Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V sádrové spice ti bude řvát ještě víc jestli se jí ty kyčle nesrovnají. Jestli vám dal doktor decku, nechala bych jí a nezkoušela nějaký experimenty.
Ahoj, muj mladsi mel take spatne kycle. Ale u nej na to prisli az ve 3 mesicich a mel jen siroke baleni - tedy evidentne to nemel tak zavazne jako tvoje mimco. Kazdopadne me satek na ortopedii doporucili, ze v nem ma nozicky v te potrebne poloze. Dulezite je ale samozrejme mit satek spravne uvazany. Jsou na to kurzy, spousta videi na youtube a na FB skupina Nosime deti, kde take poradi. Ale radsi zavolej vasemu ortopedovi.
V satkku ji musis nosit vertikalne (na zzabickz). Takze satek az udrzi hlavu.
tohle řeš primárně s doktorem, který zná přesný nález tvého dítěte.
@omites v satku se nosí miminka od narozeni. Kdyz se uvaze dobre, neni problem.
Pro zakladatelku. Poradila bych se s doktorem. Nam doporucili siroke baleni a kompenzovala jsem to satkem. A bylo to ok. Nedat perinku bych si samovolne netroufla
@iwa83 píše:
@omites v satku se nosí miminka od narozeni. Kdyz se uvaze dobre, neni problem.Pro zakladatelku. Poradila bych se s doktorem. Nam doporucili siroke baleni a kompenzovala jsem to satkem. A bylo to ok. Nedat perinku bych si samovolne netroufla
My taky nosili od narození, ale fyzioterapeut ti řekne, že se s tím má začít až se samo udrží ve vertikální poloze -tzn. aspoň v sedě.
Dečku bych jí dávala, bála bych se, že jí uškodím. A víš jistě, že ti brečí kvůli tomu?
@Luca6265 koukam, ze tu budu asi za blazna, ale my jsme take vyfasovali perinku na kycle a mala ji mela na sobe hodne malo (tak 10× na pul hodinky) jinak jsem nosila v satku a na dalsi kontrole za 6 tydnu nam ortoped rekl, ze perinku uz nepotrebujeme a nalez je v poradku. Kazdopadne zalezi, jak spatny je ten nalez ted. My meli myslim Ib a IIb, ale uz si nejdem jista, je to skoro rok
hlavne spravne vazat, aby byli kycle ve spravnem postaveni ![]()
@Luca6265 jinak si ale myslim, ze pokud mas perinku spravne zapnutou a mas spravnou velikost, tak takhle male miminko nebude plakat kvuli tomu
urcite lepsi resit ted, dokud jen lezi, nez kdyz se zacina otacet na brisko, kope nohama, ale problem s plakanim bych videla jinde nez v perince
@iwa83 píše:
@omites v satku se nosí miminka od narozeni. Kdyz se uvaze dobre, neni problem.Pro zakladatelku. Poradila bych se s doktorem. Nam doporucili siroke baleni a kompenzovala jsem to satkem. A bylo to ok. Nedat perinku bych si samovolne netroufla
Ano, nosi… ale v kolibce. Coz ji s kyclema nepomuze
Já nosila od narození vertikálně všechny děti. Ale musíš dát hodně pozor jak uvážeš.
Dle poslední studie když správně uvážeš páteři to neškodí. Ale nesmí se tak nosit celodenně. Takže jako občasná náhrada peřinky proč ne, ale úplná.
Hlavně když teď nebudeš dávat an jí se to zhorší, nevyčítala by sis to pak?
Neblbni! Jestliže jste dostali pomůcku už teď, znamená to, že miminko mělo horší klinický nález už od narození, běžně se UTZ kyčlí dělá až mezi 3-6 týdnem. A miminko je ještě hodně malé, vždyť jste chvilku po porodu, pravděpodobně ani nebrečí kvůli tomu. Rozhodnutí je samozřejmě na Tobě, ale je to docela škoda takto zbytečně riskovat..
@Pajusinka Nikdo neříkal že ji tu peřinku nedávám, naše doktorka nám včera řekla že ji to na noc dávat nemusím, kvůli tomu, že si tlačí na bříško a nemůže kopat nožičkama:)
Nám ortoped doporučil široké balení. Koupila jsem himerky a přes den jsem ji dávala do nosítka. Na kontrole po měsíci bylo všechno v pořádku. Doporučení doktora bylo mít široký balení neustále.
Ale pořád jsem ji v tom taky nenutila být, hlavně k večeru, aby si pokopala nožičkama a vyprdela se.
Tohle se těžko radí, já věřím, že nám nošení v nosítku pomohlo,víc než ty himerky, ale co u jednoho vyjde, u druhého nemusí.
@zuzikka píše:
My taky nosili od narození, ale fyzioterapeut ti řekne, že se s tím má začít až se samo udrží ve vertikální poloze -tzn. aspoň v sedě.
Dečku bych jí dávala, bála bych se, že jí uškodím. A víš jistě, že ti brečí kvůli tomu?
To ti rekne maximalne tak fyzioterapeut, ktery o ergonomickem noseni nic nevi. Pokud je dite spravne uvazane s kolinkama do M, podsazenym zadeckem a kulatymi zady, tak ma hlavu oprenou o tvou hrud a vubec ji drzet nepotrebuje. A tohle ti fyzio znoseni znaly potvrdi.
@Luca6265 V satku, ve vertikalni poloze a davej dobry pozor na dobrou polohu nozicek. Pokud ma s tou deckou problem, nosila bych co nejvic, ale mimo noseni bych davala i tu decku. Ono tu dysplazii neni dobre podcenit. Mmch, moje deti sice dysplazii nemeli, ale ja jako dite ano a deti byly dele sledovane ortopedem jednak kvuli tomu a jednak kvuli pozdejsimu vytvoreni jaderek. A kdyz jsem s ortopedem konzultovala noseni jako prevenci, tak mi rikal, ze to urcite doporucuje.