Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Máme ročního, zcela zdravého synka. Je hodně pohodlný, je hodný, vyhraje si sám, má klidnou povahu, což je někdy na škodu, protože neopakuje a dává nám dost jasně najevo, že není cvičená opice. Z pohybového hlediska obchází nábytek. Co mě však mrzí, tak dosud nesedí. I když ho zkusím výjimečně posadit, hned jde do předklonu a šup na čtyři a leze. Na roční prohlídce jsem se o tom samozřejmě pediatrovi zmínila, ten mě uklidnil, že se stává, že to sezení některé děti přeskočí, že momentálně je důležité, že malej leze a vstává sám bez naší pomoci. Zkrátka pro něj není sed asi atraktivní. Máte s tímto některá zkušenost?
Syn napřed chodil a až potom se naučil sedět. Jak z chůze padal na zadek, tak jednou na měn prostě zůstal a seděl. Žádný šikmý sed.. bylo to teda před rokem, chodil v 10 měsících, seděl v 11. Teď je mu 8 a až na plochy nohy je pohybově zcela v pořádku, je to lenoch, ale když už ho ven vyzenu, radi jak pominutej.
To se mi nezda jako naprosto zdrave dite kdyz v roce nesedi.. ale tak doktor to asi vi lip no ![]()
Mladší sedělo klasicky až když se naučilo chodit. Bylo to v 15-ti měsících - první zub, chůze a běžný sed.
Starší se zase neuměl otočit z břicha ve spaní. Taky se to naučilo až mezi prvním a druhým rokem.
@Leniczka22 píše:
Dobrý den. Máme ročního, zcela zdravého synka. Je hodně pohodlný, je hodný, vyhraje si sám, má klidnou povahu, což je někdy na škodu, protože neopakuje a dává nám dost jasně najevo, že není cvičená opice. Z pohybového hlediska obchází nábytek. Co mě však mrzí, tak dosud nesedí. I když ho zkusím výjimečně posadit, hned jde do předklonu a šup na čtyři a leze. Na roční prohlídce jsem se o tom samozřejmě pediatrovi zmínila, ten mě uklidnil, že se stává, že to sezení některé děti přeskočí, že momentálně je důležité, že malej leze a vstává sám bez naší pomoci. Zkrátka pro něj není sed asi atraktivní. Máte s tímto některá zkušenost?
Zkusila bych jineho doktora ![]()
@Parenicka píše:
To se mi nezda jako naprosto zdrave dite kdyz v roce nesedi.. ale tak doktor to asi vi lip no
Přesně tak, lékař ví o vývoji dětské motoriky víc než nějaká Parenicka z netu.
@Leniczka22 obě moje děti napřed chodily a až pak seděly. Jedno kolem roku, druhé v necelých 16 měsících. Obě jsou i byly naprosto v pořádku.
Sed z hlediska motorického vývoje není úplně zásadní, mnohdy se ho děti naučí až když začnou chodit. Na samostatnou chůzi je širší norma 18 měsíců. Vím to, neboť z tohoto důvodu jsem s dcerou oběhla neurologa, rehabilitaci, fyzio. Takže lépe pokud leze, než kdyby sice seděl, ale nelezl nebo lezl špatně
.
S dcerou jsme cvičili i Vojtovku, byla taky pohodlná, ale měla přednosti v motorice a mluvě. Neuroložka jen trvala na co nejdelším pohybu po čtyřech. Sed jsme ji měli rušit. Taky myslím, že si sedla s dopomoci po roce. Na IQ to vliv nemělo ![]()
Sed je vrcholem vývoje. Je to naprosto v pořádku, pokud se jinak vyvíjí dobře. Lezl, obchází nábytek atd. atd.
Jak už tu zaznělo lezení je mnohem důležitější pro motorický vyvoj než sezení…právě lezením posílí ty správné svaly aby pak mohli hezky nezborcene sedět a stat…spousta dětí mnohem dříve leze či. chodi a až pak si začnou sedat…
Tohle máš ale řešit s dětskou fyzio a ne tady na emiminu. Dokonce ani pediatři tomu tak nerozumí. Dobré to samozřejmě není a proto máš jít za odborníkem. Může mít někde něco ochablé, zablokované cokoliv… jinak tady si většina uživatelek absolutně neuvědomuje, jak ten psychomotorický vývoj v dětství má vliv na celý život člověka. Dobrá fyzio dokonce pozná v dospělosti, že dítě nějaký krok vynechalo. Fakt nepochopim tuhle liknavost cokoliv řešit.
@Tosidelassrandu píše:
Tohle máš ale řešit s dětskou fyzio a ne tady na emiminu. Dokonce ani pediatři tomu tak nerozumí. Dobré to samozřejmě není a proto máš jít za odborníkem. Může mít někde něco ochablé, zablokované cokoliv… jinak tady si většina uživatelek absolutně neuvědomuje, jak ten psychomotorický vývoj v dětství má vliv na celý život člověka. Dobrá fyzio dokonce pozná v dospělosti, že dítě nějaký krok vynechalo. Fakt nepochopim tuhle liknavost cokoliv řešit.
No vidíš, a mně na fyzio říkali, že sed není důležitý a důležité je, aby dítě správně a co nejdéle lezlo.
Kdyby dítě nelezlo, tak to špatně je. To, že zatím nesedí nevadí.
Nejdůležitější je lezení, když leze a obchází nábytek, byla bych klidná, můžete jít i za fyzioterapeutem, ať vám ukáže konkrétní cviky, může pak dělat lepší pokroky.
@Jahru píše:
No vidíš, a mně na fyzio říkali, že sed není důležitý a důležité je, aby dítě správně a co nejdéle lezlo.
Kdyby dítě nelezlo, tak to špatně je. To, že zatím nesedí nevadí.
Ano lezení je důležitý, ale o tom tahle diskuze není. Stejně jako nejsou všichni doktoři dobří, tak to platí u i fyzio zjevně. Ale v roce neumět sed je z psychomotorickýho hlediska neoptimální vývoj a tyhle věci se vždycky nějak projeví (například má dítě problém s matematikou nebo psaním nebo mluvením). Každý ten vývojový milník je totiž spojen s tím, že se v mozku tvoří různé nové spojení.