Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezké odpoledne, dostala jsem včera takový nápad…Jsem už rok a půl samoživitelka, mám dvouleté dítko, bydlím v Praze. Mám tady sice sestru, ale nevídáme se. Kamarádky dvě, ale mají rodiny, pracují, vídáme se hodně málo. Takže jsem celé dny sama a někdy je to opravdu na budku. A už mockrát jsem si říkala, kolik nás asi je a jak by bylo fajn si popovídat, podělit se o starosti, ale i radosti, poradit si. V srpnu jsem objevila inzerát na skvělý kurz pro zdejší maminky samoživitelky, pořádá ho organizace woman for woman. Od září tam chodím, je to jednou týdně 4 hodiny, setkává se nás tam cca 10 maminek a je to naprosto parádní. Ty 4 hodiny mě nabíjí na celý týden. Ale je to pro takto malý počet. Těch maminek, co by to uvítaly je ale určitě o moc víc. Tak mám nápad, co udělat takové setkání? Jen je teda problém kde. Kdyby to bylo v létě, dá se v parku, takto nevím…Ta organizace má prostory a i velkou hernu pro děti a případnou možnost hlídání, ale neptala jsem se na to, pokusit se ale můžu. Nebo jestli byste měly jiný organizační nápad…Co myslíte?
Co na to říct? Pokud pro Vás setkání maminek, co vychovávají své děti samy synonymem pro vzájemné litování a neumíte si představit, že by to něco účastnicím mohlo i přinést, pak to prostě není pro Vás
.
Dodat maminkám sebedůvěru, sdělit jim, kam se obrátit o pomoc v případě potřeby, jak najít pak zaměstnání. To, co si můžou předat i maminky samotné, i když ne třeba tak sofistikovaně. Ale podle Run se v tom ideálně musí topit každá sama…No nic, to jen poznámka k té poněkud dost divné otázce…
No, ale třeba to má dost maminek podobně, soudě podle toho, že to tady nějak neběží
.
@Jullca mě prostě příjde špatně se uzavřít ve škatulce samoživitelka a stýkat se jen s nima. Z úvodního příspěvku to tak vyznělo. Aby nedošlo k omylu, jsem samoživitelka, makám na dohodu a o víkendech se dovzdělávám, právě abysme se v budoucnu měly lépe
Nějak nevím, co by mi tam mohl kdo poradit..
No pro mě třeba už jen to vyjití z naprosté sociální izolace bylo úžasný. A ať mi nikdo neříká, že takových, co nemají poblíž rodinu ani přátele a baví se jen s pošťačkou a prodavačkou není dost…
Nápad se mi v zásadě líbí, ale asi by to chtělo dobře promyslet náplň - o čem to má být… Aby to právě nesklouzlo do toho litování se apod. Za úvahu to ale určitě stojí!
Bude to o tom, o čem si to uděláme…Jestli se tam sejdou jen stěžovatelky, tak to o tom bude. Na druhou stranu i to by mohl být přínos. Zjistit, že někdo prožívá to samé a třeba i horší obvykle pomůže, stejně jako se vypovídat. No v nejhorším se můžeme sejít jen dvě, když se nikdo nenajde. Ale čím víc, tím líp, i když stadion bychom zaplnit nemusely, to bychom si zrovna nepokecaly.. ![]()