Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím všechny přítomné, vím, že mi asi moc neporadite, ale potřebuji se hlavně vypsat. Mám totiž nízké sebevědomí z toho, že neumím písmeno R. Jsem kvůli tomu ve stresu, bojím se mluvit, protože mi lidi nerozumí. Na logopedii jsem chodila, ale R jsem se prostě nenaucila. Když mám mluvit před cizími lidmi, tak si připravuji věty, ve kterých není toto proklate písmeno, ale někdy to nevyjde, že. Chce se mi z toho brečet, s takovou nikdy nebudu sama sebou. Co si myslíte o lidech, kteří mají takový handicap? Je to pro mně citlivé téma, takže anonym.
Je lepší to ještě zkusit na logopedii. A zkoušet to přes TD. Určitě je lepší říkat slova s r a ráčkovat, než složitě vymýšlet konstrukce bez r. Je to dost frekventovaná česká hláska.
@Anonymní píše:
@Pivonka5 Tak to jsem ráda, že nejsem sama. Akorát já nejsem tak sebevědomá. Neumím si představit, že bych někomu řekla - neumím R a znělo by to jako neumím V, nebo tak nějak.
Zachovej klid, i to se mi stava..
obcas proste se nezadari a jak povim - omlouvam se, ja neumim rict R. A ono se z druhe strany ozve - Coze neumite rict?? Tak jen v klidu s usmevem povim - To mate jedno, jak vam mam rict to, co neumim rict ze..? Usmeju se a zkousim jina slova
Fakt si z toho nedelam hlavu. Ja uz proste jen vim, ze jsou horsi veci na svete a tohle mi vazne zily netrha…
jo a zadnymu chlapovi to nikdy nevadilo, ani zminka ci naznak… ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Začala bych tím psychologem… jinak já taky R neumím, ale nijak výrazně mi to netrápí
v každé diskuzi čtu slovo psycholg, je to nutné?
@Pivonka5 píše:
Zachovej klid, i to se mi stava..obcas proste se nezadari a jak povim - omlouvam se, ja neumim rict R. A ono se z druhe strany ozve - Coze neumite rict?? Tak jen v klidu s usmevem povim - To mate jedno, jak vam mam rict to, co neumim rict ze..? Usmeju se a zkousim jina slova
Fakt si z toho nedelam hlavu. Ja uz proste jen vim, ze jsou horsi veci na svete a tohle mi vazne zily netrha…
jo a zadnymu chlapovi to nikdy nevadilo, ani zminka ci naznak…
Já bych to tak neřešila. Kamarádka neumí r, nijak to neřeší. Mně je to taky jedno, že to neumí. Jsou důležitější věci.
@janeshort píše:
Já bych to tak neřešila. Kamarádka neumí r, nijak to neřeší. Mně je to taky jedno, že to neumí. Jsou důležitější věci.
Ja to vazne neresim, me to neprijde jako neco, cim bych se mela trapit.. Snazila jsem se to tak zvesela podat i zakladatelce, at to taky proste neresi. Nejlepsi je udelat si z toho srandu (kdyz uz teda narazi na nekoho, kdo to resit chce)..
@Anonymní píše:
Zdravím všechny přítomné, vím, že mi asi moc neporadite, ale potřebuji se hlavně vypsat. Mám totiž nízké sebevědomí z toho, že neumím písmeno R. Jsem kvůli tomu ve stresu, bojím se mluvit, protože mi lidi nerozumí. Na logopedii jsem chodila, ale R jsem se prostě nenaucila. Když mám mluvit před cizími lidmi, tak si připravuji věty, ve kterých není toto proklate písmeno, ale někdy to nevyjde, že. Chce se mi z toho brečet, s takovou nikdy nebudu sama sebou. Co si myslíte o lidech, kteří mají takový handicap? Je to pro mně citlivé téma, takže anonym.
Já měla třídního, kterej to maskoval velice dobře
Byl to skvělej člověk
On R a Ř neuměl. Mě osobně to teda vůbec nevadí
Já zase když mě něco překvapí tak místo smíchu chrochtám no
a směju se ještě víc
@plošina píše:
v každé diskuzi čtu slovo psycholg, je to nutné?
Jistě to někdy nutné není. Ale pokud zakladatelce vadí, že neumí R, dokonce si hlídá, aby to někdo nezjistil, ale nemá odvahu jít k logopedovi, tak bych řekla, že to rozhodně je cesta.
Jak tady mnozí píší, dá se žít i bez R, ale aby to byl spokojený život, tak ten člověk musí být sebevědomý a vyzrálý jedinec a to zakladatelka v tomhle momentě není. Takže možná by jí to pomohlo i v jiných oblastech ![]()
@Trinetka píše:
Já měla třídního, kterej to maskoval velice dobřeByl to skvělej člověk
On R a Ř neuměl. Mě osobně to teda vůbec nevadí
Já zase když mě něco překvapí tak místo smíchu chrochtám no
a směju se ještě víc
To je super smích, to se ten druhý musí taky chechtat, to znám ![]()
@jenny.fields jooo, obvykle se chechtaj všichni a já rudá na zádeli ![]()
@jenny.fields píše:
Jistě to někdy nutné není. Ale pokud zakladatelce vadí, že neumí R, dokonce si hlídá, aby to někdo nezjistil, ale nemá odvahu jít k logopedovi, tak bych řekla, že to rozhodně je cesta.
Jak tady mnozí píší, dá se žít i bez R, ale aby to byl spokojený život, tak ten člověk musí být sebevědomý a vyzrálý jedineca to zakladatelka v tomhle momentě není. Takže možná by jí to pomohlo i v jiných oblastech
psycholg jí dovede k sebevědomí,
takové psychouše, které znám, by jí o zbytek sebevědomí připravili. Sebevědomí se získává jinde. Žití a životem, tím, že párkrát zakopne a zase se zdvihne, to je škola života. ![]()
@Pivonka5 Tak to jsi fakt dobrá, závidím. Kéž by se mně to taky podařilo, ono je dost věcí, s kterými nejsem smirena, ale toto je jedno z nejtěžších. Děkuji za podporu, moc mi to pomohlo
.
@plošina K psychologovi bych nešla, nevěřím že by pomohl. S tou školou života máš pravdu, já se dost učím, a ikdyz mám tak nízké sebevědomí, myslím, že jsem udělala v jistých okolností pokrok. Ale jak říkám - tento problém je pro mně ten nejtěžší.
Nemáš se za co stydět, pár lidí samozřejmě nějakou blbou připomínku budou mít, ale ti si jen léčí svoje mindráky
Mě třeba žádné písmenko nedělá problém, ale evidentně neumím správně artikulovat. Když mluvím, tak samozřejmě všemu rozumím ale každý druhý se mě taky ptá „co?“. Uvažuji nad návštěvou logopedie, tak se nestyď a taky tam zajdi ![]()
@Anonymní píše:
@plošina K psychologovi bych nešla, nevěřím že by pomohl. S tou školou života máš pravdu, já se dost učím, a ikdyz mám tak nízké sebevědomí, myslím, že jsem udělala v jistých okolností pokrok. Ale jak říkám - tento problém je pro mně ten nejtěžší.
já to vím, četla jsem co jsi psala, neposílám tě k psychoušovi, logopedie je určitě lepší ![]()
@plošina píše:
psycholg jí dovede k sebevědomí,takové psychouše, které znám, by jí o zbytek sebevědomí připravili. Sebevědomí se získává jinde. Žití a životem, tím, že párkrát zakopne a zase se zdvihne, to je škola života.
Tak jsou určitě i dobří psychologové ![]()
Jistě, může to dělat i takto, ale zatím to v této věci moc nikam očividně nevede.
Ale píše, že stejně nikam nepůjde, takže ![]()