Screentime u dvouletého dítěte

Anonymní
7.2.26 19:41

Screentime u dětí

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak máte nastavený screentime u dětí, hlavně v batolecím a předškolním věku.

Mám dvouletou dceru. Tablet ani mobil jí nedáváme, ale pouštíme televizi. Většinou dvakrát denně - ráno a večer. Snažím se pořady vybírat, aby byly spíš pomalejší a klidnější, vhodné k jejímu věku. Snažím se čas u TV časově omezovat, ale stejně se často stává, že se dívá třeba 1 hodinu ráno a 1 hodinu večer. Přijde mi to hodně, ale teď jsem navíc těhotná a potřebuju si občas prostě odpočinout. Jinak máme během dne pestrý program - dceři se věnuju, chodíme ven, na dětské cvičení.. Dcera je klidné, soustředěné dítě a mluví na svůj věk řekla bych nadprůměrně. Žádný negativní vliv TV tedy zatím nepozoruju, ale stejně se kvůli tomu cítím jako špatná matka a mám výčitky.

Co si o tom myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6004
7.2.26 20:02

Když jsem byla těhotná, tak pohádky u nás jely nonstop. Byla jsem šíleně unavená a bylo mi fakt špatně.
Ne, necítila jsem se jako hrozná matka :roll:
To samé, když je dcera nemocná…
Běžně teď ve 4 letech se dcera kouká na pohádky max hodinu denně.

Já odpůrce pohádek nejsem, pokud je to v nějaké normě a nejede to celý den. Něco jiného je, když vidím, jak 3 leté dítě hraje na tabletu hry, to si říkám jako proč??
Ale stále je to věc rodičů, u cizích dětí je mi to celkem fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
7.2.26 20:11

2 hodiny denně u dvouleťáka mi přijde teda masakr, a jo, v tomhle jako matka selháváš. Sama to moc dobře víš, tak nechápu, proč to nezkrátíš aspoň na polovinu, tj. půl a půl hodiny :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3086
7.2.26 20:29

Dneska se s tim strasne nadela :roll: v 90tkach byli vsichni u telky peceny vareny a je nam snad neco? Mas pocit ze vsichni okolo 30 let jsou postizeny a retardovany? 2 hodiny jsou prd. 2lety decko se stejne nediva v kuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6004
7.2.26 20:39
@Quinn7 píše: Více

A nedej bože, když mu k tomu otevřeš sušenky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
7.2.26 20:40
@Quinn7 píše: Více

Njn, jsme o 30 let dále..
Nemusím číst výzkumy, aby mi nepřišlo, že je to vzhledem k věku neúměrná doba. Teď je těhotná, pak bude mimino… 2 děti za sebou jsou masakr a hodiny před telkou budou plynout. Každého věc, za mne ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
312
7.2.26 20:45
@Lojzísek píše: Více

Tak od září jde asi starší dítě od školky, takže screen time půjde zase dolů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
7.2.26 20:54
@Markéta188 píše: Více

no blázníš? sušenky, kupovaný :cert: :cert: ale když mu upečeš domácí buchtu, to je cajk, tam kupodivu mouka a cukr nevadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6004
7.2.26 21:03
@stinga píše: Více

Musím se přiznat, že v dobách, kdy jsem byla ještě nahecovaná matka jsem zkoušela sušenky z vloček s banánu.
Slepicím chutnaly 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
7.2.26 21:52

Mame deti 2 a 5.
Koukaji jednu 15ti minutovku rano pred skolkou. To trochu premyslim, ze zrusim. Dvouleta pak zhruba 30-45 minut dopoledne (ne kazdy den, ale spis jo nez ne) a vecer tak hodinu spolecne. Zalezi co je za den, jak mame krouzky. A v teplejsi a hezci casti roku je to potom taky jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1545
7.2.26 22:31

Za mne ne. Mam doma vysledek koukani na televizi/videa v radu hodin denne od batoleciho veku, kluk, skoro 8 let, kratkodoba pamet bida, svet kolem je nuda, mezilidska komunikace i s kamarady mu nejde, protoze se chova jako jeho oblibene postavy z tv sveta a ne jako realny clovek. Je velmi inteligentni, ale nema zajem temer o nic, krome youtube a pc, ano, vim, v jeho veku asi standard, ale pokud nema svuj pridel, tropi sceny a vyvadi, proste dopaminovy zavislak, a ani pohyb, ani oblibene jidlo, nebo hra s kamarady pro nej neni lakavejsi.
Argumentovat tim, ze devadesatkove deti koukali na TV stale a jsou ok, je trochu mimo, protoze urcite nejeli urvane, barevne dopamin generujici rychlokvasky v takove mire, jako ted, navic, clovek preci jen to koukani dorovnal pomalejsim zivotnim stylem a nutnosti zapojovat mozek a pockat si na vysledek jinde.

Je to super jednoduche pro rodice, ale nestoji to za to a dvoulete dite uz snad zvladne tu a tam nejakou klidovou aktivitu jen vedle rodice, jen to neni tu hodinu v kuse.
A navic, proc dite neucit, ze nekdy proste mu maminka neni po vuli, protoze si potrebuje na chvili odpocinout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
7.2.26 22:37

tak aspoň někomu, slepice si také občas zaslouží nějakou mlsku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3056
7.2.26 22:54

Tak aspoň někdo si pošmákl. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
7.2.26 23:04

Dvě hodiny denně je strašně moc. Děti takhle zvyklé na obrazovku se prokazatelně hůře soustředí a neudrží pozornost. Teď to nezpozoruješ, ale počkej ve škole. Doporučuji koupit Albi tužku a pár knížek podle zájmů dcery. Taky ji to zabaví a ty si můžeš odpočinout. Nebo pusť audio pohádky bez obrazovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
8.2.26 00:35

Dceři budou dva až v květnu, ale taky jsem teď těhotná a na televizi nekouká nikdy, tablet taky nemá a jediný screentime má, když jí někdo z dospělých ukazuje na mobilu rodinné fotky/videa a to mně teda děsí, jak moc ji to baví a ten telefon si snaží vydupávat. tak nevím, nijak tě nesoudím, já se spíš jen bojím, co by u nás ta televize spustila. dostala k Vánocům albi tužku a jede to teď každý den. myslím, že s poznáním televize a dětských pořadů by byla úplně nesnesitelná, jak by si to vynucovala. jinak mne dvě hodiny denně zas tolik nepřijdou, pokud to nenarůstá a je to dítě ve zbytku dne v pohodě (hraje si rádo i s jinými věcmi, nenudí se pak u pomalejších aktivit, nevyžaduje televizi pořád).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí