Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co třeba zkusit promazat zadeček nějakou mastnější mastičkou (třeba Bepanthen nebo Heřmánková mast), aby hovínko snáze vyklouzlo? Možná ji kakání zabolelo a teď má strach…
Ahoj, měli jsme to stejné. Taky zatínal zadek a nechtěl kadit, držel to někdy i 3 dny. Zavedli jsme odměny, moc to nepomohlo. Prostě z toho vyrostl
. Jo a chodí radši kakat, co jsme koupili vlhčený papír s medvídkem ![]()
hmm, a co znamená vyrostl ? abych věděla, na co se připravit
![]()
xulvi, čoveče, myslím, že to trvalo pár měsíců
To jsem tě asi moc nepotěšila, co? Ale třeba to vaše slečna pochopí dřív
. My jsme vždycky bobkovi zamávali a poslali (spláchli) jsme ho do moře ![]()
Xulvi - malá taky měla takové období. Při kakání strašně vyváděla (vždycky bobík skončil v kalhotkách a když vylézal tak brečela) a časem to odeznělo (cca za 4m.) Vůbec nevím, čím to bylo ![]()
Ahoj xulvi - u nas to bylo od te chvile, co zacal chodit na nocnik - curani v pohode, rikal si hezky. Kadit do pliny umel jen ve stoje, neumel se posadit na nocnik - takze pri nocnikovani to slo 2× na zem, pak asi 2× tak nejak mimodek, ze jsme to stihli zachytit… no a jinak lital jak splaseny po byte, co minutu volal BLE (to je hlaska, kdyz chce jit na nocnik), lital od nocniku k zachodu, tahal me za ruku, jakoby se nemohl rozhodnout, kam to udela, vydrzel sedet pul sekundy a zase vstaval… videla jsem na nem, ze to ma na krajicku, ze uz nevi, co delat, boli ho to… trapila jsem se s nim, nevedela, jak mu pomoct, zkousela dat i plinu, at to udela do ni… jakoby mel za kadeni do nocniku trauma…
Nakonec pomohlo to, ze ve chvili, kdy hlasil, ze bude BLE jsem mu pomohla sundat obleceni a od te chvile jsem si ho nevsimala… vubec. On chvili poletoval nahaty, nevedel coby a nakonec se vykakal…
Ze zacatku kadil v polostoje nad nocnikem a rikali jsme si, zda se trefi… ted uz si seda, ale tak nejak „na pejska“ - je na 4, prikrceny a vypada to, jako kdyz kadi pejsek
Kazdopadne, ted uz je to uplne v pohode a ta nase krize trvala celkem asi 3 tydny, nez se to zcela ustalilo.
Ahoj,
něco podobného jsem řešila, když bylo malé ai rok a půl, to bylo scén a zatínání prdelky, jako by se bobek snažila narvat zpátky, což se většinou zadařilo a pak nekajdila třeba tři, čtyři dny…
Podle mě to způsobila nějaká objemnější „porce“, mohla si udělat na konečníčku ragádku, pak ji to bolelo a to si zapamatovala a trauma bylo na světě…ale jak začarovaný kruh, čím dýl nic, tím větší a objemnější hovínko a znova odzačátku…
Na radu kamarádky jsme přestali jí při tom povzbuzovat, a ono to časem přešlo-za pár měsíců.....
ALe rituál s máváním a splachováním bobku, nám zůstal ![]()
ja zrovna cetla, ze nektere deti zadrzuji stolici (zatinaji zadecek, sviraji, prej to vypada, jakoze tlACI, ale naopak brani kakani) po nejake patne zkusenosti s kakanim, natrzeny zadecek a pod …
chce to zmekcit tu stolici aby to nebolelo a pak dat ditku cas, aby prislo na to, ze to neboli. doporucuji laktulozu a hodne pit, coz muze byt ukol nadlidsky
U nás se to stávalo když málo pila. Měla pak problém bobek vytlačit.Takže pomohlo víc nutit pít a psylium.
Hmmm tak podobný problém už řešíme přes dva roky sem zvědavá, zda z toho vyroste než půjdeme do školy.V červnu nám bude 5.let.Už sem zkoušela odměny, zakázání něčeho, co má rád, praní slipů, apd…Dokonce to udělá, i když tu má návštěvu kámoše či dvojčat od švagra-prostě si sedne a hovínko vtlačuje dovnitř, pokud si nevšimnem včas často přijde s připokaděnými slipami a když si všimneme zase vyvádí, že kakat nepotřebuje,apod…Držíme ho na záchodě silou vůle, občas s ním, občas tam je sám a stejně prostě nemůžeme ho naučiti, aby šel sám od sebe.Také už sme zoufalí, ale stále doufám, že to přejde samo.Nejhorší na tom je, že jak si sedne doma či někde tak jako by chtěl zatlačovat hov…o do sebe jsem už napjatá a už se ptám či ho odvádím na wc.Větší nervy z toho snad mám já…Lactulosu sme zkoušeli, moc nezabrala-co to je psylium???
Jajaj, taky jsme si uzili
. Presne kolem druheho roku… Krasne curala na nocnicek, ale kakani byl boj - vzdycky pri tom „potrebovala“ byt v takove silene poloze… Sama pak vyzadovala na kakani plenku, aby pri tom mohla „cvicit“/aspon ze nekakala do kalhotek/. Trvalo to par mesicu…
Az jednou se ji chtelo kakat v bazenku, tak jsem ji tam jenom strcila vicemene shodou nahod nocnik… Takovy pokus. A ono to do nej slo… Pak jsme to takhle jeste parkrat praktikovali ve vane… Az si zvykla, ze to jde
, pak uz se to podarilo i mimo vanu… Ale pak zase vyzadovala intimni prostredi
Vzdycky se schovala za postel a chtela tam udelat bunkr z deky
Proste je to veda!
![]()
laktuloza se musi zapijet, jinak nefunguje. laktuloza totiz funguje tak, ze na sebe ve streve navaze vodu a tim udrzi stolici mekkou. kdyz tam ale zadna voda neni…
Taky jsme to řešili, taky asi ve dvou letech, trvalo to tak cca 3 měsíce, chodili jsme s tím dokonce i na chirurgii. Nakonec nám pomohla babička, která na dovolené nevědomky dávala asi třikrát větší dávku Lactulosy (je volně prodejná v lékárně), takže Lucinka pak měla pár dní průjem a pak se přestala bát tlačit. A zároveň jsme to spojili s motivací. Koupili jsme lipo s takovým tím dávkovačem-kočičkou a za každý bobek dostala od kočičky bombíčko. A dodneška říká: Bude bobek- bude bombíčko
Sice doteďka kaká do plíny, ale jsme rádi, že kaká, protože jsme si fakt užili.
Tak přeju, ať to co nejdříve přejde.
Máme to samé, od dvou let při přechodu z plen na nočník. Trvá to rok a je to šílené. Nakonec jsem ji nechala i vyšetřit na Proktologii, kde teď začínáme se nově učit kakat. Ano, ona častým zadržováním stolice si vytvořila blok a v podstatě to nejde. Jsme teď na „defekačním režimu“, kde tedy ráno dostane sklenici teplé vody, za 30 min. snídani a pak glicerinový čípek. Ten stolici rozvolní a donutí ji aby každý den se vykakala. Toto provozujeme již 5 dní a má to úspěch. Tím, ale nechci radit abyste to dělaly bez lékařského doporučení. Jen chci upozornit v co to také může přerůst. A vzniklo to tím, že jsem na doporučení chytrých knížek, nechala dítě příliš dlouho v plenách. Ona kakala ve stoje a v sedě to prostě neuměla, pak jsem jí najednou plenu vzala a ona nevěděla co s tím a pak už jsme jeli začarovaný kruh. U druhé dcerky začnu s vysazováním rozhodně ihned jak začne chodit.
O tomto tématu už asi bylo psáno hodně - zácpa, průjem .. Přesto by mě zajímalo, zda někdo řešíte kňouravé až vztekající se projevy u svého dítka při tomto úkonu. Mám cca 2letou holčičku a zhruba před měsícem to začalo - scény, zatíná zadek, vzteká se, kňourá, nechce si sedat na nočník. Vždy vytlačí kousek bobku a tak to je tak napětkrát každý den. Zácpu bych řekla tedy nemá, asi se tomu brání, je jí to nepříjemné, nevím. Zatím podávám jen švestkovou šťávu … Máte někdo nějakou radu ?