Šetření a úspory

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.9.19 11:32

Šetření a úspory

Ahoj, chtěla by jsem znát i názor jiných. Jak přesvědčit chlapa aby pravidelně posílal finance stranou na účet, který máme právě na spoření? Ze začátku tam posílal peníze a poslední dobou jsme hodně nakupovali vybavicku a 20k v cudu a on tam peníze postupně nevrací, ale já by jsem ráda, aby to tam zase skákalo.
Příjem má kolem, jak kdy, někdy 35-45 tis a platí provozní věci, oblečení občas i ty nákupy atd. Já teď dostanu mateřskou, platím jídlo, věci do domácnosti co jsou potřeba, sem tam i něco do rekonstrukce, ale to i on a hygienu, internet a svůj telefon, takže moc možností teď nemám šetřit.
On si na úctě nechá třeba 30k a sice koupi co zrovna potřebujeme, ale je mi to k prdu, pac chci aby se šetřilo hlavně i mimo, kdyby se něco stalo. Teď chce třeba auto, ale nepošle ani tu blbou 2tisicovku. Na učte mu koncem výplaty zbude 15k dám příklad, ale on to stejně nepošle na ten účet, ani půlku. Přitom jsme se tam dohodli. Nechci ho v tomhle ohledu nějak buzerovat a poručit mu to a stát nad odesláním, přeci jen z větší části tam šetří on, ale zase budeme rodina a domluva byla jasná. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20849
24.9.19 11:45

At si nastavi trvaly prikaz. Treba na 5tis mesicne a nemusite jej hlidat. Kazdopadne jej motivovat treba tim autem, ze bude lepsi mit co nejvic nasetreno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.19 11:45

Oprava - Teda ne 15k koncem výplaty, ale jakože zbytek v moment kdy mu přijde další. A to hlavně, protože ještě docela rozhazujeme.

• Citovat
  • Upravit
27577
24.9.19 11:55

No a ty tam posíláš kolik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
24.9.19 12:06

Podle mě nechce společně šetřit, chce mít své peníze. Pokud je to manžel, tak je mu to k ničemu, pokud nemáte predmanzelskou smlouvu, finance jsou společné. Pokud to není manzel, tak záleží, jak dlouho spolu jste a jestli máte společné deti. V určité situaci bych to i chápala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
24.9.19 12:12

A proč se nemůže šetřit na jeho účtu? Třeba šetří, jen na svém účtu a ne na tvém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
24.9.19 12:20

Ono asi dost záleží, jestli jste manželé nebo ne. Protože pokud ne, tak ho ke spoření jeho peněz na váš společný účet můžeš jen těžko nutit. Pokud naopak manželé jste a on si šetří na svém účtu, jedná se stejně o vaše společné peníze a snad můžeš počítat, že kdyby bylo teba něco poplatit, tak to nebude problém..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Filzefina
24.9.19 12:52

Ja teda nechapu kdyz mu zbyde mesicne 15 litru, proc jste nenakoupili vybavu z jeho platu? Ale jinak bych se dohodla na trvalem prikazu na sporici ucet a hned pokud by soihlasil, bych ten trvalak s nim udelala. Ale pokud nechce, nic s tim neudelas…

• Citovat
  • Upravit
53190
24.9.19 12:56
@Anonymní píše:
Nechci ho v tomhle ohledu nějak buzerovat a poručit mu to a stát nad odesláním, přeci jen z větší části tam šetří on, ale zase budeme rodina a domluva byla jasná. :nevim:

Jaká konkrétní domluva to byla?

Jinak, správně píšeš, že budete rodina, takže by možná nebylo od věci si zavčasu promluvit celkově o financích, mateřská je ještě obvykle prča oproti rodičáku na 3-4 roky. Tak ať pak nejsi překvapená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.19 13:02
@Jana206 píše:
Podle mě nechce společně šetřit, chce mít své peníze.Pokud je to manžel, tak je mu to k ničemu, pokud nemáte predmanzelskou smlouvu, finance jsou společné. Pokud to není manzel, tak záleží, jak dlouho spolu jste a jestli máte společné deti. V určité situaci bych to i chápala :nevim:

Formálně sice ano, ale fyzicky…Pokud ona nemá k jeho účtu dispoziční práva, stejně si na něm nic nevezme, když on to uvalí třeba za motorku…
Zakladatelko, my to máme přesně tak, jak jste byli domluvení, ale vyplynulo to až časem. Za prvý když muž zjistil, že jím vydělané peníze nerozfrcám, a za další máme jasný plán, do čeho a jak ty našetřené peníze investujeme. Manželův účet je tzv. utrácecí a můj je šetřící. Na můj mi chodí mateřská a on mi tam (přes trvalý příkaz) měsíčně posílá určitou čásku. K účtům máme vzájemná dispoziční práva, ale stejně se vždycky na všem domlouváme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.19 13:08
@unuděná píše:
Ono asi dost záleží, jestli jste manželé nebo ne. Protože pokud ne, tak ho ke spoření jeho peněz na váš společný účet můžeš jen těžko nutit. Pokud naopak manželé jste a on si šetří na svém účtu, jedná se stejně o vaše společné peníze a snad můžeš počítat, že kdyby bylo teba něco poplatit, tak to nebude problém..

Ze svého okolí mám zkušenost, že pokud je chlap sobec nebo kolenovrt, problém to být může…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
24.9.19 13:13

@pe-terka Asi může no, věřím. Obzvlášť pokud se tenhle „kroutí“ dávat domluvenou sumu na společný spořící účet :think: Taky by mě jako jeho manželku celkem zajímalo, kam mizí těch 15 tisíc na konci každého měsíce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.19 13:22
@unuděná píše:
@pe-terka Asi může no, věřím. Obzvlášť pokud se tenhle „kroutí“ dávat domluvenou sumu na společný spořící účet :think: Taky by mě jako jeho manželku celkem zajímalo, kam mizí těch 15 tisíc na konci každého měsíce :think:

Je to blbý, když uhýbá už takto na začátku…Ted si vezmi, až ona bude na rodičáku a v podstatě finančně závislá na něm…Vím o chlapech, kteří se v takových situacích chovají jak sobecká hovada, investují pouze do svých zájmů a koníčků a partnerce dávají sežrat, jaká že je (se společným dítětem 8) ) vyžírka! Však o tom byla diskuse nedávno, jak jedni jeli v nákupech striktně na půl, ale chlap z účtu vyškrtal, co není pro něj, včetně jogurtů a menstruačních vložek :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
24.9.19 13:25

@pe-terka Neke! To mi uniklo, škoda :mrgreen:
Bohužel no, vydat se někomu takovému „napospas“ na rodičáku může být fakt problém.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.19 13:31
@unuděná píše:
@pe-terka Neke! To mi uniklo, škoda :mrgreen:
Bohužel no, vydat se někomu takovému „napospas“ na rodičáku může být fakt problém.. :think:

Myslím, že to bylo někde v této diskusi, asi příapěvek od Aničky (ale nejsem si už jistá). Počti si 8)

https://www.emimino.cz/…rankovani/4/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný