Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nee plodovku ne. berou ti krev a delaji utz.pak to dej dokupy v pocitaci a vyjede vysledek.kdyz je spatny, tak posilaji na plodovku
Není to ono. Ptala se tě na prvotrimestrální screening, na kterém se hodnotí riziko vývojových vad. Dělá se odběr krve 10-12 tt a pak podrobný ultrazvuk 12-14 tt, aspoň takhle to probíhá u nás. Gyndr dává žádanku, platí si to žena sama (ale pojišťovny přispívají, proplácí), vyloženě povinné to není, ale doporučené.
První screening mi v brali krev a dělali ultrazvuk. Odběr plodovky se opravdu nedělá jen takhle zbytečně, ale až podle výsledků z tohohle screeningu. V krvi se kontrolují hodnoty HCG a možná ještě něčeho a podrobným ultrazvukem doktor zkontroluje jestli má miminko všechno v pořádku. Odběr plodovky se tuším dělá až na genetice a to je až když ti tenhle test vyjde špatně a i tak to můžeš odmítnout. Jediný co tak já sem si musela první screening platit a pak to žádat proplatit na pojišťovně. Ale není se čeho bát, krásně sme se tam s přítelem podívali na mimíska
![]()
@Anonymní píše:
Dobry den,
prave jsem byla na druhe prohlidce tehotenstvi. Pani doktorka se me zeptala, jestli se chci domluvit na kombinovany screening v prvnim trimestru. Rekla jsem ji, ze nad tim popremyslim a zavolam ji. Pak jsem sla k sestricce a ta se me zeptala na kdy chci objednat na vyvojove vady. Takze ten screening neni povinny a je to ono jak vam odebiraji plodovou vodu? Je to ono? Na tohlr totiz jit nechci. Nebo co se dela u prvniho screeningu? Dekuji za informace.
Vezme se krev a dělá podrobný ultrazvuk. Platí se to. Je to velmi přínosné na to jít. Zjišťují se vývojové vady.
@Anonymní píše:
Dobry den,
prave jsem byla na druhe prohlidce tehotenstvi. Pani doktorka se me zeptala, jestli se chci domluvit na kombinovany screening v prvnim trimestru. Rekla jsem ji, ze nad tim popremyslim a zavolam ji. Pak jsem sla k sestricce a ta se me zeptala na kdy chci objednat na vyvojove vady. Takze ten screening neni povinny a je to ono jak vam odebiraji plodovou vodu? Je to ono? Na tohlr totiz jit nechci. Nebo co se dela u prvniho screeningu? Dekuji za informace.
jak píšou holky, krev a pak ultrazvuk. Doporučuji vzít nastávajícího tatínka, miminko už je krásně vidět a chlapi bývají obvykle naměkko ![]()
@Sue2008 jo s tatínkem s sebou souhlasím, přítel to vydržel, ale co se zavřeli dveře za doktorem tak se dojetím rozbrečel
![]()
Nééééé odběr plodové vody je amniocenteza. To není screening! Dělá se jen v případech, kdy právě je podezření na nějaké vady, které by se ukázaly třeba zrovna při screeningu, o kterém mluvila doktorka a sestra
Prvotrimestrální screening bych 100% NEODMÍTLA. Je to důležité vyšetření. Je to ultrazvuk, nebolí. Odběr plodovky je píchnutí dlouhou jehlou skrz břicho do dělohy, to je sakra něco jiného ![]()
@Nikky121 píše:
@Sue2008 jo s tatínkem s sebou souhlasím, přítel to vydržel, ale co se zavřeli dveře za doktorem tak se dojetím rozbrečel![]()
Tak mého chlapa nejvíc zajímal ten UZ, jako přístroj a obrazovky
Fascinovaně koukal a řešil s doktorem, jak se co měří, odrazy UZ, vizualizaci atd. Je to technik no… Samozřejmě, že byl šťastný, když se ukázalo vše OK ![]()
@Mutlice jo tak utz jako takový to už zkoumal u druhýho sceeningu, prý takový ufo talíř a ještě do toho tak mlátí ![]()
Holky, moc vam dekuji, takze na to nejspise pujdu, akorat prave toho odberu te jehly se bojim, kdyby mi zjistili neco zle, ja bych na to orpavdu odmitala jit, ja mam z toho uplne panickou hruzu:D
@Mutlice píše:
Nééééé odběr plodové vody je amniocenteza. To není screening! Dělá se jen v případech, kdy právě je podezření na nějaké vady, které by se ukázaly třeba zrovna při screeningu, o kterém mluvila doktorka a sestraPrvotrimestrální screening bych 100% NEODMÍTLA. Je to důležité vyšetření. Je to ultrazvuk, nebolí. Odběr plodovky je píchnutí dlouhou jehlou skrz břicho do dělohy, to je sakra něco jiného
Takze kdyby mi zjistili treba vadu, na tu plodovku musim jit? Nebo je nepovinna? To je neco cemu se chci doslova vyhnout, moje teta kdyz byla tehotna, zjistili ji nejakou vadu u plodu a odmitala jit na tu plodovku ze stejneho duvodu a nemusela jit ![]()
@Anonymní píše:
Takze kdyby mi zjistili treba vadu, na tu plodovku musim jit? Nebo je nepovinna? To je neco cemu se chci doslova vyhnout, moje teta kdyz byla tehotna, zjistili ji nejakou vadu u plodu a odmitala jit na tu plodovku ze stejneho duvodu a nemusela jit
Do odběru plodové vody tě nutit nemůžou. Ale to je úplně samostatná kapitola, předbíháš o X dní nebo týdnů. Záleží, co by zjistili, co by ti doporučili lékaři a genetici, atd atd. To teď neřeš, ještě nevíš, jak dopadne screening (na 90% dobře) a už se bojíš plodovky. Neblázni. Jinak ten odběr plodovky doktoři nedoporučují jen tak ze zvyku. Má svůj důvod případně, a jak jsem psala, rozhodování, zda jo nebo ne záleží na hodně faktorech. Povinné není nic a plodovku teď zbytečně neřeš, pust jí z hlavy a jdi na screening. ![]()
@Nikky121 píše:
@Mutlice jo tak utz jako takový to už zkoumal u druhýho sceeningu, prý takový ufo talíř a ještě do toho tak mlátí
chlapi jsou prostě pořád částečně kluci
za což jsem ráda, jinak by s nima byla nuda ![]()
Dobry den,