Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj!
Kdy myslíte, že je čas odstěhovat mimčo z naší ložnice do vlastního pokojíčku?
Ali
Ahoj Ali,
na tuhle otázku dostaneš asi spoustu různých odpovědí
Třeba moje známá měla dceru v pokojíčku od narození, pokoj ale přímo sousedil s ložnicí. My jsme Michalku přestěhovali do pokojíčku když jí bylo asi 17 měsíců. Teprve v roce spala v kuse celou noc no a pak jsme museli pokojík zařídit což trvalo
Teď máme 4 měsíčního Vítka, zatím kojím takže se v noci 2-3 krát budí. Do pokojíčku ho přestěhujeme až budu mít jistotu, že nebude Míšu budit a až bude moct spát dole na palandě, postýlka by se už do pokojíčku nevešla.
Katka
Ahoj holky,
a máte někdo miminko již od narození v samostatném pokojíčku? Máme dost malou ložnici, tak řešíme, jestli nacpat postýlku ještě k nám (přebalování už se tam fakt nevejde, takže stejně bude ve vedlejším pokoji) nebo jestli i postýlku dát rovnou do vedlejšího pokojíčku. Někde jsem četla, že miminko se nejlépe cítí v ložnici rodičů. Tak to mě mate! ![]()
Jaký je názor zkušených maminek? ![]()
Díky Jana
Ahoj holky,
závidím vám, že máte pro miminko extra pokojíček! My tohle nemusíme řešit, protože máme malý byt, takže bude mimčo určitě spinkat s náma. Když jsem se starala v Anglii o děti, hned tak po měsíci šly do vlastního pokojíčku. Asi bych si pořídila ten monitor dechu a miminko dala klidně zvlášť. I když to možná bude nepohodlí, v noci mi přijde na kojení lepší, když je miminko po ruce.
Irča.
Ahoj holky,
my jsme malou odstěhovali z ložnice, když jí byl rok a spala celou noc. Dokud se v noci budila, byla jsem ráda, že ji mám po ruce a nemusím nikam běhat
. Taky už jsem v té době měla pocit, že se navzájem trochu „rušíme“ - my ji, když jdeme spát, a ona nás, když ze spaní vyprávěla, hekala apod.
. Dneska je jí 2,5 a stejně ji mám na chůvičce, kdyby něco…
Iva
Ahoj,
ja myslim, ze to zalezi hlavne na mimcu a na mamince, jak jim to vyhovuje. Urcite neexistuje zadna obecna rada. U novorozence bych se asi bala, ze ho nemuzu casto kontrolovat, ale zase stejne mam Nanny, takze by to aasi slo od narozeni. Nas syn spal od narozeni vedle moji postele v postylce, bylo to spis kvuli me a kojeni, abych se moc nebudila prechazenim, i kdyz ze zacatku jsem stejne chodila do vedlejsi mistnosti prebalovat.
Uplne odmital spat s nama v posteli, nejaky to usinani pri kojeni v posteli ho vubec nezajimalo, vzdycky po kojeni chtel zpatky do sveho pelisku
Asi v 5 mesicich mu zacaly rust zoubky a byl celou noc vzhuru a vrtel se, nechtel ani pit, ani chovat, asi 3× si zabrecel, ze chce nakojit jako normalne, ale ani po kojeni nemohl usnout chudacek. Samozrejme, ze ja byla taky vzhuru celou noc, protoze jsem samym poslouchanim jak nespi taky nemohla usnout
Syn byl v pohode, protoze to pres den dospal, ale ze me se postupne stavala chodici mrtvola. Treti noc jsem to uz nevydrzela a rano jsem se rozhodla, ze uz je velkej a ze ho tedy zkusim prestehovat do jeho vlastniho pokojicku. Mam jak jsem uz psla Nanny i vysilacku, takze jsem si rikala, ze o nic preci nejde…Ale mela jsem vycitky, co na to jako bude chudacek rikat.
No tak chudacek poprve ve svem pokojicku samozrejme prospal svou prvni celou noc bez kojeni, bez buzeni. Rano jsem ho musela vzbudit na kojeni!!! S manzelem se jeste ted nad tim smejem, ze jsme asi syna ten prvni pulrok svou pritomnosti v noci rusili
Jana
Ahoj
my máme 2měsíční princezničku Aničku a kromě prvního týdne spí sama v pokojíčku,ale máme chůvičky.Když spala s námi v ložnici budila jsem se při každém jejím pohybu a ona při chrápání našeho taťky
Teď se vyspíme všichni tři.
ahoj,
původní plán byl Em dát do pokojíčku v jednom roce, teď má malá 18 měs. a pořád spí s náma v ložnici. Spí většinou celou noc a to výhradně ve své postýlce, ale pokud se probudí, tak jí hned položím a ona spí dál, tak by musela hodně hlasitě plakat, abych jí z pokojíčku do ložnice slyšela.
Nynější plán je jí přestěhovat tak ve dvou letech možná dřív, ale nebudu to lámat přes koleno, myslím si, že poznám kdy je ta správná doba a ta teď rozhodně není.
S pozdravem Zuzka+Emily1,5 roku
Čau holky,
naší malé jsou něco přes tři týdny a od narození spí v pokojíčku,ale já jsem se přestěhovala k ní,abychom taťku nerušily,protože vstává brzy do práce.Zhruba do půlnoci ležím v ložnici,koukám na telku a pospávám a když se malá vzbudí na kojení, tak se přestěhuju k ní. Zatím nám to vyhovuje.,
Zdravím, Andrea
Ahoj,
já se přidávám k tomu že je to velmi individuální. Synovec odmítal spát kdekoliv jinde než s rodiči ve velké posteli v ložnici, takže dětský pokoj měl jen na hraní a skladování aut
Ve své posteli a ve svém pokoji začal spát až ve 4 letech, když ho nově narozený bratříček, který taky spinká s rodiči v posteli, začal v noci budit
a ve 4 to už v té manželské posteli vážně nebylo moc pohodlné ![]()
Já mám zatím malou u sebe v ložnici, protože v noci dost často kojíme a ráda bych jí přestěhovala, až skončíme s kojením a nebude se v noci budit.
Jana + Kačenka 2 měsíce
Ahojky holky,
taky bych chtěla řešit, kdy přestěhujeme mimi do vlastního pokojíku (samozřejmě po tom, co se nám v srpnu narodí
), ale bydlíme v pokrovním (tedy skoseném) 2+1, jen tak tak jsme se tam vešli, postýlku potřebuji na kolečkách, abych ji mohla přesouvat mezi oknem a svou postelí, abych se tam vůbec dostala…
Tak nevím, jak to budeme řešit později, až povyroste.
Vy určite najdete ten správný čas k přesunu, který všem bude vyhovovat.
Hezký den,
Elli 16+0tt
Ahojky,
Maxík je půlroční a mám ho hned vedle postele, budí se každou hodinku na kojení, tak jsem ráda že nemusím běhat vedle, ale pokojíček mu právě zařizujeme. Sice tam zatím nebude spinkat, ale bude ho mít spíš jako hernu, bez nábytku, jen s hračkami, až začne lézt a chodit, nebudu si muset při hře dělat starosti že na něco upadne a rozsekne si hlavičku o nějaký roh ![]()
Ahoj,
naše holky s námi spaly v ložnici do té doby,než šla ta starší do první třídy,pokojíček měly jen na hraní.A teď se synem to bude podobně,nemáme už volnou místnost,takže s námi bude taky aspoň do 5 let,co bude potom,to opravdu nevím.
Ahoj Vlaďka