Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, dnes jsem zjistila u dcery 21. měsíců, jakoby zarudlou kůži v ohybech kloubů, více v loketních jamkách, pod kolínky málo. Nemáte někdo zkušennost co by to mohlo být? Nesvědí, nebolí, je to jakoby červený flek v celém ohybu lokte, nevidím v tom žádné pupínky a ani nic takového.
Nejedla nic jiného než co bězně.
Je možný atopický ekzem? Přijde mi na to stará, myslela jsem že to mají malá miminka.
Děkuji za reakce
Ahoj. Mája má něco podobného a nedávno jsem zjistila, že dceři mé známé se exem objevil v 7 letech
. Mája už měla něco podobného na jaře, přes léto dobrý, a teď už to zase asi začíná. Anežka to mívala taky vždycky jen na jaře a na podzim a teď je to už pár let (ťukťukťuk) dobrý. Máje na to pomáhá především modrá Indulona.
klidně to může být atopický ekzém. klárce se objevil poprvé ve 3,5 letech a byl vyvolaný silnou pylovou alergií.zkus to promašťovat
Ekzém se může objevit kdykoliv. Jamky jsou pro jeho výsev u dětí typické, zkusila bych promazávat mastným krémem, třeba modrou Indulonou.
Taky to máme
Já sama to mívala celé dětství, jakmile se ochladilo a měla jsem hodně času přes den punčocháče nebo manšestráky. Podle mě je to dost časté..
hkac píše:
Ahoj. Mája má něco podobného a nedávno jsem zjistila, že dceři mé známé se exem objevil v 7 letech. Mája už měla něco podobného na jaře, přes léto dobrý, a teď už to zase asi začíná. Anežka to mívala taky vždycky jen na jaře a na podzim a teď je to už pár let (ťukťukťuk) dobrý. Máje na to pomáhá především modrá Indulona.
Hkač díky, modrou indulonu používáme, naše Terka to má zásadně u našich, doma nee. Ještě mamku napadlo, jestli to nemůže být z horka. Mají tu oproti nám velké teplo a často se tu TErka potí. ![]()
Livlin píše:
Taky to mámeJá sama to mívala celé dětství, jakmile se ochladilo a měla jsem hodně času přes den punčocháče nebo manšestráky. Podle mě je to dost časté..
Jo já to jako dítě měla taky i teˇ´d nemůžu punčocháče mít. Ale měla jsem tam jakoby pupínky a dost to svědilo. Ale dcera tam pupínky nemá a ani jí to nesvědí. Vyloženě to má jako červený flek.
Budem mastit tedy víckrát denně a uvidíme.
Ulíček píše:Livlin píše:Jo já to jako dítě měla taky i teˇ´d nemůžu punčocháče mít. Ale měla jsem tam jakoby pupínky a dost to svědilo. Ale dcera tam pupínky nemá a ani jí to nesvědí. Vyloženě to má jako červený flek.
Taky to mámeJá sama to mívala celé dětství, jakmile se ochladilo a měla jsem hodně času přes den punčocháče nebo manšestráky. Podle mě je to dost časté..
Budem mastit tedy víckrát denně a uvidíme.
To je pravda, mě to tam pak taky dost svědilo, ale až za dýl. Ze začátku zarudnutí a když se to neřešilo, protože jsem si toho nevšimla, pupínky a svědění.
Ulíček píše:hkac píše:Hkač díky, modrou indulonu používáme, naše Terka to má zásadně u našich, doma nee. Ještě mamku napadlo, jestli to nemůže být z horka. Mají tu oproti nám velké teplo a často se tu TErka potí.
Ahoj. Mája má něco podobného a nedávno jsem zjistila, že dceři mé známé se exem objevil v 7 letech. Mája už měla něco podobného na jaře, přes léto dobrý, a teď už to zase asi začíná. Anežka to mívala taky vždycky jen na jaře a na podzim a teď je to už pár let (ťukťukťuk) dobrý. Máje na to pomáhá především modrá Indulona.
A nepereš u vašich v jiném prášku? U nás to z horka Mája teda určitě nemá, ještě ani netopíme
.
hkač, mamka pere v Persilu senzitiv, jen používá prášek, kdešto já gel.
No u nás doma je 18 max 20 stupňů a u našich přes 25°C, tak nevím.
Uli, ještě poradím Oilatum (je to emulze na koupání, koupila jsem v lékárně). Včera to měla Mája příšerné (že se mi až chtělo brečet a nejlíp hned s tím někam jít), tak jsem ji v tom po dlouhé době zas vykoupali (a pak neopláchli) a dneska skoro nic. Ono je hned po koupání a osušení vidět, jak je tak kůže jiná, taková příjemně vláčná.
hkac píše:
Uli, ještě poradím Oilatum (je to emulze na koupání, koupila jsem v lékárně). Včera to měla Mája příšerné (že se mi až chtělo brečet a nejlíp hned s tím někam jít), tak jsem ji v tom po dlouhé době zas vykoupali (a pak neopláchli) a dneska skoro nic. Ono je hned po koupání a osušení vidět, jak je tak kůže jiná, taková příjemně vláčná.
Děkuju, za tip. Určitě koupím. Dneska to má dobrý ale zas měla v noci 39°C,přes den 38°C, teď už zas dobrý, tak uvidím, jestli se to v noci nerozjede.
Řekla bych,že pokud v tom flíčku není zhrublá kůže,něco jako krupice,tak to není tak strašné,může to být podrážděné.Modrá indulona je fajn,super je i rakytníková,opatrně s koupáním.Naše Helča má Seboroickou dermatitídu,tzn.červené fleky se zhrublou kůží,svědí,nemůžeme skoro nic,ale už to tak neprožíváme.Někdy celý měsíc je čistá a pak najednou se osype,no prej z toho vyroste,máme to od narození.Prostě to namažem,mastičkou od p.doktorky a dobrý.Lepší je se poradit s doktorem,těch exemů je strašně moc druhů
Lenísku - děkuji za reakci, nesvědí jí to , není tam ani krupice a nic jiného krom rudého fleku. Ode dneška jsme doma a už to tam ani nemá. Asi alergie na babi a dědu
nebo co ?
![]()