Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Osobne zkusenost nemam, ale kamaradce biochemie vysla take spatne, zatimco utz v pohode. Samozrejme se tim dost zvysilo riziko DS, kamaradka na vysetreni plodovky ani ch. klku jit nechtela, tak si zaplatila rozbor krve, ktery vysel samozrejme negativne. Holcicka zdrava. Ja sama bych biochemii tak neresila, strach bych mela, pokud by nebyl dobry utz.
Ahoj, jak vypadala ta biochemie? Ja si teda myslim, ze pokud vam vysel screening celkove negativni, tak vam ani odber klku/vody nedoporuci, bude to spis na tobe, aby ses rozhodla, pro tvuj vlastni klid, jestli pockas na druhy trimestr nebo budes nektere z tech vysetreni chtit.
Ja jsem mela prvotrimestralni screening celkove taky negativni, v biochemii nizsi papp-a, nechala jsem si delat cf-dna, ktere vyslo negativne. Nejhorsi je na tom to dlouhe cekani, trvalo to opravdu temer ty tri tydny.
@Kocourek333 Děkuji za odpověď. Samozřejmě se uvidí na genetice, pro jistotu si asi tu krev nechám udělat. Je mi to jasné, ja jsem si na čekání nějak zvykla. S prckem mi to všechno utíká. Ale je to takové nu.. Budu věřit miminku ![]()
@Tyna03 píše:
Ahoj, jak vypadala ta biochemie? Ja si teda myslim, ze pokud vam vysel screening celkove negativni, tak vam ani odber klku/vody nedoporuci, bude to spis na tobe, aby ses rozhodla, pro tvuj vlastni klid, jestli pockas na druhy trimestr nebo budes nektere z tech vysetreni chtit.Ja jsem mela prvotrimestralni screening celkove taky negativni, v biochemii nizsi papp-a, nechala jsem si delat cf-dna, ktere vyslo negativne. Nejhorsi je na tom to dlouhe cekani, trvalo to opravdu temer ty tri tydny.
Zkusím sem dát fotky s údaji , to bude přesnější. Jinak moc moc děkuji.
@Tyna03 píše:
Ahoj, jak vypadala ta biochemie? Ja si teda myslim, ze pokud vam vysel screening celkove negativni, tak vam ani odber klku/vody nedoporuci, bude to spis na tobe, aby ses rozhodla, pro tvuj vlastni klid, jestli pockas na druhy trimestr nebo budes nektere z tech vysetreni chtit.Ja jsem mela prvotrimestralni screening celkove taky negativni, v biochemii nizsi papp-a, nechala jsem si delat cf-dna, ktere vyslo negativne. Nejhorsi je na tom to dlouhe cekani, trvalo to opravdu temer ty tri tydny.
Fotky nahrát nejdou, tak ty údaje opíšu.
PAPP-A 0,54IU/I
FREE-B HCG 11,48 IU/I
KORIGOVANÝ MOM 0,40 018
To je ta krev.
Screening :
AS pravidelná
Srdeční frekvence 157 úderu /minutu
CRL 57,6mm
NT projasneni 1,50mm
BPD 19,7mm
Ductus Venosus 1,23
Plodova voda - menší množství
Biochemický screening :
Volný beta-hCG 11,48IU/I ekvivalentní k 0,178 MOM
PAPP-A 0,540 IU/I ekvivalentní k 0,748 MOM
Uterinni arterie 2,340 ekvivalentní k 1,415 MOM
Střední arterialni tlak 97,000 mmHg ekvivalentní k 1,146 MoM
Výpočet rizika:
Trizomie 21 Populační riziko 1:1008, Upravené riziko 1:20 000
Trizomie 18 Populační riziko 1:2386, Upravené riziko 1:4493
Trizomie 13 Populační riziko 1:7506, Upravené riziko 1:20 000
Preeklampsie před 34 týdnem 1:296
Preeklampsie před 37.tydnem 1:86
Růstová retardace před 37.tydnem 1:241
Kombinovaný test v I. trimestru je NEGATIVNÍ.
Screening pozdní preeklampsie je Pozitivní.
Doporučení : vzhledem k extrémně nízký HCG MoM 0,18 a nízkému PAPP-A a oligohydramniu doporučuji genetickou konzultaci.
Snad se v ton vyznáte.
To hcg je nizke, ale papp-a ja mela 0,3 a moje doktorka mi rikala, ze jako nizke bere az hladinu pod 0,5.. Ale u vyvojovych vad to byva nizke papp a hodne vysoke hcg…
A k te velikosti miminka ti neco rikali?
@Tyna03 píše:
To hcg je nizke, ale papp-a ja mela 0,3 a moje doktorka mi rikala, ze jako nizke bere az hladinu pod 0,5.. Ale u vyvojovych vad to byva nizke papp a hodne vysoke hcg…A k te velikosti miminka ti neco rikali?
Nene, neříkali. Předpokládám že se k tomu vyjádří na genetice. Nevím co si myslet. Doktorka říkala že na ultrazvuku vidí všechno v pořádku. V tom případě tu krev nechápu. ![]()
Ahoj taky se přidávam, mě teda vyšel opak a to zvýšená hodnota beta hcg 4,450MoM. Šíjové projasneni 1.20 a nosni kost přítomna. Trizonomie 21 1:748 popul. 1:9861 upravené riziko, 18- 1:1792, <1:20000, 13- 1:5630, <1:20000, výsledek screening ATYPICKÝ. Tak jako fakt nevím, 18.3 jdu ještě na serumintegrovany test a pokud i tam to bude vyssi, tak plodovka. Dr. říkala, že utz OK, tak bych nevěděla jestli podstoupit ten oběr plodovky ![]()
@LuckaaaS píše:
Ahoj taky se přidávam, mě teda vyšel opak a to zvýšená hodnota beta hcg 4,450MoM. Šíjové projasneni 1.20 a nosni kost přítomna. Trizonomie 21 1:748 popul. 1:9861 upravené riziko, 18- 1:1792, <1:20000, 13- 1:5630, <1:20000, výsledek screening ATYPICKÝ. Tak jako fakt nevím, 18.3 jdu ještě na serumintegrovany test a pokud i tam to bude vyssi, tak plodovka. Dr. říkala, že utz OK, tak bych nevěděla jestli podstoupit ten oběr plodovky
Ja uz jsem podstoupila v pondělí odběr choriových klků.
Držím pěstičky ![]()
Ahoj, co ja bych dala za takove vysledky:) nechapu, ze pokud je screening celkove negativni, a zejmena utz v poradku, tak te zenou na genetiku. Mne vyslo riziko na Downa 1:75, v mych 26 letech. Byla to kombinace nizkeho papp 0,101 a sijoveho projasneni 2,3. Ale zejmena te krve, beta hcg v poradku. Dalsi den genetika. Hledala jsem si k tomu informace jak blazen, genetika nebyla vubec nic prijemneho, takze jsem udelala dobre. Obecne Down byva kombinace nizkeho papp, ale vysokeho beza hcg, coz ja nemela. Za vysoke sijove projasneni se vetsinou bere hodnota az od 3, nekde dokonce od 5. A nenasla sem nikoho, kdo by papp mel tak hrozne nizke, dokonce holcina co mela 0,15 psala, ze ji doktor rekl ze to musi byt chyba v laboratori, ze pri tak nizke hodnote uz by nebyla tehotna. No takze s timhle jsem sla na genetiku, kde mi rekli ze bud za par dnu potratim nebo ne, ale je to Down. Moc mily. Zaplatili sme si test z krve a ten samozrejme v poradku. Klky jsem odmitla.
Pri tvych vysledcich bych na genetiku ani nesla, bude to urcite v poradku! Jinak mi vyslo riziko preeklampsie 1:34 a rustove retardace po 37 tydnu asi 1:15, vsechno kvuli te jedne extremni hodnote v krvi. A mam bezproblemove tehotenstvi (dnes 40+1). Drzim palce a nenech se rozhodit! ![]()
@Eco píše:
Ahoj, co ja bych dala za takove vysledky:) nechapu, ze pokud je screening celkove negativni, a zejmena utz v poradku, tak te zenou na genetiku. Mne vyslo riziko na Downa 1:75, v mych 26 letech. Byla to kombinace nizkeho papp 0,101 a sijoveho projasneni 2,3. Ale zejmena te krve, beta hcg v poradku. Dalsi den genetika. Hledala jsem si k tomu informace jak blazen, genetika nebyla vubec nic prijemneho, takze jsem udelala dobre. Obecne Down byva kombinace nizkeho papp, ale vysokeho beza hcg, coz ja nemela. Za vysoke sijove projasneni se vetsinou bere hodnota az od 3, nekde dokonce od 5. A nenasla sem nikoho, kdo by papp mel tak hrozne nizke, dokonce holcina co mela 0,15 psala, ze ji doktor rekl ze to musi byt chyba v laboratori, ze pri tak nizke hodnote uz by nebyla tehotna. No takze s timhle jsem sla na genetiku, kde mi rekli ze bud za par dnu potratim nebo ne, ale je to Down. Moc mily. Zaplatili sme si test z krve a ten samozrejme v poradku. Klky jsem odmitla.Pri tvych vysledcich bych na genetiku ani nesla, bude to urcite v poradku! Jinak mi vyslo riziko preeklampsie 1:34 a rustove retardace po 37 tydnu asi 1:15, vsechno kvuli te jedne extremni hodnote v krvi. A mam bezproblemove tehotenstvi (dnes 40+1). Drzim palce a nenech se rozhodit!
V pondělí jsem podstoupila CVS, nakonec jsem měla screening pozitivní. Jsem ráda ze jsem to podstoupila. Mám i jiné potíže, oligohydramnion a regurtigace trojcipe srdecni chlopne.
@zivotnidenik držím palce!
Já teda věřím, že vše bude v pohodě, že ty hodnoty mám docela ok ![]()