Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer
Mám problém se svoji dcerkou skoro 19měsíců. Nechce vedle mě chodit za ručičku. Dám příklad dnes jsme byli nakupovat a malá nechtěla od auta jít sama ke košíkům ani po obchodě hnet brek, že nebude..chce nosit!
Já bych s ní hrozně ráda chodila i u nás po vesnici a tam taky nechce..:-) jak jí to naučit, aby chodila vedle me..?
Nijak, řekla bych, že se chová naprosto normálně.
Tě vidí furt, venku tolik věcí, to se prostě neovládne, aby nezdrhala.
Možná až bude starší… Pětiletá už celkem spolupracuje ![]()
Tohle mi malá dělala taky… Pak to vygradovalo do stadia kdy se válela po zemi a vztekala se… no a po cca dvou měs už chodí sama hezky, buď za ruku a nebo předemnou
Ale nervů mě to stálo a do dnes má zkraty kdy ještě stojí ![]()
Je ještě malá
naše začala víc chodit kolem 2.roku, do té doby to bylo to samé
dej jí čas ![]()
@kudrnka89 nijak,některé děti to takhle mají. Chce to čas, buď ji nos nebo jezděte v kočáru. Můj starší vypadal, že nechápe, na co je chodník- věčně uhýbal do trávy, pozorovalkdeco.. každý den aspoň jedno psí ho… na botičkách. Kočár do 2,5 let.brrr.. Druhej synv pohodě- naučil se chodit v 16 měs, od 18 do kočáru nechtěl a spolehlivě chodil se mnou po chodníku. Neboj, zlepší se to ![]()
Je to normální, náš začal jakž takž chodit, když jsem po druhé otěhotněla, takže cca dva a půl roku, jinak buď zdrhal nebo jsme museli tahat kočár ![]()
@kudrnka89 Loni v zimě (cca 16-19 měsíců) jsme s dcerou pravidelně předváděly scénky před Tescem. Chtěla jsem, aby šla pěšky aspoň kus (v obchodě jezdila samo ve vozíku, máme to jen přes ulici, cca 200, možná 300 metrů). A ona že nepůjde, třískla sebou na zem, a já klidně, dojdi aspoň na roh… a třeba deset minut show.
Čili nejsi sama, kdo má „nechodící“ dítě. Ještě dneska (27m) kolikrát radši chce jet v kočárku - ale pak zase když jedeme z města najednou řekne, že jde pěšky, a já jak blbec přes půl Prahy včetně dvou přestupů a tří výtahů (zahrnuje metro) vezu prázdnej kočár a ji přidržuju.
Se prostě dočkáš
A najdeš na tom i pozitiva. Třeba v obchodě mi to docela vyhovuje, když nepoletuje, protože by mi nosila všelijaký nákupy - zatímco v kočáru je pěkně přidělaná a škodu nepáchá (ještě víc to platí na trhu, tam nemají ani nákupní košík jako alternativu).
Asi nic. U nás to fungovalo tak, že když chtěli jít pěšky, museli jít mým směrem. Nevyžadovala jsem za ruk. Starší většinou vlál v závěsu za mnou, pár metrů. Měl separačku, takže mi honil on. Jakmile nešel, tak jsem řekla, že bude muset do šátku. On byl teda nenosivej, takže radši šlapal. Mladší byla a je stálelíná, takže se nechala nosit. Kde to šlo, nechala jsem volně lítat, na procházky jsme nechodili, cíleně po chodníku jsme šli jen pokud to bylo nutné někam jít cokoli zařídit.
@1.zizi píše:
Voditko..nebo spis ksirky na voditku by se ti udusila…
Nejlepší je batoh. Batoh s páskem přes prsa, aby se nevyvlíkal. Za ucho batohu se dá vcelku slušně odvlíct i vzteklé ječící zmítající se dítě. Coleman zatím nerupnul.
V
@kudrnka89 píše:
Dobrý večerMám problém se svoji dcerkou skoro 19měsíců. Nechce vedle mě chodit za ručičku. Dám příklad dnes jsme byli nakupovat a malá nechtěla od auta jít sama ke košíkům ani po obchodě hnet brek, že nebude..chce nosit!
Já bych s ní hrozně ráda chodila i u nás po vesnici a tam taky nechce..:-) jak jí to naučit, aby chodila vedle me..?
tyjo to je jakobych to psala já, akorát že nemám dcer ale syna
dojít k autu - šílenej problém, v sobotu jsme jeli na výlet, no před barákem si lehl na zem, a řval, a přicválal s řevem až ve chvíli, kdy jsme měla oškrábaný auto od ledu, a staršího v autosedačce
a to je mu už 23m. já tu na tohle téma zakládala diskusi v půlce srpna, s názvem líné batole
a od té doby se u nás nezměnilo lautr nic. já to zakládala, protože jsem chtěla poradit, ajk docílit, aby synátor na zářijový dovolený, to mu bylo 20m, došel z pokoje do jídelny a zpět. no většinou jsem ho stejně nosila, pokud šel, tak s takovou kulisou, že to slyšelo celé patro. ale zajímavý je, že když šel jen s babi, tak v klidu a bez řevu. ale jak vidí mě, tak řev, a natažený ruce
pořád se ho snažím nutit chodit aspoň kousek, ale většinou řve jak tur, a každých 5 metrů sebou vztekle švihne na zem. takže si v obchodech připadám jak blbec, lidi na mě koukají jak na tyranku. tuhle sebou švihl na zem(úmyslně) v obchodní pasáži, já už s nervama nadranc šla dál, asi 20m od něj, no a seběhli se okolo něj babky, a začaly ho zvedat, jestli je v pořádku, protože milostpán simulant ležel bez pohnutí s hlavou zabořenoou v rukách, a nehýbal se, jen si potichu brečel, což v hluku obchodu zaniklo. no a na mě opět koukaly jak na vraha. ach jo, snad už to brzo skončí.
![]()
Kocar. Teda u nas nic jineho nefunguje, beha krasne, ale zasadne zcela jinam, nez potrebuju. Takze kdyz nekam potrebuju dojit rozumnym tempem v rozumnem case, veze se v kocaru, a naopak kdyz ji poustim, pocitam s tim, ze vzorne za ruku rozhodne nepotape. Snad se to brzo nauci, uz moc dlouho se mi kocar na takhle krasne chodici dite pouzivat nechce ![]()
Počkej 15 let a uvidíš, jak ráda bude chodit s někým vedle sebe za ručičku ![]()
My to máme podobně, dceři bude 21 měsíců. Za ruce nechce chodit vůbec a nikde, občas teda ujde pár kroků ale nesmím ji nijak držet a omezovat ale ujde vždycky 20 metrů a už se ke mě tlačí a chce do náruče. Když ji nevezmu, dělá akorát scény. Zatím to nehrotím, do obchodu ji holt donesu a pak sedí v nákupním vozíku, ven chodíme s kočárem ![]()
Mám 20 měsíční holku a je pravda, že většinou jedem s kočárem, ale když jsme bez něj tak jde krásně za ruku, pak se z ničeho nic pustí a uteče a už za ruku nechce a utíká, v té chvíli lituju, že jsem nevzala kočár kam bych ji mohla posadit. Jinak má ráda, když jde za ruku a řeknu ji utečeme tatovi nebo utikáme utikáme ke stromu k autu kamkoliv kam potřebuji. A celkem se na to chytá a utiká se mnou. ![]()