Schizofrenik

85
1.9.15 17:13

Schizofrenik

Mám dotaz. Nevím jak se rozhodnout. Má otázka zní: Byly by jste v kontaktu s člověkem, který spáchal trestný čin na člověku…zabití. Pod vlivem schizofrenie a bludů. Nemůže prý za to…Je v ochraném zařízení. A byl už přeložen kvůli zlepšení i do volnešího zařízení. Měl už samostatné vycházky i bez dozoru.Ten člověk( muž) byl na mě vždycky hodný, nikdy mi neublížil byl citlivý. Nejsem s ním v přímém kontaktu, ale píšeme si. Viděla jsem ho už, vypadá v pohodě. Já ho nikdy nechci za partnera, nebo nedejbože abych s ním žila. Nikdy bych ho svému dítěti nepředstavila. Nechci ho vystavovat žádnému riziku! Mi na tom muži velmi záleží, mám ho moc ráda. Znali jsme se a stýkali se před několika lety, ještě před tím trestným činem co spáchal. Jsme se stýkali 4 roky.Ale byl to volnější vztah.Byli jsme o dost mladší. A teď řeším…mám si s ním dopisovat, nebo to mám utnout. Docela se bojím jeho a jeho nemoci. Jenže mi na něm hodně moc záleží, vypadá psychicky dobře. A je i rozumný. Nemoc si připouští a léčí se.Co si o tom myslíte mám to utnout nekontaktovat ho už. Nebo mám setrvat když mi na něm záleží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36556
1.9.15 17:20

Těžká věc :think:
Možná bych ho požádala, aby dal souhlas svému lékaři s informováním o jeho nemoci, a dala řeč s jeho psychiatrem.

Ale jestli už „vraždil“ (to je v uvozovkách, protože za to ten člověk skutečně nemůže), tak bych se bála. Může být dlouho v remisi a pak to přijde. Na druhou stranu být to třeba tvůj syn, taky bys ho nezavrhla, protože je nemocný. Vážně těžká věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
1.9.15 17:23

Jednoznačně nepřetínat kontakt, pokud se léčí. Máme ve škole žáka kluka schizofrenika, je pod práškami, ale i tak občas slyší hlasy, které mu říkají, aby sobě nebo ostatním ublížil (skřípni si prsty do dveří, strč do něj až spadne apod.), ale když to na něj jde, dá se to celkem poznat - znervózní, mumlá si, jakoby se vnitřně vzpírá ty hlasy poslechnout. Přijde mi líto jak toho našeho žáka, tak toho tvého známého. To se jako nemají s nikým stýkat? Žít normálně? Pokud o své nemoci vědí a léčí se, proč by za to měli být trestáni, když za svou nemoc nemůžou a bojují s ní? Měla bys ocenit, že s tebou o tom narovinu mluví, že o jeho problémech víš a tak tě třeba nezaskočí jeho výkyvy nálad apod. Načti se něco o jednání se schizofrenikem, abys byla připravená. Jo, a mám známou, které se rozjela schizofrenie po porodu syna, manžel kvůli tomu od ní odešel, že je blázen. Je mi jí fakt líto, ještěže má rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
1.9.15 17:23

Pokud ti na něm záleží, tak s ním v kontaktu zustej. Představ si, kdyby takto uvažoval každý a nakonec by nikdo s ním v kontaktu nezůstal. I takoví lidi potřebují podporu, tak mu ji dej :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2940
1.9.15 17:25

@SarahMi to je těžká situace :think: Já bych asi neutla kontakt a komunikaci, píšeš o něm moc pěkně ALE neseznámila bych ho s dítětem a i bych tomu člověku řekla. Nezlob se, ale… udělal jsi to co si udělal, vím že to je nemoc ne tvůj rozmar, přesto se bojím. Takže ano přátelila bych se, ale byli by tam hranice na kterých bych se s ním domluvila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
1.9.15 17:34

Můžeš zůstat v kontaktu, ale ne v úzkém. Třeba si můžete jen psát, volat. Nemusí třeba znát tvou adresu a už vůbec ne tvou rodinu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
1.9.15 17:34

Já bych kontakt nepřerušila, ale byla bych obezřetná hlavně v tom smyslu, abys nebyla jediná, kdo mu z přátel zůstal a aby se na tebe přílišně neupnul a nevyplynuly z toho pak nějaké vážnější potíže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
1.9.15 17:47

.

Příspěvek upraven 01.09.15 v 18:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
1.9.15 17:55

Kontakt bych nepřerušila, ale v pozoru bych asi byla pořád, protože tady člověk opravdu neví. Možná bych se i poradila s nějakým psychologem jak s takovým člověkem nejen jednat, ale i jak se zachovat v případě kdy léky jeho nemoc neudrží na uzdě :think:
Co se týká dítěte to bych k němu rozhodně nepouštěla..jak píší holky psát, volat si, ale moc mu neukazovat hlubší náklonost aby si to nevysvětlil třeba jinak než to bylo myšleno od tebe a nenastaly nějaké větší problémy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
1.9.15 17:55

.

Příspěvek upraven 01.09.15 v 18:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
1.9.15 17:59
@SarahMi píše:
Děkuji za vaše odpovědi, opravdu jste mi pomohly. Docela se mi ulevilo.Jsem ráda, že ho neztratím, je pro mě důležitým člověkem v mém životě.

to je dobře, že máš takového přítele a moc ti přeju at vám to přátelství vydrží a jeho nemoc se nějak výrazně nezhoršuje :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
1.9.15 18:05

.

Příspěvek upraven 01.09.15 v 18:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
1.9.15 18:07

.

Příspěvek upraven 01.09.15 v 18:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
1.9.15 18:16
@SarahMi píše:
On mi řekl, že se ho nemusím bát, že je v pohodě a že by mi neublížil nikdy.Ale co já vím..mám pochybnosti. I když není na svobodě zatím a ještě dlouho nebude..tak si do budoucna nechci udělat problémy. No on mou adresu i rodinu zná. Ale syna bych mu nikdy nepředstavila. On říkal, že kdyby na něj šly ty stavy, tak že to prý umí předem rozpoznat, tak se nemusím prý bát.

No to bych mu určitě tak žrala. :roll: Jak to, že to nerozpoznal před tím, než vraždil? :nevim:
Hele, znám také pár schizofreniků. dokonce jedna velmi blízká kamarádka tím trpí, ale ne každý s touto nemocí je vrah. Já třeba u těch známých můžu počítat, že pravděpodobnost, že někomu v okolí ublíží je totožná s pravděpodobností u zdravého člověka. Kdežto u toho tvého přítele - tak je to téměř jistota - už jaksi jednou dokázal, že vraždit umí :think:
Hele, jestli máš tendence si ho moc pouštět „k tělu“ a necháš se podobnýma kecama snadno oblbnout, tak se na to přátelství radši vykašli. To jako nic proti tobě :kytka: někdo je prostě měkkej, tak se musí ale podle toho taky zařídit.
Třeba jedna známá - ta nemohla kdysi projí Šervůdem v Praze, aniž by z ní socky nevyžebraly peníze. Neuměla je poslat do p…, tak prostě chodila jinudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
1.9.15 18:20

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie