Neumím R

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.8.15 16:35

Neumím R

Zdravím všechny přítomné, vím, že mi asi moc neporadite, ale potřebuji se hlavně vypsat. Mám totiž nízké sebevědomí z toho, že neumím písmeno R. Jsem kvůli tomu ve stresu, bojím se mluvit, protože mi lidi nerozumí. Na logopedii jsem chodila, ale R jsem se prostě nenaucila. Když mám mluvit před cizími lidmi, tak si připravuji věty, ve kterých není toto proklate písmeno, ale někdy to nevyjde, že. Chce se mi z toho brečet, s takovou nikdy nebudu sama sebou. Co si myslíte o lidech, kteří mají takový handicap? Je to pro mně citlivé téma, takže anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27281
31.8.15 16:39
@Anonymní píše:
Zdravím všechny přítomné, vím, že mi asi moc neporadite, ale potřebuji se hlavně vypsat. Mám totiž nízké sebevědomí z toho, že neumím písmeno R. Jsem kvůli tomu ve stresu, bojím se mluvit, protože mi lidi nerozumí. Na logopedii jsem chodila, ale R jsem se prostě nenaucila. Když mám mluvit před cizími lidmi, tak si připravuji věty, ve kterých není toto proklate písmeno, ale někdy to nevyjde, že. Chce se mi z toho brečet, s takovou nikdy nebudu sama sebou. Co si myslíte o lidech, kteří mají takový handicap? Je to pro mně citlivé téma, takže anonym.

A to jako ráčkuješ? Nebo co vyslovuješ místo R?

Mám kamarádku co ráčkuje a nikomu to nikdy nevadilo. To je spíš o sebevědomí, hm? :hug: Přestaň si s tím lámat hlavu, je to prkotina :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
31.8.15 16:39

Zcela upřímně mě to nejdříve irituje, ale pak si zvyknu :). Neboj se mluvit, lidé Tě za to přece nemohou odsuzovat. Nikdo není dokonalý.

A pokud Ti to opravdu vadí, tak s tím zkus ještě jednou něco dělat. R se dá naučit i v dospělém věku :kytka:. Zkus najít nějakého jiného logopeda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
31.8.15 16:41

Obednej se k logopedovi, behem par tydnu ho budes umet ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
31.8.15 16:42

Já někde slyšela nebo četla, že odnaučit ráčkovat se může každý, ale ty asi nemluvíš o ráčkování, ale že to písmeno vyloženě neumíš vyslovit? Nechápu ale, proč by ti nemělo být rozumět, věřím, že se najdou ojedinělá slova, která mohou být oříšek, ale ve většině myslím, že rozumět být musí. Nám přednášel na VŠ profesor, který špatně vyslovoval R, L a V, rozumět mu bylo normálně, jen latinské termíny pro jistotu psal na tabuli. A jseš si jistá, že jsi plně vyčerpala logopedické možnosti? Že jsi měla plnou péči, sama jsi dostatečně cvičila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
31.8.15 16:42

Jestli máš z toho takový stres, tak si najdi logopeda teď a začni trénovat. Nikdy není pozdě.

Jinak co si o takových lidech myslím… - nic. Někdo je tlustý, někdo nosí brýle, někdo je na vozíku, někdo má vadu řeči :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
31.8.15 16:43

Ráčkování je občas i sexy :-D a nemyslím, že by měli lidi výraznej důvod nerozumnět, ono najít někoho kdo mluví dobře(vyslovuje zřetelně, rozumná hlasitost, nešlape si na jazyk i to ráčkování je docela rožšířené…) je těžký, takže pokud si toho vůbec někdo všimne, nejspíš to přejde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
31.8.15 16:44

Neboj, naučíš se R. Zbytečně se sresuješ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3068
31.8.15 16:45

Budu také upřímná, ano ze začátku u cizího člověka mě to irituje, časem si zvyknu, stejně jak píše Veverka X. Na základce jsem taky neuměla R a Ř. Chodila jsem na logopedii, bylo to peklo nebudu lhát. Ale pak najednou z minuty na minutu jsem se to naučila. Navíc se jmenuju Barbora, takže představování bylo utrpení, to si asi umíš představit. Do teď mi tedy dělají problémy některá slova třeba „srdečně“, jde mi to prostě hůř říct. Ale jinak jako už tyto písmenka umím. Já osobně bych šla na logopedii i jako dospělá, uplně si vybavuju, jak jsem místo R musela říkat TD. Pokud z toho máš fakt trauma, tak jdi na logopedii, určitě se to naučíš, ale bude to trvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
31.8.15 16:48

@Quinn7
s tím jménem to je zákon schválnosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504

Ráčkoval pan pResident Havel, ministrzahraničí Jiří Dientbier a ministryně školství JUDr Petra Buzková. Vystupovali na veřejnosti. Když budeš jinak vyslovovat pečlivě a budeš mít kultivovaný projev včetně vyjadřování, budeš zajímavá a z vady uděláš přednost. A když se u toho budeš usmívat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

No právě že nerackuji, tím spíš mi nejde rozumět. A právě, že mi lidi nerozumí dost, když se mě někdo zeptá Cože?, začnu se cervenat a nejraději bych utekla. A na logopedii už sílu nemám.

• Citovat
  • Upravit
468
31.8.15 16:51

Sílu najdi, když jsi z toho tak vynervovaná. Je to zbytečné, kdybys měla zlomenou ruku, tak si jí také necháš ošetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
31.8.15 16:53

Každý svého štěstí strůjce. Když nemáš sílu, tak nemáš, ale pak musíš najít sílu se s tím naučit žít, nevím, proč by se někdo kvůli špatné výslovnosti měl stát vyvržencem společnosti. Ve skutečnosti když člověk poslouchá televizi, jak mluví i někteří moderátoři či herci- šlapou si na jazyk, vydávají různé mlaskavé zvuky, mají divné sykavky…Ale opravdu nevěřím, že by ti jen kvůli špatnému R nebylo rozumět, to spíš věřím, že kvůli studu ke všemu ještě kuňkáš nebo meleš, což vede k nerozumění spíš než špatné R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
31.8.15 16:54
@Anonymní píše:
No právě že nerackuji, tím spíš mi nejde rozumět. A právě, že mi lidi nerozumí dost, když se mě někdo zeptá Cože?, začnu se cervenat a nejraději bych utekla. A na logopedii už sílu nemám.

drmolíš? Chceš to, co řekneš, mít co nejdříve za sebou? To bude možná ta příčina. Asi budeš celkově stydlín. Zkus trénovat čtení nahlas, pomalu, v projevu dělej malé pauzičky. Nicméně nic jiného než trénování naostro před lidmi Tě nezocelí k projevu. Jako dítě jsem to měla podobně, vyklopit to jakýmkoli způsobem, zčervenat studem a zmizet. Teď jsem schopna vylézt před naplněnou sportovní halu a mluvit spatra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová