Selhání ledvin u pejska

13338
15.12.11 21:17

Selhání ledvin u pejska

Naší fence diagnostikovali před 5 týdny selhávání ledvin, hodnotu kreatininu v krvi měla 220, včera jsme byly na kontrolních náběrech a bohužel se hodnota zvýšila na 380. Močovina je samozřejmě taky zvýšená, ale za těch 5 týdnů se nijak dramaticky nezvýšila. Fenka žere, zatím víceméně funguje. Prognoza od veterináře byla při nejvyšším optimismu do jara. Nemáte někdo zkušenost? Nevíte, jaká hodnota je kritická? Zvyšuje se hodnota pořád stejným tempem nebo se to zrychluje v důsledku úbytku funkčních nefronů? Děkuju za každou zkušenost, i negativní, prostě jen nevím, co čekat… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1234
15.12.11 21:28

Ahojky, to je mi moc líto… asi moc neporadím, jen mám podobnou zkušenost, náš první pejsek měl špatné ledviny skoro od malička a ke stáří se stalo, že mu hodněkrát uplně selhávaly, nechodil, nejedl, čural krev… dostal kapačku a vždy se zázrakem z toho dostal, žil s tím další +- tři, čtyři roky… bohužel 27.12.2008 jsme ho už museli uspat, už to nepřekonal…:,( Jen chci říct, že to nemusí být takové, jak Vám to vylíčili… nás strašili hned jak se to zjistilo a žil s tím dlouho…držím palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
15.12.11 21:36
chelsea.aa píše:
Ahojky, to je mi moc líto… asi moc neporadím, jen mám podobnou zkušenost, náš první pejsek měl špatné ledviny skoro od malička a ke stáří se stalo, že mu hodněkrát uplně selhávaly, nechodil, nejedl, čural krev… dostal kapačku a vždy se zázrakem z toho dostal, žil s tím další +- tři, čtyři roky… bohužel 27.12.2008 jsme ho už museli uspat, už to nepřekonal…:,( Jen chci říct, že to nemusí být takové, jak Vám to vylíčili… nás strašili hned jak se to zjistilo a žil s tím dlouho…držím palce :hug:

Chelsea děkuju za reakci, ona je stará, je dezorientovaná, skoro slepá a hluchá, obávám se, že do takového „boje“ už nebude mít energii. Kapačky bych asi už nedávala, myslím, že by to pro ni bylo trápení. Ráda bych ji tu měla co nejdýl, nejhorší je ten pocit bezmoci a nevědomost, co bude. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxZuzana
15.12.11 21:54

ahoj, předně je mi líto, že máte s fenkou trápení. Kolega řešil před rokem to samé - tak můžu psát jen o jeho zkušenostech. Selhání ledvin se často projeví až tehdy, kdy funguje jen malé procento ledviny a není šance na vyléčení. O to je to horší - dlouho nic, těch pár funkčních procent totiž na všechno stačí, třebaže jedna ledvina může být pryč úplně. Jenže jakmile na to ta malá část stačit přestane, následuje rychlý zvrat k horšímu, kapačky a bohužel i konec. Jeho fence byly 3 roky, asi někde olízala fridex - prý je sladký a spolehlivě ničí ledviny. Nezvládla to, přitom byla mladá a silná. Je mi líto, že nemám lepší zkušenost, ale chtěla jsi slyšet i to zlé :hug: držím palce :srdce:

• Citovat
  • Upravit
13338
15.12.11 22:09

Zuzko, toho jsem se bála, že čím míň bude funkčních bude buněk, tím rychleji to půjde ke konci. Ach jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxZuzana
15.12.11 22:17
Míša8808 píše:
Zuzko, toho jsem se bála, že čím míň bude funkčních bude buněk, tím rychleji to půjde ke konci. Ach jo…

já vím, ach jo
víš, co říkal ten kolega? Že to nechá na ní - až jednou přijde domů a ona nezamává ocasem, bude to pro něj znamení, že nemůže dál. Bulim, sama mám pejska a u toho minulého jsme si užili hodně smutný konec, tak vím… ale to jsme věděli, že to jednou nebude lehké, že jo? Stejně ta láska za to stojí :hug:

• Citovat
  • Upravit
13338
15.12.11 22:21

Jo jo, pořád myslím na to, co jsme spolu prožily, vzala jsem si ji z útulku, měla a snad pořádně má v rámci možností krásnej život. Už teď vím, že dalšího pejska nechci… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
15.12.11 22:24

Míšo, on ten vývoj nemoci je velmi individuální, někdy to jde pomalu, někdy rychle, dopředu to veterinář nedokáže určit. Ale pokud už je fenka stará a má i jiné neduhy, tak to spíš bude mít rychlejší průběh… :-( My jsme takhle přišli o kočku během necelého týdne a to ze začátku vete byl plný optimismu, že kapačky to spraví, ale bohužel… Přeju hodně sil, bohužel odcházení mazlíčků se nevyhneme, mysli na to, že prožila u tebe skvělý život :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
15.12.11 22:28
Míša8808 píše:
Jo jo, pořád myslím na to, co jsme spolu prožily, vzala jsem si ji z útulku, měla a snad pořádně má v rámci možností krásnej život. Už teď vím, že dalšího pejska nechci… :,(

No víš, ono se to teď nezdá, ale nikdy neříkej nikdy…mně umřel pejsek po patnácti letech společného života, a do týdne jsem měla doma nové štěně, a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat :-) A když nám umřela kočička, tak jsme taky honem honem sháněli nástupnici, ale to neznamená, že na ty zvířátka nahoře s láskou nevzpomínáme… :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.11 22:28

Víš jaké má hodnoty fosforu a urey? Ty jsou podstatné. Fosfor je norma kolem 2 (už si to nepamatuju přesně), ale ty v kritickém stavu měli kolem 6, Urea norma snad do 7, do 10 celkem v pohodě a znám i hafany, co s hodnotama kolem 20 dokázaly žít dlouho ( cca rok, dva), kritické jsou hodnoty nad 35.Jinak je duležitý režim, tím se dá hodně život prodloužit. Má speciální dietu na ledviny? Pokud má vyšší fosfor, tak Ipakitine na jeho snížení, dostatek tekutin - hodně nabízet, klidně i něčím ovonit, aby se proplachoval, nedávat moc bílkovin, aby se ještě víc ledviny nezatěžovaly (ideálně jen dietu).

• Citovat
  • Upravit
13338
15.12.11 22:29
Etcetera78 píše:
Míšo, on ten vývoj nemoci je velmi individuální, někdy to jde pomalu, někdy rychle, dopředu to veterinář nedokáže určit. Ale pokud už je fenka stará a má i jiné neduhy, tak to spíš bude mít rychlejší průběh… :-( My jsme takhle přišli o kočku během necelého týdne a to ze začátku vete byl plný optimismu, že kapačky to spraví, ale bohužel… Přeju hodně sil, bohužel odcházení mazlíčků se nevyhneme, mysli na to, že prožila u tebe skvělý život :hug: :hug: :hug:

Jo jo má do toho zvýšený jaterní hodnoty, ale nic dramatickýho, je hrozně hubená, myslím, že na velký boj sílu nemá :-(. Proto bych ani už kapačky nedávala, myslím, že by to pro ni bylo horší než lepší a když už zlepšení, tak na jak dlouho…? :zed: :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.11 22:30

Jinak hodnoty kreatinu jsou i někdy ovlivněny podmínkami odběru - pokud věděla, že jedete na veterinu (čekali jste v čekárně delší dobu), tak ze stresu se může hodnota o něco zvýšit. Hodnoty špatné jsou nad 500 a můžou dosáhnout až kolem 1000.

• Citovat
  • Upravit
xxZuzana
15.12.11 22:34
Etcetera78 píše:
Míša8808 píše:
Jo jo, pořád myslím na to, co jsme spolu prožily, vzala jsem si ji z útulku, měla a snad pořádně má v rámci možností krásnej život. Už teď vím, že dalšího pejska nechci… :,(
No víš, ono se to teď nezdá, ale nikdy neříkej nikdy…mně umřel pejsek po patnácti letech společného života, a do týdne jsem měla doma nové štěně, a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat :-) A když nám umřela kočička, tak jsme taky honem honem sháněli nástupnici, ale to neznamená, že na ty zvířátka nahoře s láskou nevzpomínáme… :srdce: :hug:

někdo do týdne, někdo za rok… a spousta z nich říkala, že už nikdy :srdce:
je to hodně individuální
když vidím ty plné útulky, vždycky mě napadne, že odcházení zvířátek strašně bolí, ale i kdyby jim zbýval rok krásného a láskyplného života, stojí to za to jim ho dát. Pokud tedy můžeme a netrápilo by nás to příliš, páníček má být hlavně šťastný, pak bude i pes :srdce: Tak hodně štěstí, ať už se za ním schovává cokoliv

• Citovat
  • Upravit
9166
15.12.11 22:51

Vedle paní měla psa, vykládala mi, že taky mu selhaly ledviny, měl 7let. Hodnota z 560 šla skokem na 1100 a zemřel… Takže pokud bude nástup rychlý, je třeba zvážit, zda mu pomoci, nebo nechat, ať dožije sám..My měli psa knírače 14let, a to už jsme museli pomoci, měl nestálé bolesti.. Jen dodám, je mu cítit z dechu čpavek??? Pak ledviny opravdu selhávají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
15.12.11 22:52

Je mi to líto,optimisticky to nevidím.
Náš starej hafák to měl taky a ty hodnoty se zvyšovaly čím dál rychleji.
Nechali jsme ho uspat, při těch vysokých hodnotách může být pejskům hodně špatně. Náš byl vždycky strašně veselej, ale ty poslední dn šlo vidět, že je mu fakt zle, nežral, pak už ani nepil a začal zvracet, tak jsme si zavolali veterináře domů. Umřel v naší posteli. No a už zas bulím, a to už je to 3 roky.
Ach jo. Držte se. :hug:

A s tím dalším psem… my si vzali z útulku dva, ten, co umřel, byl starej, už když jsme ho brali. A za měsíc jsme si šli pro dalšího dědka. Chtěla sem nějakýho podobnýho, tak ho máme. Starej, vošklivej, skoro hluchej a se zákalem :jazyk: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný