Sbírka pro Alču

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
250
3.10.23 20:37

Sbírka pro Alču

Hezký večer všem,

vím, že podobná témata tu častou zvedají ze židle a vyvolají bouřlivou diskuzi, ale přesto si to sem troufnu umístit, a prosím vás tímto o pomoc a aspoň trochu slušnosti v diskuzi.
Alča trpí nekontrolovatelnou epilepsií a od r. 2021 navíc neurokognitivními poruchami, osm měsíců strávila po nemocnicích, znovu se učila číst a držet tužku, psát, držet hrneček, měla a částečně stále má problémy s řečí, pamětí, rozpoznáváním míst, lidí… Do toho jí letos umřel manžel, který o ni s láskou pečoval :( a na začátku léta se jí při výletě dostala noha do lodního šroubu motorové loďky, jsou potřeba intenzivní rehabilitace. Má za sebou zatím tři operace a stále není jisté, zda bude v budoucnu moci chodit. V životě jí teď pomáhá pár kamarádek/kamarádů, a dvě kočičky, kvůli kterým to nevzdává.

https://www.donio.cz/pribeh/13843

Chtěla bych poprosit, zda byste nám pomohli dobročinnou sbírku sdílet, aby se dostala k co nejvíc lidem. A pokud byste někdo chtěli přispět, tak i 50Kč Alence v její situaci moc pomůže (invalidní důchod, který jí byl přiznán, nepokryje ani bydlení). Děkuju! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76001
3.10.23 21:07
@BlackBlue píše:
Hezký večer všem,

vím, že podobná témata tu častou zvedají ze židle a vyvolají bouřlivou diskuzi, ale přesto si to sem troufnu umístit, a prosím vás tímto o pomoc a aspoň trochu slušnosti v diskuzi.
Alča trpí nekontrolovatelnou epilepsií a od r. 2021 navíc neurokognitivními poruchami, osm měsíců strávila po nemocnicích, znovu se učila číst a držet tužku, psát, držet hrneček, měla a částečně stále má problémy s řečí, pamětí, rozpoznáváním míst, lidí… Do toho jí letos umřel manžel, který o ni s láskou pečoval :( a na začátku léta se jí při výletě dostala noha do lodního šroubu motorové loďky, jsou potřeba intenzivní rehabilitace. Má za sebou zatím tři operace a stále není jisté, zda bude v budoucnu moci chodit. V životě jí teď pomáhá pár kamarádek/kamarádů, a dvě kočičky, kvůli kterým to nevzdává.

https://www.donio.cz/pribeh/13843

Chtěla bych poprosit, zda byste nám pomohli dobročinnou sbírku sdílet, aby se dostala k co nejvíc lidem. A pokud byste někdo chtěli přispět, tak i 50Kč Alence v její situaci moc pomůže (invalidní důchod, který jí byl přiznán, nepokryje ani bydlení). Děkuju! :srdce:

jak jsem viděla slovo sbírka, tak jsem nejdřív chtěla napsat, že už jsem na to slovo alergická, ale…
tohle mě docela zasáhlo, mladá holka a tak hrozné problémy :srdce:
kdo se o Alču stará? rodiče?
a manžel zemřel- sebevražda?
moje finanční situace mi nyní naprosto nedovoluje něco poslat, ale až budu mít… tohle mně opravdu zasáhlo :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
3.10.23 21:14
@stinga píše:
jak jsem viděla slovo sbírka, tak jsem nejdřív chtěla napsat, že už jsem na to slovo alergická, ale…
moje finanční situace mi nyní naprosto nedovoluje něco poslat, ale až budu mít… tohle mně opravdu zasáhlo :,(

Mám to stejně.. Chudák paní… Jenom zkusím poradit… Existují lidé kteří cvičí psy přímo pro epileptiky.. Možná by to paní pomohlo… Jo a taky na ně prý hodně přispívá nadace Agrofert, tak tam se zkusit zeptat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
3.10.23 21:16

@stinga Mě taky. Zvlášť, když jsem si přečetla, že před zhoršením stavu vyučovala anatomii na lékařské fakultě. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76001
3.10.23 21:18
@Jemako píše:
Mám to stejně.. Chudák paní… Jenom zkusím poradit… Existují lidé kteří cvičí psy přímo pro epileptiky.. Možná by to paní pomohlo… Jo a taky na ně prý hodně přispívá nadace Agrofert, tak tam se zkusit zeptat..

no jo - ten asistenční pes :nevim: paní má dvě kočky, a zase by ho musela živit - ale je to možná pro ni k zamyšlení, jestli by pes pomohl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
3.10.23 21:25
@stinga píše:
no jo - ten asistenční pes :nevim: paní má dvě kočky, a zase by ho musela živit - ale je to možná pro ni k zamyšlení, jestli by pes pomohl

K zamyšlení to určitě je… Ten pozná kdy se blíží záchvat a stáhne toho člověka k zemi… Takže by paní mohla aspoň nějak fungovat a možná by jí to dalo novou energii do života… Otázka je jestli by šel vycvičit i na to aby tolerovat kočky.. Stejně je to ale úžasný co ti psi dokážou 8o

Příspěvek upraven 03.10.23 v 21:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18531
3.10.23 21:26

Jo, těch žádosti a neštěstí je poslední dobou fakt hodně. Kamarádka má zase blízko k této rodině https://www.donio.cz/pomoc-maxovi

Dítě narozené o dvě měsíce drive a ze zdravého mimina je nemocne plne odkázané na peci :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
3.10.23 21:49
@stinga píše:
moje finanční situace mi nyní naprosto nedovoluje něco poslat, ale až budu mít… tohle mně opravdu zasáhlo :,(

Alča bydlí stále v Německu, kde krátce před zhoršením zdrav. stavu začala dělat doktorát, do Prahy pak učit na LF dojížděla… Pomáhají jí kamarádi, kolegové - z institutu v Německu, občas sousedka. A když je v Praze nebo Brně (tam má tetu a sestřenice), tak my kamarádi tady a kolegové z LF. Zázemí a rehabilitační péči má ale lepší za hranicemi než tady, tam chodí i na kognitivní tréninky, ergoterapie a psychoterapie na zlepšování mozkových funkcí… A taky pořád doufá, že příští rok se věci dostatečně zlepší.

Obecně se jí ty kognitivní funkce totiž pomalu lepšily, jen paměť moc ne, a v létě se měla postupně začít zkoušet vracet do práce, na dvě hodiny 3× týdně z domu… Vypadalo to, že se věci budou konečně obracet k lepšímu. Jenže pak Alči umřel manžel (ne přímo sebevražda, nešťastná shoda náhod a událostí ve stavu opilosti, a ona nezareagovala dost rychle - nebo si to aspoň myslí a dává za vinu), a přišel ten vážný úraz… Takže teď úplně není jasné, co bude.. a kde bude žít v budoucnu, jestli se vrátí do Prahy? Kvůli zdravotní péči a levnějšímu bydlení chce aspoň do příštího roku zůstat tam, kde žili, a pak že se uvidí podle toho, jak se vše bude vyvíjet.

Bohužel no, život je někdy sakra drsnej. A děkuju za podporu, i když nemůžeš přispět :kytka: Dám pak Alči všechno přečíst, nebo se na tuhle diskuzi podíváme spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76001
3.10.23 21:53
@Jemako píše:
K zamyšlení to určitě je… Ten pozná kdy se blíží záchvat a stáhne toho člověka k zemi… Takže by paní mohla aspoň nějak fungovat a možná by jí to dalo novou energii do života… Otázka je jestli by šel vycvičit i na to aby tolerovat kočky.. Stejně je to ale úžasný co ti psi dokážou 8oPříspěvek upraven 03.10.23 v 21:26

ti psi jsou asi na to cvičení, aby nereagovali na kočky - nevím, ale jak vycvičit kočky, aby nereagovaly na psa? :) to asi zatím nikdo nevymyslel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148162
3.10.23 21:53

Stejně je to až dojemný, těch dárců, pořád je hodně hodných lidí mezi námi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
3.10.23 21:56

@Jemako @MartinaIrena A holky, moc děkuju za podněty ohledně těch asistenčních psů… Ona má právě ráda i pejsky, před lety jednoho měla. Otázka, zda by šel vycvičit tak, aby se s číčama toleroval.. a finančně by si ho teď dovolit určitě nemohla. :? Ale je to věc, na kterou se určitě podíváme, do budoucna, protože z hlediska epilepsie a těch záchvatů, které mívá tak často… Díky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
3.10.23 22:00

@hospodki To mě mrzí… Je hrozné, že se často fakt zdá, že v některých případech to neštěstí a kruté rány osudu neberou konce a na jednoho člověka/rodinu se toho navalí tolik naráz. :(
Ale jak píše @Anna766 - je moc hezký vědet, že na světě je pořád tolik dobrých lidí s velkým srdcem :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
3.10.23 22:02

@BlackBlue a kde paní bydlí v Německu? Já jsem taky v Německu… Vím že to pravděpodobně nebude blízko ale náhoda je blbec :lol:
A to jí tak nízký důchod vypocitali Němci nebo Češi? Co třeba nějaké online doučování když je paní tak chytrá? Určitě něco přispěju a přeji aby to všechno bylo lepsi :kytka:
Z rodiny vím o té nadaci Agrofert tak možná tam se poptat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
3.10.23 22:03
@stinga píše:
ti psi jsou asi na to cvičení, aby nereagovali na kočky - nevím, ale jak vycvičit kočky, aby nereagovaly na psa? :) to asi zatím nikdo nevymyslel

To je pravda, to bude asi větší oříšek 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18531
3.10.23 22:07
@BlackBlue píše:
@hospodki To mě mrzí… Je hrozné, že se často fakt zdá, že v některých případech to neštěstí a kruté rány osudu neberou konce a na jednoho člověka/rodinu se toho navalí tolik naráz. :(

Kamarádka prave čekala zdrave dítě a nakonec strašně moc problému a furt v nemocnici. Kluk už má 3 roky a zrovna z tehle sbírky se fakt podařilo kluka naučit jist a z další sedět a stát. A to měl byt doživotním lezakem na sondě. Za me obrovský úspěch. https://www.donio.cz/BojovnikAdamek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!