Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Billi co Attitude s hruskou? Voni nadherne.. ale nemam doma citliveho prcka, tak nevim, jak by vyhovovalo vasemu ![]()
Mám vlněné koule do sušičky a když chci aby prádlo vonělo, kápnu na ně esenciální olejíček. Ubrousky mi vadili ![]()
@Billi píše:
@beruska9 u nás je prádlo jediná syntetická vůně. Nikdy jsem nepoužívala aviváž, prostě jen vůně prášku (Persil Sensitiv nebo Jelen). Sprcháč máme bez vůně, krémy bez vůně, šampón bez vůně… Takže jen to prádlo.
No hele to je fakt tezke. Kamaradka resila nedavno neco podobneho, nechala si udelat testy a ma kombinovanou alergii na cosi chemickeho a cosi prirodniho. Takze u nich muselo z domu uplne vsechno, ale uplne, pac bud v tom nasla jedno, nebo druhe. Toleruje jedinou znacku prirodni absolutne neparfemovane drogerie. Taky rikala, ze je ty vune chybi, jenze proste nemuze no. Ale zvyknout si na to je podle me mensi zlo, nez se drbat ![]()
Jinak teda chapu, ze je syn z toho asi smutny, ale nevim, pokud mas podezreni na ty parfumy, tak bych moc nehledala alternativy, to proste bez nich vonet nebude. Vysvetli mu, ze to potrebujete vyzkouset a na nejakou dobu jed jen v cistem mydle nebo necem neparfemovanem. Nebo najdi nekoho, kdo mu udela poradne testy, at nemusis hadat. Deti s nejakou dietni nebo kozni alergii je dost a musi se s tim holt prat no ![]()
Take jsem mela ekzem jako dite, testovali na me ledacos, specialne si pamatuji vysazeni cokolady zrovna v obdobi Vanoc, nebo „diagnostikovanou“ alergii na peri a srst, na zaklade ktere mamka musela vymenit vsechn periny a polstare a nikdy jsem nesmela mit doma zvire krome rybicek…no a nejspis to nikdy nebyla pravda, u tety na vesnici jsem byla uplne v poho i v perovych perinach a se psem z jedne strany a kockou z druhe…doufam, ze dnes uz je ta diagnostika dal no
Je to na houby, ale jde o zdravi ![]()
@beruska9 mně řekla kožní i alergolozka, že to prostě musíme vyzkoušet. Takže zkoušíme.
@Billi píše:
Proto hledám další možnosti.
Bohužel to je hodně v hlavě. Mýdlo máme v povlečení. Když pak oblečení voní jako povlečení, tak mi říká, že je to divné. Vosk máme u ručníků.
Máme to tak všichni. Peru společně celé rodině.
Já si myslím, že to z prádla nemá, ale zkouším už všechno.
Myslíš si, že z Jelena je převoněné prádlo?
když jsem jako mrně trpěla na ekzémy, v době, kdy bylo jen mýdlo s jelenem a „běžný prací prostředek“, tak jsem mívala celou zimu ekzém na trupu, jediné, co pomohlo, byl ocet to máchání a přidat máchání
na prádlo vonící pracím prostředkem nejsem zvyklá a spíš mi dost vadí, protože to mimo jiné znamená, že je špatně vymáchané, protože je v něm stále zbytek pracího prášku, ale lidi jsou zvyklí/zblblí, že prádlo musí vonět jak parfumerka, jinak není čisté, a že aviváž je nezbytná část péče o prádlo, přitom je to svinstvo, co prádlo vysloveně ničí, ručníky znefunkční a ještě dráždí kůži
@Billi píše:
@beruska9 mně řekla kožní i alergolozka, že to prostě musíme vyzkoušet. Takže zkoušíme.
Tak drzim palce. V tom pripade ale fakt vysad uplne a nesnaz se to pradlo provonet. Snad se to zlepsi.
@annlady : me nastesti nejvic voni pradlo susene ven na slunci, to uplne miluji. Avivaze nepouzivam uz roky, davam ocet nebo na desinfekci trochu eukalyptoveho oleje. Ale jak js nedavno v podstate omylem koupila ty praci prouzky, tak jsem si rikala, ze treba u rucniku je to fajn, kdyz trochu provoni
Ani nevim, co v tom je, pocitam neco prirodniho, ale treba ta moje zminovana kamaradka ma prave problem s nejakou slozkou co ke temer ve vsech esencialnich olejich, tak ta nemuze ani to
@annlady peru v Jelenovi. Běžně dávám na máchání ocet. Máchání navic pro syna je standard.
Pro mě je maximum, co snesu, ten Persil Sensitive.
Já třeba nesnesu 90% běžných pracích prostředků, protože jsou pro mě převoněné a můžu je nechat machat klidně 10×. Teď mají v sobě prášky často už nějakou vůni. Třeba máma pere v Arielu a já nejsem schopná u ní pro sebe přát, protože i když tam nacpu Jelena, tak mi to pořád voní Arielem.
Třeba u té Puella vůně jsem předpokládala, že bych použila tak čtvrtku dávky.
Dneska jsem zkusila ten olej na míček do sušičky a krása. Teď uvidíme, jestli to zvládne dítko. Ale třeba tee tree olejem ho kapu běžně a to dává v pohodě, tak snad dá i toto.
Děkuji za tento tip.
@Billi píše:
@mado v zimě srmdí prádlo vším tím, čím se tu topí a na jaře, v létě chytá prádlo pyly.
Navíc mně od dětství prádlo sušené venku prostě smrdí, takže miluju sušičku a nebudu ji rušit. Svou ekologickou stopu vylepšuju jinými způsoby@K82 jemu nikdy nic nevadilo. Teď je rok osypanej. Nic se nezměnilo, ani když jsem začala s praním v mýdle. Ale chci to testovat aspoň 3-4 měsíce.
S exémy bojuji od ranného dětství. Vyzkoušela jsem kvanta mastiček, krémů apod. Pokožka v jednom ohni. Pomohlo mi na nějaký čas používat, aby se pokožka uklidnila, jen mycí olej Eucerin. A odvar z řepíku, čaj i do koupele. Potom namazat Infadolanem. Řepík prý pročišťuje.
Zase se mi to vrátilo, když jsem šla se synem na bazén. Nebo mi stačí ke štěstí vysprchovat se v Hradci Králové.
Mě pomůže dát si na vatu odvar z řepíku a to potom přiložit na ta nejhorší místa. Chladí to a uklidňuje. Taky si někdy dávám do vody trochu kuchyňské soli, ale jen tu žlutou Bad Reich…, mořská mě hrozně dráždí pokožku.
U moře zvládnu jen tak 3-4 dny. Potom se osypu a je vymalováno.
A pozor na některá mýdla, já můžu jen palmolive a to jen některé. Jelen mi taky nevadí.
Teď je to lepší, už můž i přisypat i trochu Persilu, jen trošičku. A ocet, samozřejmě.
Všechno doma myji octem.