Sed v roce a déle?

10
20.8.23 08:28

Sed v roce a déle?

Dobrý den. Máme ročního, zcela zdravého synka. Je hodně pohodlný, je hodný, vyhraje si sám, má klidnou povahu, což je někdy na škodu, protože neopakuje a dává nám dost jasně najevo, že není cvičená opice. Z pohybového hlediska obchází nábytek. Co mě však mrzí, tak dosud nesedí. I když ho zkusím výjimečně posadit, hned jde do předklonu a šup na čtyři a leze. Na roční prohlídce jsem se o tom samozřejmě pediatrovi zmínila, ten mě uklidnil, že se stává, že to sezení některé děti přeskočí, že momentálně je důležité, že malej leze a vstává sám bez naší pomoci. Zkrátka pro něj není sed asi atraktivní. Máte s tímto některá zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8686
20.8.23 08:37

Syn napřed chodil a až potom se naučil sedět. Jak z chůze padal na zadek, tak jednou na měn prostě zůstal a seděl. Žádný šikmý sed.. bylo to teda před rokem, chodil v 10 měsících, seděl v 11. Teď je mu 8 a až na plochy nohy je pohybově zcela v pořádku, je to lenoch, ale když už ho ven vyzenu, radi jak pominutej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parenicka
20.8.23 08:47

To se mi nezda jako naprosto zdrave dite kdyz v roce nesedi.. ale tak doktor to asi vi lip no :think:

• Citovat
  • Upravit
11712
20.8.23 08:53

Mladší sedělo klasicky až když se naučilo chodit. Bylo to v 15-ti měsících - první zub, chůze a běžný sed.
Starší se zase neuměl otočit z břicha ve spaní. Taky se to naučilo až mezi prvním a druhým rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22565
20.8.23 08:55
@Leniczka22 píše:
Dobrý den. Máme ročního, zcela zdravého synka. Je hodně pohodlný, je hodný, vyhraje si sám, má klidnou povahu, což je někdy na škodu, protože neopakuje a dává nám dost jasně najevo, že není cvičená opice. Z pohybového hlediska obchází nábytek. Co mě však mrzí, tak dosud nesedí. I když ho zkusím výjimečně posadit, hned jde do předklonu a šup na čtyři a leze. Na roční prohlídce jsem se o tom samozřejmě pediatrovi zmínila, ten mě uklidnil, že se stává, že to sezení některé děti přeskočí, že momentálně je důležité, že malej leze a vstává sám bez naší pomoci. Zkrátka pro něj není sed asi atraktivní. Máte s tímto některá zkušenost?

Zkusila bych jineho doktora :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9700
20.8.23 09:06
@Parenicka píše:
To se mi nezda jako naprosto zdrave dite kdyz v roce nesedi.. ale tak doktor to asi vi lip no :think:

Přesně tak, lékař ví o vývoji dětské motoriky víc než nějaká Parenicka z netu.
@Leniczka22 obě moje děti napřed chodily a až pak seděly. Jedno kolem roku, druhé v necelých 16 měsících. Obě jsou i byly naprosto v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
20.8.23 09:10

Sed z hlediska motorického vývoje není úplně zásadní, mnohdy se ho děti naučí až když začnou chodit. Na samostatnou chůzi je širší norma 18 měsíců. Vím to, neboť z tohoto důvodu jsem s dcerou oběhla neurologa, rehabilitaci, fyzio. Takže lépe pokud leze, než kdyby sice seděl, ale nelezl nebo lezl špatně ;).

• Citovat
  • Upravit
843
20.8.23 09:21

S dcerou jsme cvičili i Vojtovku, byla taky pohodlná, ale měla přednosti v motorice a mluvě. Neuroložka jen trvala na co nejdelším pohybu po čtyřech. Sed jsme ji měli rušit. Taky myslím, že si sedla s dopomoci po roce. Na IQ to vliv nemělo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6910
20.8.23 09:34

Sed je vrcholem vývoje. Je to naprosto v pořádku, pokud se jinak vyvíjí dobře. Lezl, obchází nábytek atd. atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41949
20.8.23 10:05

Dcera také napřed chodila a až potom seděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11805
20.8.23 12:38

Jak už tu zaznělo lezení je mnohem důležitější pro motorický vyvoj než sezení…právě lezením posílí ty správné svaly aby pak mohli hezky nezborcene sedět a stat…spousta dětí mnohem dříve leze či. chodi a až pak si začnou sedat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
20.8.23 12:52

Tohle máš ale řešit s dětskou fyzio a ne tady na emiminu. Dokonce ani pediatři tomu tak nerozumí. Dobré to samozřejmě není a proto máš jít za odborníkem. Může mít někde něco ochablé, zablokované cokoliv… jinak tady si většina uživatelek absolutně neuvědomuje, jak ten psychomotorický vývoj v dětství má vliv na celý život člověka. Dobrá fyzio dokonce pozná v dospělosti, že dítě nějaký krok vynechalo. Fakt nepochopim tuhle liknavost cokoliv řešit.

• Citovat
  • Upravit
9700
20.8.23 12:58
@Tosidelassrandu píše:
Tohle máš ale řešit s dětskou fyzio a ne tady na emiminu. Dokonce ani pediatři tomu tak nerozumí. Dobré to samozřejmě není a proto máš jít za odborníkem. Může mít někde něco ochablé, zablokované cokoliv… jinak tady si většina uživatelek absolutně neuvědomuje, jak ten psychomotorický vývoj v dětství má vliv na celý život člověka. Dobrá fyzio dokonce pozná v dospělosti, že dítě nějaký krok vynechalo. Fakt nepochopim tuhle liknavost cokoliv řešit.

No vidíš, a mně na fyzio říkali, že sed není důležitý a důležité je, aby dítě správně a co nejdéle lezlo.
Kdyby dítě nelezlo, tak to špatně je. To, že zatím nesedí nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denny.5
20.8.23 13:00

Nejdůležitější je lezení, když leze a obchází nábytek, byla bych klidná, můžete jít i za fyzioterapeutem, ať vám ukáže konkrétní cviky, může pak dělat lepší pokroky.

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
20.8.23 15:54
@Jahru píše:
No vidíš, a mně na fyzio říkali, že sed není důležitý a důležité je, aby dítě správně a co nejdéle lezlo.
Kdyby dítě nelezlo, tak to špatně je. To, že zatím nesedí nevadí.

Ano lezení je důležitý, ale o tom tahle diskuze není. Stejně jako nejsou všichni doktoři dobří, tak to platí u i fyzio zjevně. Ale v roce neumět sed je z psychomotorickýho hlediska neoptimální vývoj a tyhle věci se vždycky nějak projeví (například má dítě problém s matematikou nebo psaním nebo mluvením). Každý ten vývojový milník je totiž spojen s tím, že se v mozku tvoří různé nové spojení.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure