Samoživitelka

3379
16.11.09 13:37

Samoživitelka

Chci se jen poradit.
Chtěla jsem si u své zdravotní pojišťovny nárokovat příspěvek na rozšířenou zdravotní péči a to v hodnotě 1000,–Kč jako příspěvek na autosedačku.
Bohužel je tam bod, že se to týká buď rodičů samoživitelů nebo, že rodiče musí být oba u stejné zdravotní pojišťovny.
S partnerem nejsme oddáni a nemá u nás trvalé bydliště. Zjišťuji správně, že za těchto okolností nejsem rodič samoživitel? To, abych byla samoživitel, tak bych musela mít rozhodnutí o svěření syna výhradně do mé péče soudem?
Rozumím tomu dobře?
Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
16.11.09 14:17

jsem tez samozivitelka, ale zadne rozhodnuti od soudu jsem nikdy nikde nepotrebovala! Pro ucely soc.davek je potreba jen vyloucit otce ditete z okruhu spolecne posuzovanych osob, coz se podepisuje primo na socialnim odboru Uradu prace kam patris. Zavolala bych primo do pojistovny a zeptala se jak by to chteli mit dolozene :nevim:

• Citovat
  • Upravit
13503
16.11.09 14:23

Ja jsem pro socialni pridavek na dite POTREBOVALA orazitkovou dohodu od soudu s otcem ditete kde je samozrejme take napsano kde ma otec ditete trvale bydliste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.09 14:27

Jojo, Taminko, mas pravdu, jeste notarsky potvrzenou dohodu o vyzivnem je potreba, na to uz jsem pozapomela!

• Citovat
  • Upravit
2681
16.11.09 21:31

Yvonne, ale ty asi nejsi samoživitelka. Trvalé bydliště nic neznamená. Jakmila máš přítele, bydlíte spolu a sdílíte domácnost, samoživitelka nejsi. NEní důležité trvalé bydliště, ale to, jak žijete.

My jsme pojištěni u OZP a dcera s jedním rodičem u OZP dostala tisícovku (zrovna na helmu na lyže), syn se dvěma u OZP 1500 a dospělý každý 500. pro vysvětlenou dceru mám z 1. manželství :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.09 22:57

Nechtěla jsem zakládat nové téma, jelikož se týče tématu Samoživitelka.
S partnereme jsme na pokraji propasti partnerského soužití. Já už s ním nic nechci podnikat dál, on sám nechce, prostě život tak zařídil.
Máme ročního chlapečka.
Chci zažádat o svěření dítěte do své péče, tzn. budu samoživitelka oficiálně.
Může mi některá poradit, co mě čeká a jaké kroky k tomu musím podstoupit?
Vím, že o to musím zažádat na sociálce, ale zajímalo by mě, co si tam mám vzít s sebou, co mě čeká? Jaké podklady musím mít k výpočtu alimentů? Tedy myslím si, že od sociálky dostanu jakýsi formulář pro partnera, kde musí mzdovka vyplnit příjmy. Je to tak?
U mě je to trochu zapeklitá situace. Nejsme oddaní (ještě, že tak). Otec mého dítěte souhlasil, že nebude namítat, když jsem přišla s návrhem dítě si vzít do své péče, jako samoživitelka.
Jenže, díky té životní zkáze budu v dost drsné finanční tísni. Mateřská 7600,–Kč, úvěr na bydlení od ČSOB 6700,–, (bez něho bych neměla šanci udělat rekonstr.rodinného domu, který není ani můj-majitel otec, který mi ho odmítá přepsat) tzn 900 mi zbyde.Alimenty, počítám, že soudně bude asi tak 3tisíce,tzn.3900,–. Služby elektrika,plyn,tel,internet (333,–Kč), tj.4200, tudíž budu 300,–Kč v mínusu.
Můžete mi poradit, jak to vše udělat, abych mohla dostávat dávky, které by mě z toho pomohly? Vůbec v tomto nemám přehled, nechci se nechat na sociálce očůrat, jelikož jsem 15let poctivě pracující, odvádím daně atd a u státu jsem nikdy nemusela žebrat. Bohužel, teď nemám jinou šanci. Ale nechci jít na sociálku nepřipravená a nenechat se obalamutit.
Budu ráda, za každou radu, proto jsem uvedla i finanční částky, které mě prostě nemají šanci každý měsíc minout.
Bohužel nemám jinou šanci, než prostě žebrat stát o finanční pomoc, ale nechci se nechat odbít sociální pracovnicí (takových případů jsem v okolí slyšela hodně z mého okolí, že to úřednice zkoušejí, ale občanům, kteří je tam citově vydírají dají co si řeknou, jen aby měly klid, tak to chodí u mě v okolí, proto budu vděčná za každou radu, která by se mě mohla hodit při jednání se sociálkou)
Moc děkuji za postřehy, rady. Věřte, že do takové situace jsem se nikdy nechtěla dostat.

• Citovat
  • Upravit
JaSe
29.11.09 13:51

Ahoj poslední anonymní,
nechci Tě moc strašit, ale moc od státu nečekej.
Letos v lednu jsem na tom byla finančně hodně špatně, došla jsem si do bezplatné právní poradny, kde mi spočítali, na jaké všechny dávky bych měla nárok (jednalo se o příspěvek na bydlení a o sociální příspěvek). V radostné vidině, že mi stát pomůže překlepat pár špatných měsíců jsem došla na sociálku a paní se mnou slušně řečeno vyběhla. Na příspěvek na bydlení jsem nárok neměla,protože nebydlím ve svém a ani nemám nájemní smlouvu (bydlíme s dětmi v domku mojí mámy) a pokud jde o sociální příspěvek, dostala bych pár stovek. Tak jsem to přestala řešit.
Nepochopila jsem, čí je domek, na který splácíš půjčku. Je Tvého otce nebo otce Tvého dítěte?
Doporučuji Ti zajít do bezplatné právní poradny,kde Ti poradí nejen s těmi dávkami od státu, ale i se svěřením dítěte do vlastní péče. Pokud jsi z Prahy nebo okolí, napiš mi SZ a já Ti pošlu kontakt na bezpatnou právní poradnu v Praze.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.11.09 13:08

Ahoj poslední anonymní.

Samoživitelkou budeš,pokud doložíš soudní rozhodnutí o svěření dítěte do péče a budeš mít soudně určené alimenty.

Spočítají Ti nárok na přídavky na dítě,sociální příplatek a příspěvek na bydlení.U toho je ale podmínka,abys byla majitelem nemovitosti,měla v ní trvalé bydliště,nebo byla nájemcem s nájemní smlouvou podle zákona a měla trvalé bydliště.

Hodně lidí tak sociální dávky zneužívá.To soudní rozhodnutí některé maminky mívají,i když s partnerem opravdu žijí.Vím,chvíli jsem pracovala v oboru.Zákony se ale neustále mění,proto nejsem schopna poradit a spočítat,aniž bych to musela někde hledat.

Ale na těchto dávkách moc nevyděláš.Opravdu těch pár stovek,jak psal někdo přede mnou.Stát za Tebe nebude platit hypotéky a podobné závazky.

Oficiální stránky ministerstva práce a sociálníc věcí
 www.mpsv.cz

• Citovat
  • Upravit
blankasi
19.8.11 14:04

přesně tak, dítě by muselo být soudně svěřeno do péče

• Citovat
  • Upravit
2
20.5.13 17:50

pomoc prosim

Ahojte doufam ze mi nekdo poradi!
Za mesic rodim otce do rodneho listu nenapisu od prvniho dne se semnou nespojil nevim kde je a ani o nem nic nechci vedet! Prosim jestli ma nekdo skusenosti jako samozivitelka u prvniho ditěte poradte mi co vse musim zaridit a kam mam zajit! Nekdo mi dokonce rikal ze musim k soudu docela se zacinam bat termin porodu se blizi a jeste nic nemam vyrizene. Mockrát děkuji za jakoukoliv odpověd Marketa :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
20.5.13 17:55
@Glorink píše:
Ahojte doufam ze mi nekdo poradi!
Za mesic rodim otce do rodneho listu nenapisu od prvniho dne se semnou nespojil nevim kde je a ani o nem nic nechci vedet! Prosim jestli ma nekdo skusenosti jako samozivitelka u prvniho ditěte poradte mi co vse musim zaridit a kam mam zajit! Nekdo mi dokonce rikal ze musim k soudu docela se zacinam bat termin porodu se blizi a jeste nic nemam vyrizene. Mockrát děkuji za jakoukoliv odpověd Marketa :nevim:

neuvedení otce do RL velmi zvaž. Pro dítě i Tebe je výhodnější ho tam mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
20.5.13 17:59

Protože když budeš mít otce v rodném listě, tak máš nárok na alimenty na dítě i na sebe. Pokud ho tam neuvedeš, tak se ochudíš. Stát se bude ptát, proč nemáš alimenty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
20.5.13 18:03

No a kdyz ho nenapisu na co mam narok a na co ne a co vse sy musim vyridit? a musim i k soudu? děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elessar
20.5.13 19:29

Chápu tě a jsem tu asi jediná, kdo nepřemlouvá ostatní ženský, aby uváděly otce. Když ho neuvedeš, máš nárok na příspěvek na dítě (500kč měsíčně) a na porodné, pokud nemáš vysoké příjmy. Ano, alimenty mít nebudeš, ale nikdo ti nezaručí že by ti je dotyčnej platil. A měl by na prcka nárok a u několika věcí je potřeba souhlas obou rodičů, takže bys ho i uháněla třeba kvůli operaci…nenech si do toho mluvit a rozhodni podle sebe ;) A do budoucna nebudeš mít problémy, když si najdeš novýho přítele a on by chtěl třeba prcka adoptovat nebo tak.

• Citovat
  • Upravit
840
19.10.13 21:18

Kdo by chtěl, pojdte diskutovat sem https://www.emimino.cz/…nice-167541/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat