ho do ní nedáme spícího tak to je hukot
. Jo a taky od narození odmítá dudlík
.
Berča
Berčo,
tak jak to tak čtu tak máme tak trochu podobné dítko.
Naše malá chodila spát tak do 3 měsíců okolo 23hod. Prostě večer byla nejživější. Přez den spala ze začátku i doma odpoledne tak 2,5 hodiny, jinak jedině v kočárku.
Dnes je ji 17m a pokud opravdu nepadne únavou tak sama nikdy neusne (leda u kojeni nebo v kocarku). Proste od malicka je priserne zvedava a nesmi ji nic ujit.
V noci ji staci spat 9 hodin. Ve dne kdyz opravdu hodne unavena tak spi 1,5 hodiny. No nekdy vubec.
My zkouseli vyrvavaci metodu - ale u nas nezabrala. Dudlik nase mala take nikdy nemela - ten odmitala od mala - a tak akorat jsme ji rozzurili, kdyz jsme ji ho strcili.
Jako mala mela navic reflux takze i prez vypodlozeni postylky do sikma se mi v postylce budila tak za 5 minut a proste v ni nespala - nechat ji vyrvat nepomohlo. Hlazeni nebo drzeni rucicky se nam take neosvedcilo.
Dnes se vecer, kdyz uz je hooodne unavena tak se necha upovidat ke spani. (ale to si ji musim k sobe pritulit - protoze jen tak ji dokazu na chvili zklidnit......)
No rikam si, ze jsem na tom jeste dobre - ja od 1 roku pry uz vubec nespala ve dne.
Zatim stale kojim (mame zavislacka - takze kojime i 3× za noc), ale pocitam, ze s odstavenim zavedeme spani s tatinkem - tak to doufam pak uz mala bude spat celou noc - pry to pomaha. (to si fandim ze)
Tak vam budu drzet palec at najdete nejakou metodu na uspani ditka.
Katka
ahoj, já taky uspávání před nějakou dobou řešila. Syn totíž usínal cca do 9 měsíců zá:,–(ně u prsa a měla jsem tudíž hrůzu z toho, jak budeme odstavovat.
Jednou jsem ho tedy zkusila nechat vyřvat, bylo to moooc nepříjemné, vydržela jsem to (a manžel) asi půl hodiny a tím to pro nás skončilo. Touhle cestou nikdy nepůjdu.
Syn, jakoby to pochopil, přestal od následujícího dne usínat při večerním kojení, museli jsme ho tedy uspat jinak. Asi týden si zvykal a dnes upáváme takto:
vykoupat, napapat (kojo nebo bílý jogurt s přesnídávkou), v ložnici zhasnout, syna malinko pochovat, ukázat z okna světýlka, pusu a do postýlky spinkat. Do 20.00 spinká sám v postýlce. A šlo to i bez řvaní a, podle mě, týrání dítěte i rodičů.
Ale každé dítě je jiné (a rodiče také),
papa
Ahojky, tak my naši Berču na noc těsně zavinujeme. Berča nám cca poslední 3 týdny usíná u posledního kojení okolo 23hod a pak jí zavinu, dám do postýlky a spí. Někdy taky u kojení neusne, ale když jí těsně zavinu, začne zavírat oči a sama do pěti minut usne. Výjimečně se nám začíná stávat, že jí musíme zavinutou uspávat ještě v náručí. Ale to vše podle mě díky zavinování, které chceme cca okolo 4tého měsíce zrušit. Taky jsem potom zvědavá, jak se naučí usínat. Hodně podle mě záleží na denním režimu, který my dodržujeme „odmalička“, prostě přes den není v postýlce, přes den si hrajeme, chodíme na procházky apod. a v noci se spí. Taky poslední večerní kojení před spánkem je v ložnici a při nočním nakojíme, na Berču vůbec nemluvíme a ona se nabaští a spí dál. Hodně štěstí a pevných nervů při usínání miminka.
Ahoj holky,
musím říct, že mám podobný problém. Mám čtyřměsíční ďáblici, která usíná až po kojení kolem 22 hodiny. Chvíli před sedmou koupeme nakojíme a potom má oči jako žárovky, párkrát jsem jí zkusila jí dát do košíku, ale má šílené záchvaty pláče a na to nemám sílu jí tam nechat vybrečet, tak jí v obýváku u televize uhoupu a usne tak na půl hodinky a nebo nespí vůbec. V deset nakojíme a potom krásně uspe a spí tak do sedmi hodin s jednou noční přestávkou na kojení. Jinak večer po koupání usne tak jednou za týden, ale to je zase potom problém jí uspat po té desáté hodině…
Všem přeju hodně zdaru s uspáváním......Míša
Ahojky, i já si myslím, že tvůj brouček je ještě mooc malinký na to, aby plakal zbytečně… Ještě z toho nemá rozum. Já mám Lukáška (8 měsíců) a ze začátku při usínání také plakal. Většinou do 30 min. od nakojení. Vždy v klidu u kojení usnul a pak se vzbudil a začal horor. Zjistili jsme, že pláče, jelikož si potřebuje odříhnout nebo ho bolelo bříško, takže třeba i 30-45 minut houpání, zpívání atd. Teď už usíná krásně u prsa, vždy to trvá tak 4-7 minut. Dodržujeme rituály jako všichni
. Bohužel se ještě před 14 dny budil třeba po 8× za noc, ale už je to lepší, teď je to tak po 3 hodinkách, což už je pohodička
. Držím pěstičky a ty vyřvávání nech jinem saďourům
, vždyť jsou to takoví drobečkové a chtějí jen to maminčino nebo tatínkovo teplíčko…
Martina
Ahojky, i já si myslím, že tvůj brouček je ještě mooc malinký na to, aby plakal zbytečně… Ještě z toho nemá rozum. Já mám Lukáška (8 měsíců) a ze začátku při usínání také plakal. Většinou do 30 min. od nakojení. Vždy v klidu u kojení usnul a pak se vzbudil a začal horor. Zjistili jsme, že pláče, jelikož si potřebuje odříhnout nebo ho bolelo bříško, takže třeba i 30-45 minut houpání, zpívání atd. Teď už usíná krásně u prsa, vždy to trvá tak 4-7 minut. Dodržujeme rituály jako všichni
. Bohužel se ještě před 14 dny budil třeba po 8× za noc, ale už je to lepší, teď je to tak po 3 hodinkách, což už je pohodička
. Držím pěstičky a ty vyřvávání nech jinem saďourům
, vždyť jsou to takoví drobečkové a chtějí jen to maminčino nebo tatínkovo teplíčko…
Martina
Tak já bych to u takhle malého mimča asi ještě nezkoušela. Přijde mi, že je ještě moc malý na pochopení, co po něm chceš. Já jsem asi do 6 týdnů uspávala na ruce, teda ne uplně do usnutí, ale do „limbu“
. Pak jsem přešla na uspávání v postýlce, pohladit a chvilku pomazlit, pak se naučil usínat sám. Asi do 7 měsíců nebyl problém, pak se začal otáčet, zvedat, prostě se víc hýbal a nakonec si začal i stoupat, uspávala jsem i hodinu, hladila, dávala dudlíka, držela, aby se neotočil na břicho (to se okamžitě zvedal), všechno teda v postýlce. Pak jsem řekla dost a nasadila Estivila, 4 dny to trvalo, ale od 9 měsíců usíná sám večer i odpoledne. Můj závěr: dítě musí pochopit, co se po něm chce a to podle mě ve dvou měsících ještě nezvládne, doporučovala bych zkusit uspávat v postýlce (zpívat, konejšit, lehce hudba,..).
Základ máme tento: od 16h nespat, mezi 18.30 a 19h vykoupat, pak hodně nakojit, odříhnout, uložit do vyvětrané ložnice, dát dudlík, zabroukat ukolébavku, buď pevně zavinout i s rukama anebo do rukou dát muchlací kapesníček a miminko má samo usnout.
Slečna mi to poslední dobou různě zpestřuje. Nandávám vypadlý dudlík, někdy ale i znovu zvedám na odříhnutí, převlékám poblinkané pyžamo, přebaluju, a několikrát jsem „prohrála“ a musela dokojit, přičemž si mladá pěkně usnula.
Ale to je vyjímečně, většinou od 20h mám klid a poslední dobou kojím pak až ve 4h, takže díkybohu za to.
Oživuji diskuzi, i když mám poněkud jiný problém, než zakladatelka…Malý má skoro 3 měsíce a usníná s námi v obýváku, pak ho přenáším. Je mi jasné, že tak to nepůjde na stálo, takže ho chci navyknout na usínání v ložnici v postýlce. Předpokládám, že usne dobře, teď většinou usíná při kojení, odříhne, položím ho a spinká. Takže v tom myslím problém nebude, ale…problém mám já..jsem zvyklá ho mít na očích a takhle budu snad každých 5 minut lítat do ložnice, jestli je ok…Nevíte, jak to překonat..?Chůvičku nemáme, jen monitor dechu, ale co kdybych ho neslyšla…
Neboj se nic, jak máš monitor dechu, mužeš mimčo klidne položit do postylky a byt klidna, on by te upozornil kdyby nebylo neco v poradku..
Prostě to jednou zkus a jak uvidiš že to bude v poradku, prestanes se bat.. ![]()
Já ze začátku mívala rozsviceny svetlo pres noc ikdyz sem mela postylku hned vedle postele.. měli sme spatny monitor a houkal, tak sem byla vydesena, ale co mame jiny, všechno šlape, často procvicuju jestli funguje tim, že malou vyndámm a zapomenu ho vypnout, takže houká ![]()
My třeba zaspávame s cuckem, takze tam ze zacatku letim i 5× kdyz ji vypadne.. potom kdyz uz spi tak se treba 3× podivam a jak vidim ze spi natvrdo tak sem klidna, takze kdyz se parkrat kouknes a uvidis ze spokojene spí, muzes byt jenom rada a ne se stresovat, monitor dechu se postara ![]()
Já jsem malého dávala do postýlky samotného hned od narození. Usne jak kdy.Řekla bych že záleží jak je unavený. Po půl 7 koupeme, pak se nabaští, popřípadě dorazí a jde na kuťe. Když mu vypadává dudlík, chodím mu ho třeba desetkrát podat, někdy ale začne brečet, že ho ani dudel neuklidní.Tak ho vyndám, usne mi na ruce a pak ho dám zpátky. Někdy se i stane, že usne u jídla a po krknutí na ruce, dám ho do postýlky a za pár minut se vzbudí a brečí.Tak jedu nanovo. Už se nám i povedlo, že měl svůj den a usnul až v půl 11.Ale nemůžu si na spaní stěžovat. Budí se pak tak jednou dvakrát na kojo, a pak až ráno.
Já bych metodu vyřvání nepoužila - nemám na to nechat ho tak dlouho řvát.
Andělka