Druhé dítě, práce, jak na to?

Anonymní
30.8.15 21:09

druhé dítě, práce, jak na to?

Ahojky, potřebuji poradit. Dcera mi teď jde do školky, rodičovská dovolená mi končí v prosinci a rádi bychom se od řína snažili o mimčo, ale? S prvním dítětem jsem musela rovnou nastoupit na rodičovskou, teď bych chtěla jít na chvilku do práce a otěhotnit. Vím že mi to asi nevíjde aby mě zaměstnali bez zkušební doby a ve zkušebce mě vyhodí když otěhotním. Ale na druhé mimi se tak těším že už nevydržím čekat, až mi zkušební doba skončí. jde to nějak abych mohla mít mateřskou? než to abych čekala? Poraďte? omlouvám se za anomym, mám tu známé…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7346
30.8.15 21:13

Tak pro nárok na mateřskou musíš mít „odpracováno“…což nemáš, počítám, že jsi s prvním taky neměla, když jsi šla rovnou na RD…tady to neošulíš a vůči budoucímu zaměstnavateli je to dost nefér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
30.8.15 21:15

Konkrétně je to pro rok 2015 takto:
Na rozdíl od rodičovského příspěvku, na který má nárok skoro každý, komu se narodí dítě, na mateřskou je nárok jen v případě, že bylo hrazeno nemocenské pojištění – týká se to tedy:

Zaměstnanců, za které nemocenské platí zaměstnavatel (výjimkou může být například dohoda o provedení práce, kde měsíční příjem nepřesáhl 10 000 Kč)
OSVČ, kteří si sami platí nemocenské pojištění (nemocenské pojištění je pro OSVČ na rozdíl od sociálního a zdravotního jen dobrovolné)
Studentů – pokud na mateřskou nastoupí i bez předchozího zaměstnání do 180 dnů po úspěšném absolvování školy (střední, vyšší odborná, vysoká škola)

Základní podmínky pro nárok na mateřskou jsou tyto: :

Zaměstnanec i OSVČ musí mít v předchozích 2 letech (počítá se od data nástupu na mateřskou) placeno nemocenské pojištění alespoň 270 dní (doba placení nemocenského může být přerušovaná)
OSVČ navíc musí splnit podmínku, že nemocenské muselo být placeno nejméně 180 dní v posledním roce (počítá se od data nástupu na mateřskou)
Student musí splnit podmínku úspěšného absolvování studia

Nárok tedy nemají třeba nezaměstnaní, za které stát v době evidence na úřadu práce neplatí nemocenské pojištění.

Příspěvek upraven 30.08.15 v 21:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
30.8.15 21:16

Pro nárok na mateřskou jsou jasné daná pravidla, pokud ji chceš, budeš je muset dodržet, žádná jiná možnost není.

• Citovat
  • Upravit
5920
30.8.15 21:17
@Anonymní píše:
Ahojky, potřebuji poradit. Dcera mi teď jde do školky, rodičovská dovolená mi končí v prosinci a rádi bychom se od řína snažili o mimčo, ale? S prvním dítětem jsem musela rovnou nastoupit na rodičovskou, teď bych chtěla jít na chvilku do práce a otěhotnit. Vím že mi to asi nevíjde aby mě zaměstnali bez zkušební doby a ve zkušebce mě vyhodí když otěhotním. Ale na druhé mimi se tak těším že už nevydržím čekat, až mi zkušební doba skončí. jde to nějak abych mohla mít mateřskou? než to abych čekala? Poraďte? omlouvám se za anomym, mám tu známé…

Aby jsi měla nárok na mateřskou, tak musíš odpracovat 270 dní v kuse u jednoho zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3149
30.8.15 21:18

Nastoupila bych do práce a o těhotenství bych řekla po zkušební době popřípadě až by to nešlo tajit. Ideálně si najít takovou práci aby jsi mohla dělat i v těhotenství. Hlásit že jsi těhotná ze zákona nemusíš takže jaké nefér. Doba je zlá a nikdo ti nic nedá zadarmo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.8.15 21:19
@mamule42 píše:
Aby jsi měla nárok na mateřskou, tak musíš odpracovat 270 dní v kuse u jednoho zaměstnavatele.

270 dní účasti na nemocenském pojištění v uplynulých dvou letech.
Jeden zaměstnavatel být nemusí. Nemusí to být v kuse.
V době nástupu na MD být zaměstnaná/v ochranné lhůtě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
30.8.15 21:20

Ježiš, to je vtipnej dotaz. Už to nejde vydržet chci otěhotnit, jak to jinak udělat, abych mohla mít mateřskou a nemusela pracovat… :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
30.8.15 21:21
@mamule42 píše:

To není pravda, nemusí to být u jednoho zaměstnavatele.

• Citovat
  • Upravit
8864
30.8.15 21:22

Jo holka, tis měla udělat jinak. Já čekala několik let na smlouvu na neurčito a až pal jsem si dovolila jít na mateřskou a spojit ji i s druhou mateřskou no a pal se v klidu vrátit do práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.15 21:24

@hanka.br. milá zlatá když se rok léčíš s nemocí která ti nedovoluje otěhotnět a musíš čekat až ti to doktoři dovolí a já to mám slíbené od října, nevím jak by mi to dovolilo, kdybych musela čekat další 3 měsíce. Moje nemoc se v těhu má zarazit, díky hormonům, takže já to nedělám proto že jsem si to tak naplánovala, ale tak jak bych měla povoleno

• Citovat
  • Upravit
7009
30.8.15 21:27

Nevydrzis 3 mesice zkusebky? A co kdyz nezabreznes hned na prvni ci druhy pokus, budes skakat z okna?
Normalne bych sla do prace a ty tri pitomy mesice bych „vydrzela“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101646
30.8.15 21:30
@Anonymní píše:
@hanka.br. milá zlatá když se rok léčíš s nemocí která ti nedovoluje otěhotnět a musíš čekat až ti to doktoři dovolí a já to mám slíbené od října, nevím jak by mi to dovolilo, kdybych musela čekat další 3 měsíce. Moje nemoc se v těhu má zarazit, díky hormonům, takže já to nedělám proto že jsem si to tak naplánovala, ale tak jak bych měla povoleno

No, tak milá zlatá holt nebudeš mít mateřskou, když kvůli tak vážné nemoci nemůžeš chvíli pracovat… akorát tedy nechápu, co ti bránilo do práce nastoupit už před půl rokem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.15 21:32

@j.a.n.i1 protože mi dceru nevzali do školky a hlídaní nemám

• Citovat
  • Upravit
7346
30.8.15 21:33
@Anonymní píše:

Tak holt nasaď opět léčbu, čekej až odpracuješ a pak se pokoušej…ty odpracované dny musíš mít, z toho se těžko vyvlíkneš. A popravdě, já mám taky léčbu, kdy NESMÍM otěhotnět (já teda ani nechci)a neumím si představit vysadit léky, pokoušet se o mimi a pracovat…třeba půl roku než se to povede. Nevím co máš ty za nemoc, já bych to bolestí nedala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová