Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím ženy. V následujících dnech mě čeká porod a začíná také léto. Můj dotaz se bude tedy tykat koupání po šestinedělí v aquaparku, za předpokladu, že během ani po porodu nebudou žádné komplikace.
Je to vhodné? Mohla bych si tím nějak ublížit nebo je to v pohodě? Mám zavedený stent, který se po šestinedělí bude vytahovat, tak dříve, než za 2 měsíce koupání neplánuji, ale nerada bych se o koupačku v těchhle horkých dnech připravila 😀
EDIT:Odpověď mám, všem děkuji za odpovědi
Příspěvek upraven 11.06.22 v 14:19
@MarPav22 obdivuji tvůj optimismus
![]()
Jinak, tohle po porodu prober se svým gynekologem, ten po šestinedělí zhodnotí, jak na tom zdravotně jsi a doporučí, co můžeš/nemůžeš dělat
vše je individuální.
Ryziko nějaké nakazí hrozí vždycky ať už před, během nebo po porodu. Podle mě záleží na hojení jizvy či rány taky na poporodních komplikacích. Osobně bych se v 6ti neděli tomu vyhla.ja se teda nemachala ve vodě
. V době po porodu se má tělo zacelit a uzdravovat
.
Hmm no mě sice ofiko skončilo šestinedělí ale špinila jsem ještě 14 dní a spodek teda o. k. nebyl dost dlouho a to jsem byla po cs takže koupačku jsem fakt neriskovala
@MarPav22 píše:
Zdravím ženy. V následujících dnech mě čeká porod a začíná také léto. Můj dotaz se bude tedy tykat koupání po šestinedělí v aquaparku, za předpokladu, že během ani po porodu nebudou žádné komplikace.
Je to vhodné? Mohla bych si tím nějak ublížit nebo je to v pohodě? Mám zavedený stent, který se po šestinedělí bude vytahovat, tak dříve, než za 2 měsíce koupání neplánuji, ale nerada bych se o koupačku v těchhle horkých dnech připravila 😀
V aquaparku bych si to letos odpustila. Koupala bych se max ve vaně. Až poté, co bude vše zahojeno.
Já bych to neriskovala a koupání si odpustila. Za riziko infekce by mi to nestálo.
Nevidim duvod proc by jsi se po sestinedeli nemohla koupat za predpokladu, ze budes v poradku. Mela jsem nastrih, po sestinedeli probehla kontrola vse zahojeno, ja se citila skvele, tak proc by to melo vadit. Byla jsem za leto nekolikrat (vcetne termalu) a bylo to super.
Mluvim o dobe od konce sestinedeli do zhruba 3 mesice po.
Prsa nalitý mlíkem není moc vhodný máchat ve studené vodě. Můžeš si uhnat zánět. Může se ti rozrušit jizva po nástřihu, chytit infekci…… koupání bych si tohle léto odpustila. Nestálo by mi to za to.
Já si to moc nedovedu představit. Brzy mě čeká třetí porod, oba předchozí bez poranění nebo nástřihu a spodek byl skoro hned „jak za starejch časů“… Ale jednak teda jsem se takhle na začátku fakt neobešla bez vložek do podprsenky, za druhé bych nerada máchala prsa v (relativně) studené a (relativně) špinavé / chemicky upravené vodě (nedělá mi moc dobře chlor) a pak si teda dovedu představit, že trávím celý den s malým miminkem venku, ale spíš někde ve stínu u řeky, ne v aquaparku nebo na frekventovaném koupališti. Ale jinak to teda asi půjde, pokud nebude problém s hojením po porodu, nebo to nezpůsobí problémy vzhledem k nalitým prsům.
@TRG nikdo nemluvil o celém dnu venku na slunci ☺️️Chtěla bych třeba na hodinku jít. Kojit vůbec neplánuji, tudíž co se týká mlékem nalitých prsou, mě se tykat nebude ☺️️
(Prosím, co se týče mé volby-nekojit-k tomu se nevyjadřujte. Mám k tomu své důvody.)
Jinak moc děkuji za odpověď.☺️️
Hele ale podle tvých diskuzích chceš rodit cs tak to je taky něco jiného to se ti ta jizva hojí jinak to bych nemáchala ve vodě může ti to pěkně mokvat
@ka2ka malej se otočil už 3× KP, kvůli velkému množství plodové vody. Ale cs mi v porodnici zamítli, že k tomu není vážný důvod. Tudíž předpokládám, že rodit budu přirozeně.
@MarPav22 píše:
@TRG nikdo nemluvil o celém dnu venku na slunci ☺️️Chtěla bych třeba na hodinku jít. Kojit vůbec neplánuji, tudíž co se týká mlékem nalitých prsou, mě se tykat nebude ☺️️
(Prosím, co se týče mé volby-nekojit-k tomu se nevyjadřujte. Mám k tomu své důvody.)
Jinak moc děkuji za odpověď.☺️️
Já vím, že jsi nemluvila o celém dni na slunci. Ale ani jsi nemluvila o tom, že plánuješ jen hodinu. Když se řekne „koupání v aquaparku“, tak si fakt nepředstavuju hodinu, ale to je jedno. O celém dni venku jsem psala proto, že v tom problém nevidím, vytáhnout malé miminko na celý den někam z domu, pokud to teda samozřejmě jeho „stav“ dovoluje. Někdo je úzkostlivější a s malým miminkem se „bojí“ na delší dobu odcházet. (Někdy to teda ani prostě nejde, když jsou nějaké problémy.) Stejně tak jsi nezmínila velmi důležitou věc - že neplánuješ kojit. Kdybys to napsala rovnou, tak se není moc o čem bavit.
Tohle je přece ve tvém případě jednoduchý dotaz na lékaře po kontrole: „A jít si na chvíli zaplavat už můžu, pane doktore?“ „Ano/Ne.“ Vyřešeno. Nechceš se ani máčet celý den, ani nebudeš kojit. Chceš si jen na hodinu odskočit zaplavat.
Hele ja kojila a stale kojim (v te dobe samozrejme vyhradne) a presto mi fakt uz samovolne nekapalo mliko z prsou. Takze ani to neni zadrhel. Na koupalisti jsme byli vzdy tak pul dne, v aquaparku cely den. Chodili jsme uz v sestinedeli po vyletech, v necelych 3 mesicich byli na dovolene. Dite je pohodar, ja byla diky tomu vyklidnena a citila se skvele, takze i zbytek rodiny byl spokojeny. Fakt je to jen o tvem nastaveni, tvem zdravotnim stavu a pak samozrejme hlavne o tom diteti. Drzim palce at vse probehne jak si prejes a nenech se zbytecne zastrasovat. Sama uvidis jak vam bude.