Sekce - epidural nebo spinal?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2839
9.1.15 11:23

Děkuji za všechny zkušenosti :kytka:
Volala jsem pro jistotu ještě jednou dr., který bude sekci provádět a rovnou mi řekl, že anestezii vybere zítra anesteziolog, že si vybírat nemůžu, ale že oni to většinou dělají v epidurálu.
Držte palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
12.1.15 17:18

Ahoj, já jsem si nechala dát u porodu epidural, protože jsem ho měla vyvolávaný a nebyla jsem připravena na to, že kontrakce budu mít hned silné po minutě, tak jsem si ho nechala píchnout. Už bych to nikdy neudělala!!! Raději bych si prošla těmi bolestmi. Nejen, že mi nejdřiv vůbec nezabral, ale když už jsem šla rodit, tak najednou mi přestaly úplně bolesti, tak mi začali kapat oxitocin, aby se mi to zase rozjelo…nerozjelo a já musela tlačit, když mi řekli, což bylo hrozné protože jsem vůbec nic necítila. Takže místo 30 minut porodu na pár zatlačení jsem malého rodila 2 hodiny a to mi pak sestra houpla na břicho a malý vyjel. Kdyby mi na něj neskočila tak je tam snad do teď. Takže za sebe epidural NENENE. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
12.1.15 18:36

@Adis89 si uplne mimo my sa bavime o SC ked si to mas vybrat do papierov a taskrtnut co preferujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
12.1.15 19:20

A pardon špatně jsem se podívala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.6.16 06:45

Ahoj, jsem prave po 3.sekci a take jsem mela na vyber epidural/spinal (Brno Bohunice). Nabidli mi epi, ze je to setrnejsi k miminku, budu hýbat nohama, zustane mi katetr po operaci v zadech na podavani leku od bolesti,… proste same vyhody. Tak jsem se pro to rozhodla. Predchozi dve sekce byly ve spinalu. Kdybych mohla vratit sve rozhodnuti, vyberu si opet spinal. Pri epiduralu jsem az plakala bolesti, silene tahani, pocit jako by vas chytili za kuzi na brichu a chteli vytahnout az ke stropu a tam vas povesit za bricho. Pro me teda hruza, ktera pokracovala i po vyndani miminka. Na JIP mi katetrem opravdu davali dalsi davky epiduralu, coz mirnilo bolesti, ale na druhou stranu mi mrtvila jedna noha, coz je pry bezne a tak to museli odpojit a davat mi utesujici leky stejne pres kapacku. Bricho me boli, havne po treti zavinujici se deloha, ale to nema s zadnou anestezii souvislost. To tak pry je a s kazdym dalsim tehu bolestivejsi. Nikoho nechci strasit, popisuji subjektivni pocity den po sekci v epiduralu. Kazdopadne nadherny vysledek - zdrave miminko, stoji za vsechnu bolest :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
2.6.22 17:59

Ahoj, obnovuji diskuzi. Někdo nějaké nové postřehy? Mám malou KP a jako diabetičce s věkem nad 30 mi byla doporučena sekce. Takže epidural nebo spinal? Jde mi hlavně o to, že po celkové anestezii mi klesá tlak a zvracím, nemá někdo zkušenosti jak tělo reaguje na tyto anestezie? Děkji :)

• Citovat
  • Upravit
14376
2.6.22 18:22

@Katrinever mně po obou spinálech bylo úplně super. Hned pár hodin po porodu jsem stála na nohou a dokázala se starat o obě děti. Je to ale strašně individuální a záleží na tom, jak ti to píchnou. Některé ženské musí prostě ležet na zádech, aby se jim vpich uzavřel, jinak trpí na bolesti hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
2.6.22 18:42
@Katrinever píše:
Ahoj, obnovuji diskuzi. Někdo nějaké nové postřehy? Mám malou KP a jako diabetičce s věkem nad 30 mi byla doporučena sekce. Takže epidural nebo spinal? Jde mi hlavně o to, že po celkové anestezii mi klesá tlak a zvracím, nemá někdo zkušenosti jak tělo reaguje na tyto anestezie? Děkji :)

První císař v celkové anestezii, druhý ve spinálu. Po spinálu jsem byla rychleji schopná čehokoli, méně mě to bolelo a hlavně mám po narkoze šílený stavy dezorientace a paniky, takže tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.22 19:15

Epidurál je primárně analgetická metoda, která má ulevit od bolesti z kontrakcí. Pokud se porod zkomplikuje a přistupuje se k akutní sekci, je možné do epidurálního katetru přidat anestetika a využít tak epidurál k analgezii během sekce. Nezřídka se stává že to “nesedí”tak dobře.
Proto se na plánované sekce dělá spinál při kterém je analgezie kvalitnější.
Třetí možnost je celková narkóza. Té se anesteziolog vždycky snaží vyhnout. Zaprvé - velká část léků které se normálně při narkóze dávají, se podat nesmí, dokud není dítě venku. Zadruhé - zajištění dýchacích cest u těhotné je často složitější než normálně, vzhledem k fyziologickým změnám procházejícím těhotenství.
Obecně je spinál asi nejčastější metoda pro sekci, je to bezpečnější jak pro matku, tak pro dítě, ačkoli samozřejmě všechno má svá rizika.
Každopádně by tě nejdéle den před plánovanou sekcí měl vidět anesteziolog, aby jste se domluvili na způsobu anestezie, takže ti všechno vysvětlí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.22 19:21

Ještě doplním - při spinálu vzhledem k účinku léků které dostaneš taky klesá tlak a může se ti udělat na zvracení. Že ti klesá tlak si anesteziolog změří a dá léky na jeho zvýšení a když ti bude blivno, tak mu řekneš a taky ti dá léky, aby už ti blivno nebylo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.22 19:48

Já bych k tomu ještě doplnila, že je to i o zvyklostech konkrétního špitálu. U nás na pracovišti se v 90 % píchala epidurální anestézie i u plánovaných sekcí. U všech typů narkóz klesá tlak.

• Citovat
  • Upravit
7221
2.6.22 20:26
@Katrinever píše:
Ahoj, obnovuji diskuzi. Někdo nějaké nové postřehy? Mám malou KP a jako diabetičce s věkem nad 30 mi byla doporučena sekce. Takže epidural nebo spinal? Jde mi hlavně o to, že po celkové anestezii mi klesá tlak a zvracím, nemá někdo zkušenosti jak tělo reaguje na tyto anestezie? Děkji :)

Lokální jsem měla. Byla to teda jediná operace co jsem měla. Takže to srovnat nemůžu. Jen můžu říct že je to prostě operace a zásah, rána a ano, bolí. Bolí se hnout, otočit, smát :mrgreen: :mrgreen: :lol:. 3 den po operaci jsem si nenechávala píchnou nic na bolest :nevim:. To až v den propuštění kdyby náhodou. Rekonvalescence byla docela rychlá si myslím. Chce to pohyb bez ohledu na to jestli to boli. Pohyb jsem měla hned. Musela jsem přelézat postel abych se k miminu dostala :mrgreen: ( málo místa na pokoji )😂 🤦. Doma jsem byla sama takže mi nic jinýho nezbylo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
4.6.22 17:50
@Katrinever píše:

Měla jsem v Brně epidurál (taky KP nad třicet, a provorodiča :) ) a za mě úplně super. Je cítit tlaky a tahání, bolest žádná (vlastně trochu mě bolelo tahání za stydkou kost při vytahování dítěte ale fakt malinko, ani bych to neoznačila za vysloveně „bolest“, spíš intenzivní tlak). Vpich/zavedení jsem vůbec necítila, neboť jsem už měla hodinu v kuse kontrakce bez přestávky, takže nějaký vpich mi byl fakt šumák :D Ale myslím, že bych to necítila ani tak, max zas jako tlak. Vstávala jsem necelých deset hodin po porodu, první noc už se normálně starala o malou, bolest břicha byla nepříjemná, ale řekla bych že klasický porod musí být nesrovnatelně horší, já byla celkem v pohodě. Jen se nedá úplně rychle chodit,. člověk se spíš tak šourá, ale ani ne od bolesti, spíš to tělu trvá než najede na normální pohyb. Já bych do toho klidně šla znova a bez obav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
9.6.22 16:40

Já jsem po CS přesně rok. Syn byl KP, tak jsem se rozhodla pro plánovaný císař. Rok mě bolí vpich po spínánu, teď až jsem s tim byla u dr. a poslal mě na neurologii.. a tak nevim, co s toho můžu mít. Snad jen nějaký otok :roll: Hojení jizvy taky nic moc, při delší chůzi mi do nedávná vystrelovala bolest od jizvy až do stehen, chytala jsem křeče do třísel a brněly mi nohy. Vše naštěstí přešlo. Kdybych mohla volit znovu, rodila bych KP. Vše má svá pro a proti..
Preji hodne stesti a hlavne pohodové zotavovani :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
9.6.22 16:41
@Andriyss píše:
Já jsem po CS přesně rok. Syn byl KP, tak jsem se rozhodla pro plánovaný císař. Rok mě bolí vpich po spínánu, teď až jsem s tim byla u dr. a poslal mě na neurologii.. a tak nevim, co s toho můžu mít. Snad jen nějaký otok :roll: Hojení jizvy taky nic moc, při delší chůzi mi do nedávná vystrelovala bolest od jizvy až do stehen, chytala jsem křeče do třísel a brněly mi nohy. Vše naštěstí přešlo. Kdybych mohla volit znovu, rodila bych KP. Vše má svá pro a proti..
Preji hodne stesti a hlavne pohodové zotavovani :kytka:
u

Spinálu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky