Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
syn doprava přímestkou MHD od 8 let. 20minut v autobuse ale první cesty jsem pečlivě sledoval pohyb telefonu na mapě…
8 letej syn zatím MHD sám ne. A co se pamatuju u sebe, tak já asi v 10 letech, jezdila jsem asi 6 stanic busem, a pak nadchodem přes dálnici(pražskou) do DDM. U syna plánuju asi podobně.
dcera začala jezdit sama jednu zastávku busem cca ve třetí třídě - já jsem vystoupila dřív a šla pro mladšího do školky, ona dojela domů tu jednu zastávku. Od čtvrté třídy začala jezdit po Praze sama i s přestupy atd. Už neměla družinu, tak to jinak nešlo. Ale ono hodně záleží na tom, jestli se dítě pohybuje v klidnějších okrajových částech a nebo v centru.
@Anonymní píše:
Od kolika let jezdí vaše děti samy městskou dopravou? Bez přestupu, několik zastávek, především větší města jako Praha, Brno, Ostrava…
Dve zastavky tak, ze jsem je tam ppsadila, jela za nima 2zastavky na kole a oni vystpupili, to uz od skolky. Jinak bez dozoru pd 2.tridy. S prestupem od treti.
Od treti par zastavek u nas bez prestupu ( starsi uz od druhe). Od ctvrte jezdi na dva krouzky, na jeden i prestupuje, jezdi do jine mestske casti. Trasu jsme si projeli, obe mista zna, jen tam nikdy nejezdila busem. Praha
Syn 8 let, Praha, tramvaj 30 min bez přestupu uz od minulého roku. Od příštího tydne autobus, jeden přestup 58 minut.
Od 9ti let jezdil sam na krouzky nebo na primestske tabory max 4 zastavky. Letos zmenil skolu tak jezdi 2 zastavky, driv chodil pesky. Ale my jsme male mesto.
Od 9,5 jezdi sam. Tram, metro, cast pesky. Cesta asi 45minut. Jezdi tak 3× tydne
Od podzima první třídy - první dítě 7 let a měsíc, druhé dítě za pět dní osm let, třetí dítě 6 a půl roku (ačkoli to třetí asi ještě nikdy nejelo úplně samo, jezdí s tím druhým). Několik zastávek autobusem po pražském sídlišti do školy a ze školy. První jezdili samo, druhé a třetí obvykle spolu, chodí spolu do stejné první třídy.
@Anonymní píše: Více
Od první třídy do školy, ale spojem primárně daným pro děti, aby se dostaly do školy. V podstatě s nim jezdila celá škola.🙂
Podle mě záleží na okolnostech a taky pořadí dětí. Od malička děti se mnou jezdili denně MHD takže cestování znají.
Brno_Bystrc. Kluci to mají asi 5 zastávek autobusem MH.
Prvorozený syn celou první třídu nejezdil sám MHD a vyzvedávala jsem z družiny. Tím že se ráno vozil mladší syn do školky, tak nejezdil ani do školy ráno sám. Začal sám MHD jezdit až od druhé třídy.
Prostřední syn šel do školy rok po něm. První půlku první třídy jsem ho vyzvedávala já z družiny, občas vyzvedl bratr a jeli spolu a od druhého pololetí začali oba dva odcházet z družiny samostatně a jezdit společně. Musím ale podotknout, že v těchto dvou letech byl covid a celé to bylo prostě jiné.
Nejmladší syn, šel do první třídy, když starší synové šli do čtvrté a třetí. První týden jsem ho vyzvedávala z družiny já. Pak ho brávali kluci a od listopadu začal jezdit sám už v první třídě. Nechtěl jezdit ani s bratry.
Nejstarší syn na kroužky po Bystrci jezdil od druhé třídy taky sám. Na plavání jsem ho vozívala do jiné městské části. Ve čtvrté třídě najednou měl trénink až na druhé straně Brna a musel se tam dopravit sám s přestupem - 45min a tím to začalo. Pak začal jezdit sám i na plavání a jakmile začal on, začal stejně jezdit i prostřední syn
![]()
Nejmladší syn má teď devět let, je ve třetí třídě a jezdí sám od první třídy na tréninky do města nebo druhou stranu Brna i 40min. Má jen volací hodinky. Zvládá bez problémů.
Takže nejdéle se člověk stará a bojí o prvorozené dítě pak to jde už rychle a mladší sourozenci se vezou.
Kluci teď mají 13, 11 a 9 a jezdí sami po celém Brně a i když jezdí do stejné školy tak na sebe nečekají a jezdí po vlastní ose.
Od 1. třídy, vyžaduji samostatnost. Odmítám dělat taxikáře nebo garde.
Od kolika let jezdí vaše děti samy městskou dopravou? Bez přestupu, několik zastávek, především větší města jako Praha, Brno, Ostrava…