Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nezkoušej ho posazovat a nech to na něm. Měl by to zvládnout sám, až bude pérovat na kolínkách a bude zkoušet takový ten boční sed. To je správný začátek. Jakékoliv předčasné nucení k posazování, stavění se, nebo dokonce chození nadělá víc škody než užitku, to ti řekne každý neurolog. Takže nespěchej a nechtěj po dítěti, aby plnilo tabulky ![]()
Tedy mám dvojčata, malá seděla o dost dřív jak kluk. tak brzo jsem to vůbec neřešila. malej začal i později lézt až kolem desátého měsíce a to už chodil podél nábytku a stále neseděl. ale začal lézt a v 11měsících se pak i posadil. oba mají přiměřený vývoj a v žádném případě jsem neposazovala a zakazovala to i babičkám, které tu tendenci měly
Dceri bude 9 mesicu, nesedi, nestoji, neleze…akorat se pekne toci kolem sve osy, kdyz je brisku nebo kdyz je v sedacce, tak se snazi jakoby do sedu pritahnout, ale jeste ji to nejde.
Každé dítě má svůj čas, nesrovnávej s ostatními a nikam nespěchej, že se přitahuje nic neznamená, správně si sedne, když poleze po všech čtyřech a sedne si na zadek, náš male si sednul až v osmi měsících, do té doby jezdil v hluboké korbičce v leže.
@Anonymní píše:
Dobrý den.. malý má 7m a ma hodně tendence si sedat, přitahuje se, natahuje, atd. Ale ještě když ho posadim tak v žádném případe stabilně nesedi a vzdy přepadne na stranu nebo se moc predklanimam pocit ze už bx mel sedět jiné děti v našem okolí už dávnosedi sami.. vím že ma teoreticky čas do 8m z hlediska neurologickeho ale jsem z toho nesva
Ještě má čas a dítě si nesedne tím, že se přitáhne, ale tím, že si sedne z lezení. Naše první si takhle sedla v 8,5 měsích a u mladší to nebude dřív.
Neuškodí. Upřímně, u nás se to moc hrotí. Pokud je dítě pevné a nepadá, tak mu jídlo v židličce neublíží. Mě se malá přitahovala už ve čtvrtém měsíci a chtěla koukat. Ale ona si pak sedla a lezla už v půl roce, tak jsem se nemusela nervovat ![]()
@Taciras a já zas zastávám názor opačnej, že pokud je to sed, do ketrýho se dodrápe pomocí něčeho, tak bych jí sedět nenchávala.. ano, na jídlo jho, a le to je tak všechno…píšeš, že malá prakticky pořád sedí, to je podle mě blbě a ničíš jí tím zádíčka.
@Taciras píše:
Ahoj, potřebuji radu. Malé je 8 měsíců, zatím se plazí, ještě neprošla fází lezení, ALE permanentně si sedá, například i v kočárku, který je téměř do lehu, prostě se vydrápe nahoru, když jí chci položit, tak bejčí a nedá se. Řídím se radou doktorky, kterou mi dala už u prvního dítěte, že cokoli dělá samo, nevadí, takže si s tím moc hlavu nelámu a malá prakticky pořád sedí. Záda má při tom docela pěkně rovná.No a teď k dotazu. Máme po synovi takovou tu sklápěcí jídelní židličku, ale už není v dobrém stavu, po pravdě, sedák je už dost hrozný, nejraději bych ho vyhodila. Máme i rostoucí židli, do které jsem syna přesazovala v deseti měsících. Teď jsou mu tři roky a už chce sedět na normální židli, takže tuhle dřevěnou podědí dcera. Otázkou je, zda by do ní mohla už? Ona se i v té sklápěcí přitahuje do sedu. Myslíte, že jí nějak uškodím, když už půjde do seděcí židle? Jen na krmení, samozřejmě… Ono jde také o to, že už projevuje velký zájem o to, aby se krmila sama a když je sklopená, tak to moc nejde :/
Dite muze sedet, kdyz se samo posadi, ale v prazdne mistnosti, kde je na zemi bez zadne opory, po ktere by se vyskrabalo nahoru. Potom uz tedy samo sedet umi. Vytahnout se do sedu v kocare neznamena, ze si dite umi sednout.
@Krrysa píše:
@Taciras a já zas zastávám názor opačnej, že pokud je to sed, do ketrýho se dodrápe pomocí něčeho, tak bych jí sedět nenchávala.. ano, na jídlo jho, a le to je tak všechno…píšeš, že malá prakticky pořád sedí, to je podle mě blbě a ničíš jí tím zádíčka.
mám tentýž názor, na jídlo ano, ale jinak ne.. ty v kočárku nepoutáš?
můj skoro roční taky ještě neleze, jen se plazí, nesedí, takže v kočárku leží..
@Taciras A nejde ji v tom kočáře dát na břicho, aby pásla a dívala se kolem sebe takto? Já takhle holky vozila, dokud si nesedly. Péruje už na kolínkách, nebo jen leží? Záleží na tom, jak moc je zpevněná, je něco jiného dát do židličky osmiměsíční a pětiměsíční.
Jestli si to dobře pamatuji, tak syn se naučil sedět někdy kolem 9. - 10. měsíce. Učil se to tak, že lezl po kolenou a ze šikmého sedu se postupně naučil posadit se na celý zadek. Chodili jsme tou dobou na rehabilitaci do Motola a tam jsme na trénink sedu dostali „cvičení“ - motivovat ho, aby se ze šikmého sedu posadil na celý zadek. Motivací mu měla být hračka, kterou jsme mu dávali nad hlavu, tak aby se po ní natahoval a dosedl si až na zadek.
Dobrý den, Prosím o radu, názor. Začátkem července moje dcerka oslaví první narozeniny. Bohužel zatím se jen plazí
. Po čtyřech neleze, nestoupá si. Je to normální? Nebo je nějaký " fígl " jak jí k tomu přesvědčit? Narodila se mě císařem pro konec pánevní v 38+3. Podle dotkorky je v tomto případě opožděná tj. postižená. Jsem z toho na nervy. Sháním pomoc kde se dá. Chodíme na rehabilitace, máme i kontroly pravidelné na neurologii, ale zatím se jen plazíme. Předem děkuji za jakoukoli radu. ![]()
@prdolkaprdolka Neteř byla to samé, pomohlo, když se položila na přeloženou látkovou plenu do trojcípu bříškem a pomalu se za ty dva konečné cípy zvedala, až zůstala rukama a koleny na zemi, takto se chvíli nechala, položila a zase znova. Prostě se učila zůstat na kolínkách, potom se dělaly další cviky na to, aby se rozlezla, ale to nám ukázali právě na té rehabilitaci, vy žádné rozlézací cviky dělat nemáte?
@prdolkaprdolka no když to tak odečtu (vzhledem k tomu že se narodila dřív), nebyla na tom naše malá o moc líp
plazila se do 10ti měsíců - pak šla konečně na čtyři (ale stále neseděla). Stoupla si k nábytku až dva týdny po roce a z této pozice začala sedat na paty..sed na paty pak praktikovala až do nedávna, normálně si sedla až v 15ti měsících. Zatím chodí (a docela rychle) když má oporu ve formě podaného prstu. Už se začíná občas zapomínat a udělá pár kroků..takže možná ještě chvilu počkej a přes prázdniny když nebude posun tak se objednej na neuro (jinak já jsem si ten čas dala a malá vše dohání sama..necvičíme nic)
@prdolkaprdolka synovi bude rok za 11 dní, taky se jen plazí.. opožděný je jen podle mojí rodiny a ex, protože v roce už přece MUSÍ chodit a sedět
ex se teď rozhodl, že mu koupí boty ![]()