Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kallkapa píše:CokeLady píše:Téda, tak jahody bych se dala, to se vytáhl
Jo holky, chlap přijel z nákupu, nekoupil snad nic, co nebylo v akci a jako „dárek“ mi až do ruky přinesl akční zlevněný jahody, sušenku a kinder vajíčko
CokeLady píše:Kallkapa píše:Jo dyť jo, já Ti nevnucuju své postupy, jestli jíte hodně jídla, jezte ho, jestli jídlo vyhazujete, tak vyhazujteCokeLady píše:Já mám plechy různých velikostí a když peču pro dva nečepu na stejný plech jako když má přijít návštěva. Právě, co bych s tím pak dělala žeKallkapa píše:Nene, bere si 4 menší kousky… určitě zas nešetří tak, že by měl hlad. Je to asi tím, že nejíme kvanta věcí… jako sníst plech buchty ve dvou za 2 dny, tak neprojdu dveřma. Já bych to nevyhodila, je mi líto jídla, který někdo nemá a já ho mám z rozežranosti vyhazovat.CokeLady píše:Můj chlap sní třeba půl bábovky na snídani. Tvůj si psala, že si jeden kousek ukrojí na snídani ke kafi a jeden kousek si vezme odpoledne k čaji. Teď chápu, že to dělá asi v rámci „šetřivých záchvatů“ -(Kallkapa píše:Ohledně tý buchty… já fakt nevím, jak péct, aby to 2 lidi zpucovali za 2 dny
Jejda tak tohle bych nepřežila. Chlap šetřivý není, asi je šetření někdy fajn ale co je moc to je moc. U vás mi to přijde teda fakt extrém (né jen z téhle diskuze - viz jíme jednu buchtu týden, každý den dva kousky a podobné)..Já říkám narovinu, že bych se z toho zbláznila. Nesnáším když mě někdo omezuje (když není třeba). Potraviny v akci jako šunka za 10 a jogurt za 7 bych nekoupila, protože to nemá podle mě mnohdy se šunkou a jogurtem už nic společného. Navíc nerada nakupuji potraviny v akcích, jelikož mi to zavání končícím datem spotřeby. Potřebuji mít (pro svůj dobrý pocit) věci čerstvé, „staré“ mi prostě nevoní. Není to o tom vyhazovat majlant za potraviny, ani ty drahé nejsou nic moc kvalita, ty levné jsou podle mě úplný odpad. Pokud by to chtěl jíst můj chlap tak prosím ale nesnesla bych aby takhle nakupoval pro rodinu. Pro mě je důležitější kvalita než cena, už tak je dost všeho prošlého, zkaženého atd ještě kupovat to nejméně kvalitní za každou cenu.. nevim no, pro mě by to fakt nebylo, na jednu stranu jako i obdiv, že něco takového snášíša docela jsem se divila, že by někdo nedal do pusy 5 dní starou bábovku. Já jsem ve čtvrtek pekla bábovku a ještě tam asi třetina je, tak si myslím, že se tak do toho čtvrtka dojí a nic jí není, to jí mám vyhodit?
![]()
to v uvozovkách je fakt patvar, nic lepšího mě nenapadlo), nebo opravdu stačí chlapovi jeden kousek buchty na snídani? Z toho se nají? Buchta (ani bábovka) by nám týden prostě nevydržela, a kdyby jo, tak ano, vyhodím ji..
. To si radši upeču co dva dny čerstvé v menším množství.
Ale ty čtyři menší kousky bábovky na snídani pro chlapa mi přijdou též málo, to sním na snídani já (když snídám obvykle nestíhám
) PS: do dveří se vlezu 174/56
mně tohle „šetření“ nepřijde násilné, to jídlo je dobré a jen kvůli tomu, že už ho mám několikerý den ho vyhodit mi přijde hrozné plýtvání a zrovna tohle je věc, která mi nevadí.
Coke, ještě zareaguji na toto, i když jsem původně ani nechtěla už dále rozvíjet debatu jiným směrem
. Já Ti své postupy přece taky nevnucuji, napsala jsem jen svůj názor, že bych prostě týden staré pečivo v rámci šetření nesnědla ani kdyby zbylo (což u nás nezbyde) a to především z toho důvodu, že se mi vybaví vždy přednášky z vš, o plísních v potravinách. Přesné časy po jak dlouhé době se začnou tvořit plísně si již nepamatuji, ale dojem mi zůstal takový, že nejlepší je chleba upéct a okamžitě sníst (pak už je riziko, že ti začne chodit
). Nevyhazji jídlo proto, že by mi nebylo dost dobré, ale proto, že dle mého už je „staré“. Né všechna jídla, která vypadají naoko ok jsou v pořádku. Taková týdenní buchta bude nějaké ty houbičky už obsahovat. Proto ano, staré potraviny vyhazovat budu a opravdu si nepřipadám hloupě
Moje zdraví je pro mě cennější než moje peníze
.
Příspěvek upraven 06.03.12 v 22:42
CokeLady píše:
Ahojky,taky máte doma ženský šetřivýho chlapa?
Ten můj je někdy takovej na zabití, ne že by byl držgrešle, to ne, máme pěkný byt, máme auto, čekáme mimi, na které peníze jsou a není nám jich líto, jezdíme na dovču apod.
Ale můj chlap je přímo magor, co se týká nákupu potravin. Nejíme žádné bio apod, nakupujeme v normálních obchodech a jíme klasické věci.
Kdo četl diskusi „Co jste dostaly k narozkám“, tak tam je to vidět… k narozeninám mi vybral jednu lilii, kterou jsem si musela zaplatit a došel mi pro Colu ale ještě telefonoval, jestli nemůžu mít nějakou jinou, protože stojí 32 Kč/2 l, kdežto ta moje 30 Kč/1 l.Teď mi telefonoval z hypermarketu, jestli má vzít kuře a že mají v akci mleté maso, jestli s tím nechci něco dělat. Dál prý mají v akci vepř. pečeni, tak jestli jí má také vzít. Prý si napsal nákupní seznam podle toho, co mají v letáku v akci… jídlo z domova na oběd má jen občas a za restaurace utrácet nechce, takže má věčně fazole s konzervy s klobásou, zmraženou pizzu, těstoviny apod.
Mně nějak peníze nevyčítá, ale když vidim, jak sleduje ty akce, tak se docela děsim, někdy mě to pěkně otráví.
půjčím ti na týden toho mýho a já si s radostí půjčím toho tvýho
já jsem přeesně co tvůj muž možná daleko daleko horší a můj chlap toho musím poslat do obchodu s přesnou částkou on je schopnej tam utratiit klidně 10 tis za nic ![]()
já mam 3 obchodaky hned zasebou v řadě
, vim co kupuju, co maj v kterym nejlevnější, objedu všechny 3..benzin neprojedu protože jsou 50m od sebe..a mam vyřešeno ušetřených spousta peněz..a když nevim co vařit, tak udělám něco z toho co mají zrovna v akci..ale nepřipadám si, jako nějakej škrt..prostě jen přemýšlím za co peníze utratím…když mam chuť na jahody tak si je koupim i když stojej 50,– ale proč za něco dávat víc, když vedle to maj o polovinu levnější… ![]()
Na ceny jídla moc doma nekoukáme, spíše na složení. Co kupuji v akcích, to jsou prací gely, tablety do myčky apod., ale vždycky jen pokud je to mnou vyzkoušená a ověřená značka.
Pamatuji si, že před mnoha lety jeden můj ex se stravoval 3 měsíce každý den v Ikea. Jedl tam pouze smažák s hranolkami, protože byl za dvacku. Ale nějak už nespočítal, že dalších 50 dal za lístky na MHD. A pak dal několik tisíc za členství ve fitku, protože bůhví proč přibral.
U nás jsem letákový fanatik já (poslední dobou mám „úterní žně“- většina letáků teď chodí v úterý). Ale bohužel to neznamená, že bych byla spořivá, protože se chovám přesně tak, jak si obchodník přeje, koupím věc v akci a spoustu dalších kravin okolo. V akcích mi nejde o levné pseudopotraviny, spíš o oblíbené, normálně drahé věci, které prostě kupuju jen v akcích (např. toaleťák Zewa, šťáva Yo apod.), vím, že než mi dojdou, nějaká akce se objeví a už jsem se „namlsala“, že horší kvalitu nechci.
Jo, a fanaticky sleduji na cenovkách v krámu tu malinkou cenu za litr (kg, gram, kus a tak), takže dávno vím, že větší balení se velmi často nevyplatí.
A k původnímu tématu zakladatelky- ber to jako plus, že je manžel spořivý, jednou se to může hodit, máš recht, že jsou horší neduhy, teda pokud se ta spořivost nepřehání
.
Ja teda sporiva jsem taky, ale letaky ani akce nesleduju, spis je to u nas o tom, aby se vsechny suroviny zpracovaly a zadna potravina ani zbytky jidla nevyhazovaly. Zjistila jsem, ze to v mem okoli malokdo dela, aby zuzitkoval vsechno, co nacne nebo brzo podlehne zkaze a zaroven nejedl stale to same…
Pamatuji si, že před mnoha lety jeden můj ex se stravoval 3 měsíce každý den v Ikea. Jedl tam pouze smažák s hranolkami, protože byl za dvacku. Ale nějak už nespočítal, že dalších 50 dal za lístky na MHD. A pak dal několik tisíc za členství ve fitku, protože bůhví proč přibral.
tak toto mě rozsekalo!
na akční nabídky je expert můj otec, tuhle mi matka vyprávěla historku z jejich nákupu v hypermarketu
v poklidu procházejí hypermarketem, když v tu chvíli otec zmerčí velkou ceduli s názvem AKCE…okamžitě nasadí závodní tempo, matka držící se nákupního košíku za ním vlaje jako prápor…doběhnou k vytouženému cíli a tam prázdné palety, nikde nápis co tam bylo a za kolik a otec:„doprdele! jsme to nestihli!!“ , matka:„co? prosímtě vždyť ani nevíš co tu bylo a za kolik a jestli to vůbec potřebujeme“ a otec: „no ale všichni to mají a my ne!!“ ![]()
Julia_E píše:
na akční nabídky je expert můj otec, tuhle mi matka vyprávěla historku z jejich nákupu v hypermarketuv poklidu procházejí hypermarketem, když v tu chvíli otec zmerčí velkou ceduli s názvem AKCE…okamžitě nasadí závodní tempo, matka držící se nákupního košíku za ním vlaje jako prápor…doběhnou k vytouženému cíli a tam prázdné palety, nikde nápis co tam bylo a za kolik a otec:„doprdele! jsme to nestihli!!“ , matka:„co? prosímtě vždyť ani nevíš co tu bylo a za kolik a jestli to vůbec potřebujeme“ a otec: „no ale všichni to mají a my ne!!“