Neumím R

Napsat příspěvek
Velikost písma:
60
31.8.15 17:57
@Anonymní píše:
@Pivonka5 Tak to jsi fakt dobrá, závidím. Kéž by se mně to taky podařilo, ono je dost věcí, s kterými nejsem smirena, ale toto je jedno z nejtěžších. Děkuji za podporu, moc mi to pomohlo :-).

Podaří, věřím tomu ze ano. K tomu se fakt dopracujes… Proste si jen rekni, prdim na lidi, jsem jaka jsem.. Chovej se prirozene, usmivej se a nemysli na to. Jak tu nekdo psal, je to o zivote. Jak jednou zazijes neco horsiho, tomuhle se uz budes jen smat.. :kytka: Predstav si neco, co je pro tebe jeste horsi, nez to, ze ti nekdo nerozumi. Jakoukoliv straslivou situaci, proste horsi nez to tvoje mluveni. A az ti zas jednou nekdo nebude rozumet, tak si na tu vec vzpomen a rekni si - páni, to je super, ze se mi stalo jen tohle to (ze mi nekdo nerozumel) a ne tohle (ta strasliva vec). Tohle mi pomahalo na 100%. Ted uz to nepotrebuju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
31.8.15 17:59

@jenny.fields
takže klid :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
31.8.15 18:01
@plošina píše:
@jenny.fields
takže klid :)

takže klid :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
31.8.15 18:15

Možnosti máš dvě. Buď to přijmeš jako svoji součást a nenecháš si tím život otravovat nebo se s tím půjdeš poprat a začneš znovu docházet na logopedii. Na čem minulé pokusy ztroskotaly? Proč už tam nechceš jít?
A jako lidi mluví různě. Já jsem se třeba R a Ř naučila, ale zase mluvím kolikrát strašně rychle a není mi prostě rozumět. Vím to, ale vždycky se kontrolovat nezvládnu. Ale už je to asi lepší. „Cože“ už slýchám podstatně méně :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
31.8.15 18:16

Klíííííííd :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.15 18:59

A kolik ti je?
Já mám také vadu řeči. R tedy umím, ale nezvládám Ř a sykavky, což je ještě horší, protože tomu se už těžko vyhneš. Jako puberťák jsem si taky dost užila, hlavně s dětmi, jak píšeš - často jsem v komunikaci s někým neznámým, hlavně s kluky vybírala slova, která neobsahují písmena, která neumím, ale zase jsem pak mluvila jako tatar v holých větách…
Postupem času jsem se s tím tak nějak smířila, naučila se s tím žít, už to ani nevnímám. Manžel mi říká, že to ani neslyší. I se mě ptal, jaká písmena že to neumím a až když jsem mu to řekla, tak se teprve zaposlouchal a že tedy jako to slyší, ale normálně to prostě nevnímá. Teď už to prostě tolik neřeším. Pracuji hodně s lidmi, občas musím i vystupovat a mluvit na veřejnosti před publikem a teď už to dávám v pohodě. A lidé to fakt neřeší, mezi dospělými se už s žádnými negativními reakcemi nesetkávám. Občas se stane, že mi někdo nerozumí, ale fakt minimálně.
Jediné, co mě občas vykolejí jsou malé děti, které se prostě narovinu zeptají, proč tak mluvím a na to se těžko odpovídá. A s dětmi pracuji hodně, takže tohle se občas stává.
Ale prostě jsem se s tím naučila žít, jinak to nešlo.
A taky jsem logopedii zkoušela, ale můj problém je daný špatnou stavbou čelisti - zlozvyk jménem dudlík, který jsem měla dost dlouho a cucala ho v koutku, tam jsem si potom strkala i prsty a problém byl na světě.
Anonym, protože je to poměrně osobní téma a nechci svou vadu spojovat se svým nickem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.15 21:23

@RadkaCh Už tam nechci, protože jsem z každého neúspěchu zničena a jsem ještě ve větším stresu. To já mluvím dost potichu a když se někdo zeptá Cože, tak zmlknu a vydychavam to celý den. Ale já nevím jak se s tím smířit.

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
31.8.15 21:29
@Anonymní píše:
@RadkaCh Už tam nechci, protože jsem z každého neúspěchu zničena a jsem ještě ve větším stresu. To já mluvím dost potichu a když se někdo zeptá Cože, tak zmlknu a vydychavam to celý den. Ale já nevím jak se s tím smířit.

Trénovat. Choď po bytě a mluv. Se sebou s „někým“, pak to přenes na kamarády a pak dál. Dbej na to, abys mluvila nahlas. Jestli nechceš na logopedii, tak si prostě sama zkoušej to klasicky už tady zmíněny TD, třeba ho rozhýbeš, nic není ztracený. Když se tě někdo zeptá „cože“, tak to nic neznamená, prostě to zopakuj a přidej na hlasitosti. Každému prostě občas není dobře rozumět. Někdo zase (já) špatně slyší, takže s lidmi, jako jsi ty, mám problém. Ale prostě řeknu „Promiň, neslyším zrovna nejlíp a ty mluvíš tak potichu, že tě prostě neslyším, musíš na mě křičet“ :lol: Žádnej stres ;)

• Citovat
  • Upravit
3070
31.8.15 21:30
@Anonymní píše:

Zakladatelko měla by si tam jít. Nikde jinde tě to nenaučí. Když si najdeš nějakou milou logopedku, tak to bude v pohodě. Ale musíš počítat s tím, že to bude trvat, za tejden se to nenaučíš. Tak aby si se hned nehroutila, že ti to zase nejde, třeba to může trvat několik měsíců. Taky podle toho jak budeš doma trénovat. Jo a když někdo mluví potichu, tak to se nedivím, že se tě lidi ptají cože. Pokud na mě někdo mluví potichu, musím se na to až moc soustředit, občas nerozumím a jsem z toho pak akorát otrávená. Tím se tě nechci nějak dotknout, ale opravdu je to někdy až nepříjemný když někdo kuňká a skoro šeptá. Zkus mluvit víc nahlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.15 21:50

A co nejdřív psycholog, pak logoped? Všechno jde, i písmeno R v dospělém věku :kytka: Jsou na světě horší věci. Já jsem teď osypaná od hlavy k patě svědivým exémem, rudá, jak záře nad Kladnem. Kéž bych jen neuměla R ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.15 22:59

Před několika lety jsme si procházela úplně tím samým! našla jsem si přítele ale prostě jsem mluvila tak aby tam nebylo to prokletý písmeno! strašně mě to trápilo, ve škole všude… stresy a vždy hledání jiných vět. fakt na hlavu… nedalo se. a když jsem byla ve škole zkoušena a i když jsem to věděla raději jsem to neřekla!!! Pak jsem se svěřila příteli… promluvili jsme si o tom.no a nakonec jsem se to naučila! byla jsem strašně štastná (dokonce mě to naučila jeho maminka) a chtělo to jen chvilku a hned se mi sebevědomí zvedlo…teď už si na to ani nevzpomenu. držím palce

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.7.19 18:04

Reakce - neumím R

Má-te li zájem, pomohu Vám. Není se čeho bát:-) Mám velké osobní zkušenosti. Napište mi SZ.

• Citovat
  • Upravit
3.7.19 18:06

Reakce - neumím R

Má-te li zájem, pomohu Vám. Není se čeho bát:-) Mám velké osobní zkušenosti. Napište mi SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová