Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kámoš taky neumí R. Říká něco mezi u a v. Teď už je ženatej, ale svýho času byl doooost v kurzu. Holkám to nikdy nevadilo.
Určitě bych šla v jakémkoliv věku na logopedii se ho naučit. I třeba kvůli práci a tak…
Mám stejný problém..A víš co? Stejně jsem zaměstnanec Callcentra už 7 let s dobrými výsledky. Nevím, proč mě vzali, ale naučili mě mluvit hlavně pomalu a srozumitelně..Dodnes si pamatuju, jak mě teamleaderka cepovala a učila říkat : „Dobrý den,..“. Hodně mi pomohlo se doma nahrávat a poslouchat se.
Anonym - své vady a zaměstnání považuji za osobní. Děkuji za respektování.
I.
Zkoušela jsi i třeba foniatrii? Je nějaký objektivní důvod, proč se Ti R nedaří vyslovit? Tím myslím, zda nemáš prostě nějaký problém, nějakou odlišnost od normálu.
Pokud máš s logopedií špatné zkušenosti, tak mi stejně přijde škoda se vzdát. Pořád radím sehnat si nějaké reference a zkusit najít někoho, kdo bude milý a vstřícný a pomůže Ti
.
Kolikrát člověk nerozumí ani někomu, kdo nemá vadu řeč řeči. Z toho si opravdu nic nedělej! ![]()
Řekla bych, že jsi založila diskuzi se špatným dotazem. Tak koukej pěkně založit novou s dotazem na nejlepšího logopeda ve tvém okolí. A když tě to tak trápí tak za ním klidně jeď kraj světa. Taky je potřeba zjistit proč špatně mluvíš. Nějaký psychický blok, nebo špatné zuby, měla jsi např. rozštěp, nemáš krátkou uzdičku pod jazykem? Sakra, kňourání ti nepomůže. ![]()
@Samamama To je pravda s tím studem, ale je mně vždy totálně trapně. Už asi tři roky znám jednoho člověka a za ty roky nejspíš ani neví, jaký mám problém, dávám si vždy pozor, abych nevyslovila slova s R. To je asi už na zbláznění.
Ahoj, ja taky neumim rikat R a ani Ř. Kdyz mluvim, hledam rychle slova kde r a ř neni, nebo je aspon jen jedno.. A svym detem jsem dala takova jmena, kde r neni - nejsem masochista..
driv mi to vadilo, ve skole se mi smali, ted uz mi je to fuk. Kdyz mi nekdo nerozumi, v klidu se omluvim, vylozene reknu ze neumim r a pokusim se to rict znovu, pripadne jinymi slovy.. Zatim to vzdy kazdy pochopil a nikdy se mi nikdo v dospelosti nesmal. Na logo jsem chodila a take bez uspechu, vyhodili mne jako beznadejny pripad..
takze neves hlavu, myslim ze to nikdo nevidi tak tragicky jako ty sama.. ![]()
@Anonymní píše:
@Samamama To je pravda s tím studem, ale je mně vždy totálně trapně. Už asi tři roky znám jednoho člověka a za ty roky nejspíš ani neví, jaký mám problém, dávám si vždy pozor, abych nevyslovila slova s R. To je asi už na zbláznění.
Kombinace logopeda a psychologa?
![]()
@plošina píše:
@Quinn7
s tím jménem to je zákon schválnosti
No to teda je, fakt bylo za trest se někde představovat ![]()
@jenny.fields píše:
Kombinace logopeda a psychologa?
Začala bych tím psychologem… jinak já taky R neumím, ale nijak výrazně mi to netrápí
@Anonymní píše:
Zdravím všechny přítomné, vím, že mi asi moc neporadite, ale potřebuji se hlavně vypsat. Mám totiž nízké sebevědomí z toho, že neumím písmeno R. Jsem kvůli tomu ve stresu, bojím se mluvit, protože mi lidi nerozumí. Na logopedii jsem chodila, ale R jsem se prostě nenaucila. Když mám mluvit před cizími lidmi, tak si připravuji věty, ve kterých není toto proklate písmeno, ale někdy to nevyjde, že. Chce se mi z toho brečet, s takovou nikdy nebudu sama sebou. Co si myslíte o lidech, kteří mají takový handicap? Je to pro mně citlivé téma, takže anonym.
Nelam si s tím hlavu. Já ráčkuju asi jak náš někdejší prezident (však víme…) a sebevědomí tím neutrpělo. Maturita za pětkrát za jedna, no a hlava mně ještě i v pokročilém věku jakousi myšlenku udrží…
(teda aspoň doufám
)
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa A ty taky neumíš R?
ne, R mám úplně v pořádku. Spíše jsem měla na mysli to, že k jisté verbální suverenitě se člověk musí propracovat. Nebát se promluvit před lidmi, nahlas a srozumitelně, tak aby také věta měla hlavu a patu.Je to treninkem každodenním.
@Anonymní píše:
No právě že nerackuji, tím spíš mi nejde rozumět. A právě, že mi lidi nerozumí dost, když se mě někdo zeptá Cože?, začnu se cervenat a nejraději bych utekla. A na logopedii už sílu nemám.
Pokud mluvíš rychle a kuňkáš, tak to je možná horší, než to R. Já bych zkusila tu logopedii. Já tam jako malá chodila snad rok nebo i dýl, taky jsem byla skoro beznadějný případ. Dokonce mi do pusy dávali takový zvláštní no jakoby strojek (nevím jak to pojmenovat), který mi měl jakoby rozhýbat jazyk, protože to jsem neuměla, rychle hýbat tím jazykem. Mám fakt davicí reflex, takže to pro mě taky bylo utrpení
. No ani nevím jak jsem to všechno zvládla ![]()
@Pivonka5 Tak to jsem ráda, že nejsem sama. Akorát já nejsem tak sebevědomá. Neumím si představit, že bych někomu řekla - neumím R a znělo by to jako neumím V, nebo tak nějak.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny přítomné, vím, že mi asi moc neporadite, ale potřebuji se hlavně vypsat. Mám totiž nízké sebevědomí z toho, že neumím písmeno R. Jsem kvůli tomu ve stresu, bojím se mluvit, protože mi lidi nerozumí. Na logopedii jsem chodila, ale R jsem se prostě nenaucila. Když mám mluvit před cizími lidmi, tak si připravuji věty, ve kterých není toto proklate písmeno, ale někdy to nevyjde, že. Chce se mi z toho brečet, s takovou nikdy nebudu sama sebou. Co si myslíte o lidech, kteří mají takový handicap? Je to pro mně citlivé téma, takže anonym.
Je lepší to ještě zkusit na logopedii. A zkoušet to přes TD. Určitě je lepší říkat slova s r a ráčkovat, než složitě vymýšlet konstrukce bez r. Je to dost frekventovaná česká hláska.