Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, holky,
zítra mám nástup na sekci k Apolináři a dali mi na výběr anestezii. Celkovou jsem odmítla, mám na výběr epidurál nebo spinál. Když jsem si však tady procházela diskuse, všichni uvádějí jenom celkovou nebo spinál, epidurál nikdo nezmiňuje ![]()
Jaký je rozdíl? Máte někdo zkušenost?
Děkuji ![]()
@michellle mně anesteziolog (taky Apolinář) říkal, že spinál a epidurál je pro nás laiky to samé, nějaký rozdíl je tam pro ně odborníky a oni sami se rozhodnou, kterou variantu použijou.
Takže jestli ti dali na výběr, tak se zeptej, jaký je v tom rozdíl, ne? A pak se rozhodni ![]()
Není to to stejné?
epidural je utlumení porodnich bolestí, pokid je pak indikován SC, tak se spinální analgezie zavádí právě tím nápichem od epidurálu. Ale je dost možné, že melu hovadiny ![]()
@Etcetera78 Ahoj, anestezioložka říkala, že epidurál působí déle na bolest, že při spinálu dávají ještě dodatečně morfín. Tak jsem myslela, že půjdu do epidurálu a pak jsem se tady dívala na diskuse a o epidurálu při CR nikdo ani zmínka, tak mě to zmátlo…
Co si měla ty?
Já byla na císaři před rokem (v prosinci 2013) a rozdíl mezi epidurálem a spinálem my byl vysvětlen takto: epidurál - napíchne se mícha(nebo někde poblíž) a zavede se tam kanyla a do té se postupně podle potřeby dodávají léky proti bolesti a citlivosti. spinal - není zavedená kanyla, jen se podle váhy vypočítá dávka léku a ten se jednorázově aplikuje. jak začne působit, tak se začíná s operací.
Já si vybrala spinál a neměla jsem s tím problém.
Tak ja som sa pytala a ono sa to da skombinovat. No a po operaci ti zostane len epidural proti bolesti. Oni nakoniec aj tak urobia co je nutne mi prijde. Ja som pri prvom mala epidural a skoncila som pri celkovej koli problemom a teraz idem 26teho a dufam ze maleho uvidim a budem ho moct objat skor ako po 10tich dnoch (pri dcere) vela stastia vsetkym koho nas to caka a som zvedava na info co uz vedia co ako
@michellle no nic co bych si užívala, ale já byla spokojená, mrtvá od pasu dolů jsem být nechtěla, sice mě děsilo že normálně hýbu prsty na noze a řežou do mě… ale já chtěla raději Epi a byla ráda, že v Brně dělají Epi.
Napíchli to hned krásně napoprvé. A léky po cs do toho epidurálu byly super.
Já byla spokojená i když čištění té dělohy bylo hodně nepříjemné, u spinálu je to třeba cítit míň, ale to jen hádám
@michellle u prvního jsem měla epidurál. Zavádění bylo hodně nepříjemné.
U druhého jsem měla spinál a paráda. Jen mě ďobli do páteře a bylo to.
Takže za mě spinál ![]()
http://www.mojetehotenstvi.cz/node/395427
Vyse to nekdo pekne popsal. Mimochodem je to i strucne popsano na tom zlutem papiru co mas doma a co si prineses k porodu - informovany souhlas s anestezii a naslednou poanestetickou peci.
@Bejbyy píše:
@michellle no nic co bych si užívala, ale já byla spokojená, mrtvá od pasu dolů jsem být nechtěla, sice mě děsilo že normálně hýbu prsty na noze a řežou do mě… ale já chtěla raději Epi a byla ráda, že v Brně dělají Epi.
Napíchli to hned krásně napoprvé. A léky po cs do toho epidurálu byly super.
Já byla spokojená i když čištění té dělohy bylo hodně nepříjemné, u spinálu je to třeba cítit míň, ale to jen hádám
tak u mě zavinování bylo taky děs a měla jsem spinal. ale byla už druhorodička, prý to bolí pak více :-/
@michellle Já měla taky na výběr mezi celkovou, epidurálem a spinalem, tak jsem se ptala jaký je rozdíl.
Celková je jasná, tu jsem nechtěla, chtěla jsem dcerku vidět hned po narození a hlavně u celkové prý doktoři nemají čas na zastavování krvácení a musí co nejdříve vyndat miminko.
U epiduralu a spinalu jsi od prsou dolů znecitlivěná, takže nic necítíš, jsi při vědomí, takže vidíš miminko hned po ošetření. Doktoři mají víc času na zastavení krvácení, takže tolik nespěchají na vyndání miminka, není to tolik nebezpečné pro mimčo.
Epidurál - na sále ti napíchnou záda a zavedou ti tam takovou hadičku, kterou ti budou postupně podávat tu umrtvovačku, pak jde i po sekci, když bys měla bolesti aby ti dali tou hadičkou něco na bolest.
Spinál - taky ti na sále znecitlivý, jen je to bez té hadičky.
Já měla spinál a nohy jsem začala cítit cca až 3 hodiny po výkonu. Jinak břicho mě vůbec nebolelo, nepřipadala jsem si jak po sekci.
Já mam 3 měsíce po sekci a rozdíl furt nevim
Já jsem jim v Motole rovnou řekla, že nechci celkovou a ostatní je mi buřt, že se v tom nevyznám. No a anestezioložka se zasmála a řekla, že pro mě tam stejně nějaký rozdíl moc není a tím to haslo
Takže ani nevím, co jsem teda měla ![]()
@michellle já měla spinál, ale zjistila jsem to až z propouštěcí zprávy
Já anesteziologovi řekla, že nechci celkovou a zbytek on už si pořešil sám ![]()