Sed v roce a déle?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9723
20.8.23 16:46
@Tosidelassrandu píše:
Ano lezení je důležitý, ale o tom tahle diskuze není. Stejně jako nejsou všichni doktoři dobří, tak to platí u i fyzio zjevně. Ale v roce neumět sed je z psychomotorickýho hlediska neoptimální vývoj a tyhle věci se vždycky nějak projeví (například má dítě problém s matematikou nebo psaním nebo mluvením).Každý ten vývojový milník je totiž spojen s tím, že se v mozku tvoří různé nové spojení.

Ale kdepak, rozhodně se to vždycky neprojeví, minimálně jeden kus mám doma (zvládá bez potíží mluvení, gymnaziální matiku, cizí jazyky a dokonce i psát umí :mrgreen: ) a pár jich znám z okolí. Ty k tomu máš nějakou statistiku, ze které to vyplývá? Vzhledem k tomu, že velká část dětí se posadí až poté, co chodí a norma pro chůzi je 18 měsíců, tak opravdu děcko, které v roce nesedí není nijak „postižené“ a už vůbec to neznamená potíže v budoucnu.
To je jako říct, že dítě, které ve 3 letech nemluví má sotva šanci vychodit základku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
20.8.23 17:24

Zakladatelko, pro svůj klid můžeš zajít na fyzio nebo rehabilitaci, oni ti tam řeknou, že když bude sedět až potom, co bude chodit, tak je to v pořádku, protože sed je až na konci toho řetězce. A nebude kvůli tomu mít potíže s mluvením ani matematikou, na to opravdu mohou mít vliv věci jako asymetrické lezení atd., ale ne sezení na zadku. Nejpozději se to naučí, až na ten zadek ze stoje začne padat ;).

• Citovat
  • Upravit
843
20.8.23 17:36

@Jahru má pravdu, právě jsem to hned psala, že na IQ to vliv nemělo, dcera taky gympl se samými a chodila až skoro v roce a půl, sezení ani nemluvě. Bravurně ovládala řeč, ale pro ni byl problém i otáčet hlavu, všechno od přetáčení dělala pozdě, ale zase na druhou stranu, když začla chodit nebo sedět, tak to bylo 100% - nepadala, nekácela se. Což syn dělal všechno popředu, byl schopen se postavit v 7 měsících, pustit se, ale prostě se skácel na zem, neuměl stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
20.8.23 20:08

Já vám všem moc děkuji, i za ty názory, s nimiž se příliš neztotožňuji 😊 našemu pediatrovi stoprocentně věřím 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
20.8.23 20:11

@Leniczka22 takhle to měla moje dcera taky. Nejsem odborník, ale vždy se říkalo, že nejdůležitější je, aby dítě nevynechalo lezení, hlavně střídavě, ne jen nějaké posunování. Dcera mi už v 5 měsících stála, pak hned lezla, chodit začala okolo 11 měsíců a až okolo roku seděla opravdu stabilně bez opory.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure