Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kamesa píše:
Zdravím také sem ji měla. Pomáhalo sádlo ale mám vlasy po pás tak pak to mít. Super je na to šampon z lidlu na lupy asi za 40 Kč. Zkuste
Jj, s tím sádlem to mohu potvrdit. Taky mám seboreu, možná mixnutou s lupénkou, a v nemocnici nám na to dávali takové lékárenské červené sádlo. Jinak smýt to byl docela problém, vlasy byly totálně zamaštěný, takže jsme to museli vymývat alespoň na třikrát.
@terinkavo píše:
Ahoj, je to sice stará diskuze, ale chtěla bych napsat poznatky z mého boje. Seboreu měla na hlavičce dcera od 3 měsíců. Byla to taková předzvěst alergie na bílkovinu kravského mléka. Ale to je jiná kapitola. Seboreu měla silnou, na vrchu hlavy měla prakticky čepičku. Podle diskuzí jsem zkoušela olej od kožní a vyčesávání, taky Excipial. Ale nic nepomohlo. Když už jsem si myslela, že má stroupky vyloupané, najednou se jí hlava znovu „opotila“ - mazové žlázky nastartovaly a bylo to nanovo zpět. Vyčesávání jí pak už hrozně vadilo, brečela u něj. Co jí ale vyléčilo seboreu, byla suchá cesta. Všude se píše o olejích a promašťování, ale nejlepší byl suchý pudr se zinkem. Já jsem jí koupila na doporučení jedné porodní asistentky pudr Leontýna od firmy Nobilis Tilia. Dvakrát denně jsem jí na hlavičku pudr nasypala, trochu promnula a hlavně už se to nemuselo a hlavně NESMĚLO vyčesávat!!! (jde o to, že pudr nesmí přijít do ranek po čerstvě vyčesaných stroupcích, proto se hlava nečeše) Takže odpadlo její brečení u hřebínku. Prostě jen nasypat, promnout a nechat být. Tenkrát jsem jí ani hlavu nemyla vodou a šampónem, stejně moc vlasů neměla, aby co bylo mýt. Bylo důležité tu hlavu nechat být. Jen zasypávat pudrem. Během 6-ti týdnů jí stroupky SAMY ODPADALY! (Byl to delší boj, ale ona tu hlavu měla fakt jednu velkou tlustou šupinu). Za měsíc se jí objevil ještě jednou proužíček seborey nad spánkem, ale zase jsem zasypala a pak zmizel i ten zbytek. Nejlepší bylo, že už se to nevrátilo. Kolikrát jsem četla, že se seborea poměrně často vrací. Takže za mě byl přínosem pudr Leontýna se zinkem (o jiných pudrech se zinkem referovat nemohu, mám zkušenost jen s Leontýnou)! Hodně zdaru i vám!!!
Můžu se prosím zeptat na tu souvislost seborei a alergie na bílkovinu kravského mléka, kterou zmiňuješ? Jestli to můžeš trochu rozepsat. Díky.
@pet p píše:
Můžu se prosím zeptat na tu souvislost seborei a alergie na bílkovinu kravského mléka, kterou zmiňuješ? Jestli to můžeš trochu rozepsat. Díky.
Také by mě zajímalo ![]()
Ja to ted resim u skoro 4lete. U mladsi me pomohl od Nobilisu sampon Tonik. U starsi to proste nijak nejde. Vycevam, a porad ma hromadu ve vlaskach. Snad se to brzo ustali
My jsme na seboreu zkoušeli olejíčky, vyčesávání a nic moc efekt. Zinková mast ji vysouší, ale bylo by to asi na dlouho a stejně to tam zůstávalo. Nakonec jsem vzal vyčesávací hreben na králíka a bylo to pryč po třech česáních 😀. Šlo by to i na jedno česání, ale bál jsem se, abych jí nepoškrábal hlavičku, protože hřeben má štetiny z jemných drátků. Po škrábancich ale ani stopy. Předchozí mazání zinkovou mastí tomu asi pomohlo, ale myslim ze by to šlo i bez. Takže doporučuji😉 👍