Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@karkarka píše:
Nic. Musel by být z dvojčat někdo v linii tvé matky.
Slyšela jsem, že se to dědí třeba ob generace. Že muž to může „přenášet“ a projevit se to až u ženy jiné generace.
@karkarka píše:
Jak by to asi mohl přenášet muž??
Jednoduše. Každý má v sobě geny, které se neprojeví. Jen jsi jejich nositelem. Jako např. když se narodí černoušek bílým rodičům. Ani jeden z nich není černý a přesto v sobě jeden z nich měl černošské geny z minulosti své rodiny.
@karkarka třeba u jednovaječných dvojčat přenáší nějaký „gen, který způsobuje rozdělení vajíčka po oplodnění“
U těch dvojvaječných je jasno, jednovaječná jsou zatím dost neprobádaná…
Zakladatelko, nepočítala bych s tím. Normálně je pravděpodobnost nějakých 1:80 a i kdybys to zvýšila třeba na 1:40, tak na jedno-dvě-tři těhotenství je to stejně jenom o jedné velké náhodě. Ale jinak dvojvaječná se dědí jen a pouze po čistě ženské liii, prostě má ženská „sklon k dozrávání více vajíček“. Ten chlap asi mít nebude.
@ugluk píše:
@karkarka třeba u jednovaječných dvojčat přenáší nějaký „gen, který způsobuje rozdělení vajíčka po oplodnění“U těch dvojvaječných je jasno, jednovaječná jsou zatím dost neprobádaná…Zakladatelko, nepočítala bych s tím. Normálně je pravděpodobnost nějakých 1:80 a i kdybys to zvýšila třeba na 1:40, tak na jedno-dvě-tři těhotenství je to stejně jenom o jedné velké náhodě. Ale jinak dvojvaječná se dědí jen a pouze po čistě ženské liii, prostě má ženská „sklon k dozrávání více vajíček“. Ten chlap asi mít nebude.
Jednovajecna dvojcata jsou anomálie, která se nijak neprenasi.
@Anonymní píše:
Jednoduše. Každý má v sobě geny, které se neprojeví. Jen jsi jejich nositelem. Jako např. když se narodí černoušek bílým rodičům. Ani jeden z nich není černý a přesto v sobě jeden z nich měl černošské geny z minulosti své rodiny.
Ne, žádný předpoklad k dvojčatum nemáš.
@karkarka což se taky pořádně neví, co to způsobuje… Každopádně jo, anomálie jsou a jsou velmi vzácná.
Šance je vždycky. Jak jinak mi vysvětlíte, že nyní čekám dvojvaječná dvojčata, jsem v 15. týdnu. A jediná dvojčata u nás v rodině - taťka + strejda. A moje sestřenice má kluky dvojčata.
Na tohle jsem v budoucnu velmi zvědavá. Manžel má sestry dvojčata. My spolu a ani jeho sestry dvojčata nemají. Takže si myslím, že to bude ob tu generaci. Buď naše děti nebo synovci, neteř budou mít dvojčata jednou. Jsem zvědavá, kdo vytáhne sirku.
Kdy už se to dědí, tak jen spo ženské linii, takže je úplně jedno, ze partnerova matka je z dvojcat, s tou nejsi příbuzná. Jestli chceš předvídat více, zajdi si párkrát na gyndu na folikumetrii a ta ti řekne, jestli mas pri ovulaci jedno nebo dve vajicka. Zdravi te máma 4letych jednovajecnych dvojcat.
Ta dědičnost se projevuje jen v linii žen.
Nechápu, jak to myslíš, že by to přenášel muž? Asi ještě googluj ![]()
Jinak je to spíše o štěstí a nemusí v tom hrát roli geny.
Každopádně, pokud jsi starší matka, máš vyšší pravděpodobnost, že budeš mít dvojvaječná dvojčata, i když k tomu třeba předpoklady nemáš. Nás tím vždycky strašil gynekolog a měl pravdu ![]()
Vzdycky jsem si myslela ze jednovajecna jsou chyba prii deleni a to se neprenasi. Dvojvajecna nekdy vznikaji tak ze zena pravidelne a casteji ovuluje vice vajicek najednou a to muze byt geneticky dano. Dnes je ale hodne dvojcat diky carum ![]()
Ahoj holky,
snažila jsem se něco málo pogooglit, ale moc moudra z toho nejsem.
Jde mi o dědičnou předurčenost, nebo jak to říct, ke dvojčatům.
Moje babička byla z dvojčat (ona ani její synové (můj otec a strýc) dvojčata neměli) a mého partnera matka je z dvojčat.
Pomůže nám to nějak? Nebo je to 00 nic?
Děkuju