Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, malý měl seborheu skoro do 2 let, zkoušeli jsme všechno možné od olivového oleje a vyčesávání až třeba po Excipial nebo ABCDerm babysquam krém od Biodermy, ale vše zafungovalo jenom trochu. Až jsem objevila KOKOSOVÝ OLEJ, lze jej koupit ve zdravé výživě nebo v mnoha drogeriích. Nanesla jsem na navlhčené vlásky - cca 1 polévkovou lžíci vlažného kokosového oleje a nechala asi 1 hod. působit a poté umyla běžným šampónem a konečně je hlavička čistá a nedusí se pod nevzhlednými žlutými šupinami. Huráá!
![]()
Ahoj, je to sice stará diskuze, ale chtěla bych napsat poznatky z mého boje. Seboreu měla na hlavičce dcera od 3 měsíců. Byla to taková předzvěst alergie na bílkovinu kravského mléka. Ale to je jiná kapitola. Seboreu měla silnou, na vrchu hlavy měla prakticky čepičku. Podle diskuzí jsem zkoušela olej od kožní a vyčesávání, taky Excipial. Ale nic nepomohlo. Když už jsem si myslela, že má stroupky vyloupané, najednou se jí hlava znovu „opotila“ - mazové žlázky nastartovaly a bylo to nanovo zpět. Vyčesávání jí pak už hrozně vadilo, brečela u něj. Co jí ale vyléčilo seboreu, byla suchá cesta. Všude se píše o olejích a promašťování, ale nejlepší byl suchý pudr se zinkem. Já jsem jí koupila na doporučení jedné porodní asistentky pudr Leontýna od firmy Nobilis Tilia. Dvakrát denně jsem jí na hlavičku pudr nasypala, trochu promnula a hlavně už se to nemuselo a hlavně NESMĚLO vyčesávat!!! (jde o to, že pudr nesmí přijít do ranek po čerstvě vyčesaných stroupcích, proto se hlava nečeše) Takže odpadlo její brečení u hřebínku. Prostě jen nasypat, promnout a nechat být. Tenkrát jsem jí ani hlavu nemyla vodou a šampónem, stejně moc vlasů neměla, aby co bylo mýt. Bylo důležité tu hlavu nechat být. Jen zasypávat pudrem. Během 6-ti týdnů jí stroupky SAMY ODPADALY! (Byl to delší boj, ale ona tu hlavu měla fakt jednu velkou tlustou šupinu). Za měsíc se jí objevil ještě jednou proužíček seborey nad spánkem, ale zase jsem zasypala a pak zmizel i ten zbytek. Nejlepší bylo, že už se to nevrátilo. Kolikrát jsem četla, že se seborea poměrně často vrací. Takže za mě byl přínosem pudr Leontýna se zinkem (o jiných pudrech se zinkem referovat nemohu, mám zkušenost jen s Leontýnou)! Hodně zdaru i vám!!!
Zdravim, potrebuju poradit.. dcera ma skoro rok a ma asi po treti opet seborelu, mam to nejak resit?
@Ketris My řešily u malého jako miminko, ale teda je to boj. Řešila bych to s kožní.
@Ketris Syn měl taky seboreu jako miminko. Koupila jsem šampon od biodermy a stačilo párkrát umýt hlavičku a byl klid. Ještě několikrát se mu seborea vrátila, stačilo už jen 1-2 krát znovu umýt a pak se vytratila úplně.
Mazala jsem Excipialem a změklé stroupky jsem zlehka seškrabovala. Děti se toho zbavily rychle.
Moje sestra to neřešila vůbec a děti se toho nakonec zbavily po delší době taky. ![]()
@Ketris synovi se to jeste obcas take objevilo i kolem 2let… Zopakovala jsem namazani a vycesani. Pak uz byl klid ![]()
@Ketris píše:
A myslite, ze by pomohl i klasicky aviril olejicek?
Pak bych male i vycesala vlasky
@Ketris myslím, že by mohl pomoct. Mazala jsem jím hlavu starší a dobrý. Pak se jí seborea vrátila, ale až asi ve 3 letech. Teď se chystám na minino ![]()
Jak už se tu psalo, násilím se to odlupovat nemá, viz http://www.trichologie.cz/…a-u-kojencu/ .
Hrozí potom na pokožce vznik infekce. Vůbec je to lepší spíš neřešit. U mé dcery to odeznívá nakonec taky skoro samo. Jenom ji natíráme hlavičku pravidelně krémem a myjeme šetrným šamponem.
Taky by se neměl používat oliváč, protože v něm se mohou přemnožit kvasinky, které seboreu provází. I když pokožku a ty stroupky to asi hydratuje. Možná raději použít jiný olej, to nevím.
Zkusila jsem ten kokosový olej, stačilo 2 dny po sobě a SUPER !! Velké díky, jsme bez šupinek. ![]()
@Jana 1 píše:
Dobrý den,
měla bych prosbu, nevím jak se zbavit šuninek z hlavy, někdy se tolik navrství, že vytváří bouličky, někdy to svědí. Myju hlavu 2 krát týdně, a přelívám Přesličkou, ale trochu se to zlepší, ale nezabím se toho. Kdo mi, prosím poradí co mám dělat. Nizoral, a podobné šampony na lupy mi nepomáhájí, tak už nevím co mám udělat. Poradtě, prosím. Děkuju Vám za případné názory. Pěkný den. Jana
Zdravím také sem ji měla. Pomáhalo sádlo ale mám vlasy po pás tak pak to mít. Super je na to šampon z lidlu na lupy asi za 40 Kč. Zkuste
Malému se před měsícem, v půl roce, udělal žlutý, šupinkový stroupek ve vlasech, za pár dní jich tam bylo deset, po týdnu od výskytu třicet. Hned jsem koupila Excipial u lipolotio 200 ml, skladem v lékárně, 157 korun. Natřela jsem 2×, další den zase 2×, večer koupání a mytí vlásků, a vše bylo pryč
Zatím pořád dobré, a kdyby se to vrátilo, krému zbylo hrozně moc. Spíš je to taková emulze, krásně se to vetře i do pokožky hlavy s delšími vlasy, akorát to je samozřejmě vidět.
Ahoj, chteta bych se zeptat. Nase mala, 6m, ma take na hlave ty zlute supinky. uz i vim, co to je a jak to odstranit, ale chtela bych se zeptat, mam doma olejicek aviril s azulenem, tak jestli je mozne ho na toto pouzit? chtela bych nejdrive vyzkouset namazat olejem a vycesat, kdyby to neslo, zkusila bych neco jinyho. predem moc diky