Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si úplně vzpomínám, jak jsem si s batoletem, když jsem byla těhotná, unavená a bylo mi blbě, pouštěly třeba Míšu Růžičkovou, Štístka a Poupěnku a další dětské písničky. Hezky se mi na ty melodie vzpomíná. Na ty příležitosti sledování pohádek jsme stáhli a uložili takové ty klasiky - Káťu a Škubánka, Včelí medvídky, mluveného Pejska a kočičku. Ve srovnání s dnešními uřvanými, blikajícími bezpohlavními sra..kami se na to ještě dalo koukat. Ještě tak Prasátko Peppa, tam je hezké, že hlavní hrdinové jsou tradiční rodina.
@Anonymní píše: Více
Prosimte necti uz zadny odborniky, radsi pouzivej selskej rozum. Prece je jasny ze 2lety decko nekouka 2 hodiny v kuse, to nevydrzi. Kouka 5-10 minut? Pak si jde zase delat neco jinyho. Z toho opravdu nezblbne.
@Quinn7 píše: Více
Kdyby používala selskej rozum, nevymýšlí pseudoobhajoby a neposazuje dvouleťáka na 2 hodiny denně k telce. Jo, některé děti nevydrží, jak píšeš, ale viděla, jsem i exempláře, které by na blikající obrazovku čučeli celý den. Co si budeme, matka chce mít na dvě hodiny denně klid. Běžné a normální mi to nepřijde ani trochu. A jo, mám děti rok a půl po sobě, takže moc dobře vím, co je to za záhul. Ale tohle je prostě extrém hodný socek.
Taky si říkám, kdy s tím vlastně začala. Ze dne na den to asi nebylo. Dítě jede na obrazovce beztak už od roka.
Mam triletaka. Kdyz jsou normalni dny, na telku neni vubec cas, tak max pul hodiny pred spanim, a to jeste kdyz je spatne pocasi a nevracime se z venku na posledni chvili v sedm vecer. Kdyz je jeden z nas nemocny, neomezuju pohadky naopak vubec. O vikendu koukame rano tak hodinu, protoze proste taky my chce me mit trochu oddech a ne jet od sesti hned hodnotny animacni program. V dny kdy telka neni diteti vubec nechybi, radsi je venku a neco dela. Kdyz je doma ze dne chvili, tak ani nestihne obehnout hracky a knizky. Takze ok, kdyz je nuda doma cely tyden a nemuzeme vubec nic treba pri ryme, tak kouka 4h no. Obsah vybiram a musim rict ze ze smysluplnych poradu pro male deti se i hodne naucil, napriklad hodiny a tak podobne.
@Lojzísek píše: Více
no já si myslim, že když dítě bude vnímat TV jako normální běžnou součást života, tak to naopak nebude vyžadovat. Právě čím víc zákazů, tím víc to dítě chce. Pokud z toho rodič dělá drama a chytá hysterák jen z pohledu na vypnutou telku, tak samozřejmě to dítě bude tím víc chtít. Ale pokud telka půjde jako kulisa, tak to pro dítě nebude vzácný a nebude si to vynucovat.
Do teď jsem neznala pojem „screem time“, jsem zase o něco chytřejší ![]()
@Quinn7 Ona opravdu vydrží koukat několik hodin v kuse. Vím, že je to v jejím věku asi ojedinělý, ale je fakt klidná a prostě sedí a kouká.
Jinak včera jsme dobu u TV zkusili zkrátit asi na 30 minut a vcelku hezky se většinu dne zabavila, tak mám radost.
Nevymýšlím pseudo výmluvy, ale když se bavím se známými, tak mi každý řekne, že je to v pořádku a mají to doma stejně. Tak jsem chtěla pohled někoho dalšího.
Taky mě nenapadlo, že problém to opravdu může být až za pár let, když si na to navykne.
Takže moc děkuju za všechny odpovědi ![]()
@Lojzísek Začali jsme v roce, kdy koukala cca 20 minut denně. Vím, že to není dobrý, ale za extrém hodný socek považuju, když někdo nacpe mobil do ruky kojenci.
Když odpovím jen na otázku, jak to máme my, tak dceři jsem začala cokoliv pouštět ve čtyřech letech, večer si pustí jeden večerníček (tj. 7-10 minut). Druhému dítěti je rok, tomu nepouštím nic.
@Quinn7 píše: Více
Myslet si, že když telka jede jako kulisa, tak je to jakože OK… no, tak to OK fakt není. Ale je to typický názor někoho, kdo se o tuhle problematiku trochu víc do hloubky nezajímá. Ono to totiž působí tak nevinně… telka jako kulisa, vlastně se na ni nikdo ve skutečnosti nedívá… pak je otázka, proč je teda zapnutá? Dětem bohužel pozornost narušuje i telka jako kulisa.
@Anonymní píše: Více
Ano, je klidná a prostě sedí a kouká, protože to její mozek naprosto nezvládá a je „ve zkratu“. Tenhle stav bohužel ovlivňuje vývoj mozku. Mozek se totiž vyvíjí mj. podle toho, jaké podněty během vývoje dostává. Takže pokud dostává podněty ve formě hodin u barevných blikajících obrázků, vyvine se JINAK, než kdyby místo toho dítě kreslilo, hrálo si s kostkami, běhalo venku, bouchalo do hrnců apod.
@datlefiky Chápu a neříkám, že je to dobře. Píšu, že je klidná, protože mi tu pár lidí napsalo, že dvouleté dítě stejně nevydrží sedět hodinu u televize. Tak naše je asi výjimka a skutečně vydrží.
Už se tady rozloučím, protože mám pocit, že moje komentáře vyznívají jinak, než jsem chtěla - neměla jsem v úmyslu se vymlouvat ani obhajovat.
Z diskuze si odnáším, co jsem potřebovala - mám nové informace pro sebe, argumenty pro manžela a doma na tom zapracujeme.
Myslím si, že pokud jsi těhotná a děláš to, protože ses na dítě sama a chceš si odpočinout, tak to neřeš a odpočívej koukáním s ní ideálně. Dítě potřebuje klidnou mámu, jestli ti tohle pomáhá, tak to tak prostě je. A ty albi tužky nejsou o moc lepší, je to teď děsný trend, ale takhle malé dítě do toho akorát tuka a ono to pro něj vydává zvuky, tak to je vážně o ničem.
To bych radši pustila fskt vybraný porad v telce. Třeba Hýbánky, Zpivanky, Medvídek paddington. Všechno tohle je prostě lepší než abys byla úplně vystavena a štvalo tě i to, že dýchá.