Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nikoho nepřemlouvám na potrat, mtzí mne že to tak někdo chápe. ![]()
@govana píše:
Já nikoho nepřemlouvám na potrat, mtzí mne že to tak někdo chápe.
Mě by teda ani nenapadlo to tak brát.
Sama mám bohaté zkušenosti, a rozumím. Byla jsem, a pár let ještě budu, sama postupně na dva puberťáky. No, a je to fakt mazec. Zrovna před chvílí jsem uvažovala, že by to už chtělo nějaký prášky. Jinak, že mě trefí. Tady prostě nezbývá, než vydržet. Přeju pevné nervy.
Ahojky,
jsem taky samoživitelka a mám syna puberťáka, je mu 16 let. Taky to s ním tříská ode zdi ke zdi, ale dýchala bych za něj, vždyť to je moje dítě! Taky to není lehký, finančně ani jinak, ale díky bohu jsme oba zdraví, a to je to hlavní. Takže nerozumím myšlenkám typu: " kdyby šel vrátit čas, šla bych radši na potrat!" Myslím, že teď bys toho litovala víc. Vím, o čem mluvím, přišla jsem tragicky o muže, se kterým jsem čekala druhé dítě, a tím šokem jsem bohužel potratila…Jen díky synkovi jsem se z toho vyhrabala. Takže, buď ráda, že máš zdravé dítě a važ si toho. Pokud má nějaké problémy, musíš je s ním řešit, ne ho zatracovat. My jsme měli kázeňský problémy cca před rokem. Kluk se chytil blbé party a dělal kraviny. Ve škole to sabotoval. Zakročila jsem, byli jsme i u dětského psychologa a výchovného poradce. Vyřešili jsme to a dneska kluk celkem funguje. Tak držím pěsti, taky to zvládnete. ![]()
@pavlasu píše:
Desatero pro rodiče kteří mají děti v pubertě
1.Pijte střídmě, leč průběžně. Abstinenti to nepřežijí.
2.Mějte své děti přese všechno rádi.
3.Mluví-li s vámi, naslouchejte jim. Nemluví -li s vámi, nedotírejte.
4.Chvalte je. Neříkejte, že není zač, něco se vždycky najde. Hledejte!
5.Odpusťte si řeči o tom, jací jste byli, když vá m bylo čtrnáct. Pokud jste byli lepší, co je komu do toho.Byli -li jste stejní, tak vidíte.
6.Buďte s nimi, když o to stojí. Stojí-li o to, nestojíte si zas tak špatně.
7.Dopřejte jim soukromí.
8.Tu a tam se poohlédněte, kde je máte. Co když po pátém pivu nemohou trefit domů!9.Věřte, že každá trampota má svou mez, a i puberta vašich miláčků jednou skončí.
10.Nezabíjejte je!!
Tak tohle je super, to si musím vyvěsit a přečíst pokaždý, když mě ten můj pubertální smrad vytočí
A ještě: když mně bylo jako jemu, tedy 16, tak mně tenkrát moje mamka taky ve vzteku řekla:" Přeju Ti stejnýho spratka, jako jsi Ty!"
A jak se její přání splnilo
![]()
@pistalka1974 A víš, co je nejhorší? Ty to přežiješ, oni z toho vyrostou a co ti zmetci nevděční udělají? ne aby byli doma a opakovali ti jak jsou štastní, že jsi je nezabila a že jsi je vychovala a stále je miluješ. Ba ne, ti milí moudří dospělí se jednoduše sbalí a vypadnou z domu! tak to je! dokud řvali a potřebovali suchý plíny, dokud ti lezli na nervy, tak jsi je měla na krku, a když by to mělo být fajn - tak ahoj a my jdem.
@inkakřivák Tak to sedí
No nejvíc ale lezou na nervy v pubertě. Jako miminka jsou aspoň sladký a mačkací ![]()