Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Holky, moc vam dekuji, takze na to nejspise pujdu, akorat prave toho odberu te jehly se bojim, kdyby mi zjistili neco zle, ja bych na to orpavdu odmitala jit, ja mam z toho uplne panickou hruzu:D
ještě doplním, ten odběr plodové vody /na který třeba vůbec pravdepodobně nebudeš muset jít, nejspíš ti ani nebude doporučen/ tam nejde o to, jestli ty máš hrůzu z píchnutí. To je to nejmenší. Překonaly to ženské, co se bojí chodit i na krev. Co bys pak vyváděla u porodu, co jiné lékařské zákroky?
O píchnutí nejde - věř tomu, že to je to poslední. Při rozhodování u ženský má hrát roli to, zda riziko pro miminko spojené s odběrem vody je přiměřené riziku vady, kterou u miminka chtějí zkoumat. Když ti řeknou, že by tvé dítě mohlo být těžce postižené po narození, že se to dá potvrdit nebo vyloučit rozborem plodové vody, neměla bys řešit, že to dělají dlouhou jehlou a tebe to bude bolet. Měla bys řešit, zda bys zvládla v případě odmítnutí péči o postižené dítě, nebo zda chceš mít jistotu, že bude zdravé. Amniocentezu odmítají ženské nejčastěji ze strachu z případného potratu (pokud poderžení na vadu není tak závažné a nebo pro ně nepředstavuje do budoucna tak velký problém). Neodmítají jí proto, že se bojí jehly… ![]()
@Anonymní píše:
Takze kdyby mi zjistili treba vadu, na tu plodovku musim jit? Nebo je nepovinna? To je neco cemu se chci doslova vyhnout, moje teta kdyz byla tehotna, zjistili ji nejakou vadu u plodu a odmitala jit na tu plodovku ze stejneho duvodu a nemusela jit
Záleží, jak vysoké riziko vady ta tvoje teta měla. Zda byla smířená s tím, že kdyby se ukázala velká vada, bude se celoživotně starat o postižené dítě… to není sranda. To je okamžik, kdy rozhoduješ kompletně o svém osudu i osudu toho miminka. Vím to z vlastní zkušenosti, jak je to těžké. Já jsem nakonec také nešla, ale důvod proč odběr genetici doporučili, byl jen můj vyšší věk a předešlé potraty. Screening i neinvazivní test z krve byl v pořádku, takže i podle lékařů-gynekologů by riziko odběru plodovky bylo zbytečné. Pokud by mi ale UZ při screeningu ukázal nějaké podezření na vadu, šla bych na to určitě.
@Anonymní píše:
Holky, moc vam dekuji, takze na to nejspise pujdu, akorat prave toho odberu te jehly se bojim, kdyby mi zjistili neco zle, ja bych na to orpavdu odmitala jit, ja mam z toho uplne panickou hruzu:D
Právěže na tom utz jde teď hodně poznat u těch vývojových vad šíjové projasnění, nosní kůstka a tak. Teď je dobré na to jít. Na plodovku tě nikdo nemůže nutit. Teď je ještě brzy, dělá se kdyžtak odběr choriových klků.
@meduzza píše:
Právěže na tom utz jde teď hodně poznat u těch vývojových vad šíjové projasnění, nosní kůstka a tak. Teď je dobré na to jít. Na plodovku tě nikdo nemůže nutit. Teď je ještě brzy, dělá se kdyžtak odběr choriových klků.
Ona zakladatelka se asi bojí spíš toho píchnutí dlouhou jehlou (mám pocit), a to ty choriové klky jsou podpobně nepříjemný zákrok, takže to z jejího pohledu asi bude jedno, zda klky v časné fázi nebo AMC později. Obojí je odběr skrz břicho. Nicméně hlavně zbytečně předbíhá a řeší něco, co ještě ani neví, zda nastane, protože ještě nebyla ani na screeningu ![]()
@Anonymní píše:
Dobry den,
prave jsem byla na druhe prohlidce tehotenstvi. Pani doktorka se me zeptala, jestli se chci domluvit na kombinovany screening v prvnim trimestru. Rekla jsem ji, ze nad tim popremyslim a zavolam ji. Pak jsem sla k sestricce a ta se me zeptala na kdy chci objednat na vyvojove vady. Takze ten screening neni povinny a je to ono jak vam odebiraji plodovou vodu? Je to ono? Na tohlr totiz jit nechci. Nebo co se dela u prvniho screeningu? Dekuji za informace.
Jak tu už určitě psali holky není to plodovku je to teď nejpřesnější test je to kombinace krve a velkého UŽ kdy se vyhodnotí tyto 2 věci jestli nemá nějaké vývojové vady, dawnov syndrom atd…stoji to kolem 1000-1500 ale vzp před 3 lety hradila 1000 kč pak zpětně vracela ale teď nevím jak to je
@Anonymní píše:prosim te, kolik ti je? uvedomujes si co je vyvojova vada plodu? ze tady resis, ze se bojis jehli? Ja ti nevim ale radsi bych sla nez pak brecet, ze mas tezce nemocne miminko
Takze kdyby mi zjistili treba vadu, na tu plodovku musim jit? Nebo je nepovinna? To je neco cemu se chci doslova vyhnout, moje teta kdyz byla tehotna, zjistili ji nejakou vadu u plodu a odmitala jit na tu plodovku ze stejneho duvodu a nemusela jit
Já jsem tento typ vyšetření odmítla. Tak či tak případné ukončení těhotenství kvůli zjištění vývojové vady nepřicházelo v úvahu. Aspoň jsem se nemusela stresovat.
@kvetanak píše:
Já jsem tento typ vyšetření odmítla. Tak či tak případné ukončení těhotenství kvůli zjištění vývojové vady nepřicházelo v úvahu. Aspoň jsem se nemusela stresovat.
Pokud je ženská smířená s jakoukoliv diagnozou miminka a ví, že by si ho přes nález z plodové vody stejně nechala, pak je to v pořádku. Pak to právo odmítnou může na 100% využít. Já bych tu jistotu mít chtěla, tedy šla bych na AMC. Odmítla jsem AMC hlavně proto, že riziko vad bylo jen hodně hodně „teoretické“ a žádné další vyšetření nic neukázalo. Obávám se ale, že zakladatelka moc neví, co všechno hrozí, co všechno pak může odběr plodovky potvrdit nebo vyvrátit. Bojí se víc zákroku, píchnutí, což je docela mimo tedy musím říct
to je to poslední, co jsem při zvažování AMC řešila, jehlu a píchnutí. To mi bylo fuk. Bála jsem se potratu, i když udávané riziko je cca max.1%. Ale to pro mě bylo dost, vzhledem k tomu, že děti nemám a podezření screening neukázal, krev vyšla ukázkově, neinvazivní test OK. Jak jsem psala, kdyby screening ukázal podezření třeba na down, šla bych na odběr. Ale samozřejmě, tobě respekt za tvé rozhodnutí! V tomhle případě to úplně chápu. Mám dojem, že zakladatelku, která je asi hodně mladinká, tak trošku tele, někdo nějak šíleně vyděsil o píchání skrz břicho (asi ta teta a v rodině nebo kámošky to možná dál přibarvují a přiživují, jaká je to děsná operace), ale vůbec netuší, proč se vyšetření dělá a proč jej ženy buď podstoupí nebo odmítnou. To píchnutí samotné je prd proti spoustě jiných zákroků a vyšetření… ![]()
Ahoj holky chci se zeptat zkušenějších. Dnes jsem absolvovala prvotrimestrální screening. Krev v pořádku, žádné anomálie, až tedy na to, že si Mudr všiml vystouplého pupíku u miminka, takže diagnostikoval omfatokelu. Nařídil potrat, vůbec nediskutoval, že mě pošle ještě do jedné z a pokud se potvrdí jeho tvrzení tak se přerušení nevyhnu. Žádná genetika, žádná amnio… Domnívám se správně, že postup není správný?? Hrozně mě vyděsil…je mi 32. Děkuji
@Anonymní píše:
Ahoj holky chci se zeptat zkušenějších. Dnes jsem absolvovala prvotrimestrální screening. Krev v pořádku, žádné anomálie, až tedy na to, že si Mudr všiml vystouplého pupíku u miminka, takže diagnostikoval omfatokelu. Nařídil potrat, vůbec nediskutoval, že mě pošle ještě do jedné z a pokud se potvrdí jeho tvrzení tak se přerušení nevyhnu. Žádná genetika, žádná amnio… Domnívám se správně, že postup není správný?? Hrozně mě vyděsil…je mi 32. Děkuji
To bylo u tveho gynekologa nebo na specializovanem pracovisti? Ja bych si jako samoplatce zaplatila detailni ultrazvuk na specializovanem pracovisti a pak resila co dal.
@luci.no u mého gynekologa. Netušíte kam se obrátit ohledně specializovanému ultrazvuku případně cenu odhadem? Ať vím kolik připravit 🙂
Potrat ti nikdo nařídit nemůže. Může ho max doporučit, ale rozhodnutí je na tobě. Prvotrimestralni screeningu na specializovaným pracovišti stojí cca 1500 a některé pojišťovny ho proplaci. Určitě bych si zajistila detailní vyšetření nekde jinde a dál řešila dle toho.
No za tenhle screening jsem také zaplatila, ale to nevadí. Takže si mám nechat znovu napsat žádanku? Jde mi spíš o to, aby na mě někde neřvali, že to mám dvakrát. Existuje centrum prenatální diagnostiky, netušíte náhodou zda je třeba žádanka nebo se mohu objednat jen tak „bez“?
@kristynkaa ja sla rovnou bez zadanky a nikdo s tim nemel problem. Jen moje gyndarka, protoze ze me nedostala penize za screening. Zavolej tam a zeptej se.
@kristynkaa zadanku nepotřebuješ, ale s ní to budeš mít na pojišťovnu. Každopádně zadanku ti sice v odůvodněných případech (což toto je) dát může, ale nevím, jestli by to přišlo, když už vlastně jeden tennsceeening za sebou máš. Ale tak snad ti není líto tisícovky, ne…