Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
už pár dní mě tohle téma docela vrtá hlavou. Proč? To kvůli aféře prezidenta mezinárodního měnového fondu Dominika Strauss-Kahna /DSK/, který před pár dny se pokusil znásilnit pokojskou hotelu v NY. - pravděpodobně jeden z nejperspektivnějších kandidátů francouzských prezidentských voleb v příštím roce… Kdybych to viděla jako film, řekla bych si, že scénárista má příliš bujnou fantazii… no uvidíme, jak se aféra vyvine dál… toť k úvodu.
Co mi ale vrtá hlavou je to, jaké jsou tresty v USA a jaké jsou tresty v Evropě. Jemu za pokus o znásilnění hrozí okolo 20 let - a jelikož se tam zločiny „sčítají“ - dohromady může dostat až okolo 70 let /omezení svobody, sex. obtěžování, pokus o znásilnění atd./… Nevím bohužel, jaký trst by mu hrozil v ČR, ale ve Francii je trst za znásilnění /ne pokus/ POUZE 3 roky.
Tohle mi právě přijde docela šokující - je jasné, že si každá žena, která byla obětí znásilnění či jen pokusu o znásilnění dobře rozmyslí, než půjde násilníka udat - za rok a půl ho pustí za dobré chování a ona se bude klepat, aby se jí nepomstil…
Spousta úchyláků, násilníků a „profitérů situace“ zůstanou nepotrestáni. To, o čem se ví, je jen špička ledovce. A myslím, že právě nízké tresty v této oblasti jsou tomu na vině.
Jaký je podle vás adekvátní trest za pokus o znásilnění a znásilnění???
Druhá věc je ta, že ve spoustě rodin se najde nějaký ten zvrhlík a jelikož je to v rodině, vše se „ututlá“ - právě proto jsou dívky z rodiny tak snadnou obětí
. I já jsem si něco takového zažila a v rámci „dobrých rodiných vztahů“ se to ututlalo. Tehdy mi bylo už okolo 14 let a byla jsem z toho tak v šoku, že jsem nedokázala reagovat a byla naštvaná sama na sebe, styděla se, když „mělo být tak snadné“ se ze situace vyprostit …
Takže nechávám tuto diskusi otevřenou pro všechny, kteří se chějí k tomu tématu vyjádřit… ![]()
Ono tady nejde tak ani o délku trestu - i když samozřejmě není zanedbatelná a je hodně důležitá. Ale hlavně by se měla změnit i ta kvalita služeb v base…Ona basa v USA a basa v ČR je sakra rozdíl a hádej, z čeho mají nebo by měli „muklové“ asi tak větší strach?
Tak já bych řekla, o délku trestu jde.....A taky vidím porblém v tom, že je stále na ženu pohlíženu jako na tu, která si to třeba zavinila sama.......
Takže odpověd: nevím přesně kolik by mělo být, ale současné tresty jsou dost malé
Mně tresty přijdou hlavně nevyvážené, občas čtu zprávy a nestačím se divit.
Včera, že nějaký kluk dostal dva roky za to, že lezl přítelkyni do mailu, předtím ženská v sebeobraně zabije agresivního manžela, který ji dlouhodobě týral a napadal, a má sedm let. Důchodce, co zneužíval dvě šestileté holčičky, dostal tři roky. Hovado z koncetráků pět let, ale kvůli pokročilému věku si to odsedět nemusí…
největší svině zpravidla dostávají nejméně adekvátní trest.
Já bych tresty zvýšila MINIMÁLNĚ o jednou tolik,to je nejen v tomhle případě.Náš stát si váží víc peněz než lidské bytosti.Za únik na daních dostanete kolikrát víc než za vraždu nebo znásilnění.Za zabití kojence 8 let a měsíc potom únik na daních 12 let
sakra kde to jsme
![]()
Akorát jsem se zase rozčílila
![]()
V rodině je to o to horší.Vím,že se to nelehko říká ale nikdy bych nic netutlala a hned to vše řekla.Projde to jednou projde to podruhý a už se stím ten člověk veze.Takže ne jen,že docílím pomsty za sebe ale zachráním i ty ostatní a svým způsobem i toho šmejda co to provádí
![]()
Adekvátní trest? 10 let a kastrace
Myslím to trochu s nadsázkou, ale takový člověk si to snad i zaslouží. Ať ho přejdou choutky ![]()
Samozřejmě je tu problém justičního omylu, křivého udání a tak… Ale to je vždycky.
pokud by za křivé udání (obvinění) hrozil vyjímečný trest, pak by bylo možno opravdové pachatele trestat podstatně razantněji. Jenže v tomto „právním“ státě je to především otázka dokazování, a to bohužel často i bez logických návazností a konfrontace s realitou. Často zůstává jen u paragrafů a jejich strohé a často i chybné aplikace.
Já myslím, že tady český správní řád nevymyslíme a s tím americkým nesrovnáme.
Svou roli tu hraje asi i pohlížení na to vše. Jsme v oblasti extrémů.
U nás je žena extrémně v té „ponížené“ pozici, znásilněná si za ten čin může sama, poněvadž je blbá, vyzývavá, hezká a beztak si to ženská taky užije, protože jak by si to nemohla užít? Když už tě někdo vojíždí, tak to jinak nejde, než si to užít. A mnoho chlapů ani po letech manželství nepozná, jestli ženská „vzdychá“ slastí nebo bolestí. Kolik žen je u nás ve vysokých pozicích, kolik v politice, jaký společenský status má rodina, žena v domácnosti?
V Americe je žena v domácnosti norma, když je chlap uživí, rodina se tam až přeceňuje (liberární výchova), političky, manažerky, je jich tam víc než nás. Až nezdravě se ženy emancipují do role mužů a pak je tu to jejich harašení… Když muž ženu galantně pustí do dveří, nebo jí nechá jít před sebou na schodech, je to skoro o hubu, protože jí čuňák určitě čumí pod sukeň…
Jak pak dopadne pokus o orální sex? ??
U nás by to ani nebylo kvalifikováno jako sex…že?
Protože ten se děje u obou dole a tohle byla jistě „jen sranda“…
jojo, je mi z toho zle…
NiKi
Ano, je to dost smutné, že je většinou na ženu pohlíženo skrz prsty, ač je ona obětí… Ale myslím, že právě, kdyby tresty byly přísnější, více žen by našlo odvahu takový trestný čin ohlásit a na druhé straně by to třeba odradilo nejednoho zvrhlíka…
Těch deset let mi přijde tak akorát…
Oživuji téma. Problematikou gender-based violence, pod kterou spadá i sexuální obtěžování jsem se jednu dobu odborně zabývala, a musím říci, že mě stále šokuje, co si mnohé ženy nechají líbit. Násilí na ženě není jen strkání pyje do otvorů nebo údery pěstí, násilí má i podobu verbálního násilí a i podobu nevyžádaných doteků či komentářů sexuálního charakteru, nebo odhalování. Nemůžeme násilí na žene zredukovat na penetrační akt, to je ve skutečnosti naprostá minorita sexuálního násilí. I bez penetrace je sexuální násilí pro ženy traumatizující, a ovlivňuje jejich zdraví. Tvrdit, že dokud jí někdo nenacpal pyj do vagíny či jiného otvoru, o nic nejde, je nehorázné, ostudné a především - zbytečné, a takové chování leda validizuje.
Samozřejmě pominu-li tzv. násilí ze strany intimního partnera, který je zdaleka nejčastějším zdrojem násilí na ženách, je pro mě asi stále šokující, že většina ŽEN v jiné diskusi házela situaci, kdy se nějaký muž začal dotýkat ženy na jejím těle, na ni samotnou, že „si za to může sama“.
Nesčetněkrát oběti znásilnění říkaly přesně totéž - „nakonec nám skoro všichni řekli, že si za to můžeme samy, že jsme chlapa provokovaly“ a já nevím, co všechno, a to vč. rodinných příslušníků či reprezentantů zákona.
Tvrdit, že když jde o znásilnění (penetrační sexuální akt), tak to už ty, ty, ty, ale pokud muž bez dovolení ženu osahává, je to ok, je to „nic se nestalo“, nebo dokonce „flirt“, tak z toho je mi nekonečně smutno.
Není nic lichotivého na osahávání kdekoli na těle, sexuálně laděných komentářích, a nikdo nemá právo je pod žádnou záminkou produkovat („říkala si o to“, „měla mini“, „provokovala mě“, „měl jsem upito“).
Tvrdit, že pak ani cizí muž nemůže ženě pochválit boty, no co se mě týče ať nechválí, mě na jeho názoru nezáleží. Navíc dát ženě lichotku je tradičně považováno za první krok při flirtu, a mnoho žen nemá nic takového zájem poslouchat.
Jak se pak mají ženy a muži seznámit? Zkusila bych starý osvědčený způsob - gentlemanství, slušnost a korektní chování. I bez lichotek, nevyžádaných dotyků se jde velice dobře seznámit.
https://www.youtube.com/watch?…
Na tohle video jsem dávala odkaz do jiné diskuse. Nejde vpodstatě o nic jiného, než že na holku na ulici pokřikují chlapi.
Copak je žena jen exteriér, který je tu od toho, aby na něj chlapi hvízdali a pokřikovali, a ještě jim má za to být vděčná?
Je mi jasné, že 90 procent se mnou souhlasit nebude, a nežádám je o to.
Pro ty z vás, které si něčím takovým musely projít, v jakékoli podobě, chci říci, že je mi líto, že jste něco takového musely zažít, a že to za žádných okolností nebyla vaše chyba. Za žádných.
Doufám, že se jednoho dne dožiji rána, kdy se probudím do světa, ve kterém si ženy nebudou navzájem házet klacky pod nohy a navzájem se soudit a odsuzovat, ale ve kterém se budou respektovat a mít navzájem soucit a empatii. Tohle jim totiž skoro žádný cizí muž neposkytne.
Problem je ze proti tomuhle je tezke se branit
Tolerance spolecnosti je v tomto vysoka a spousta tech muzu ma pocit, ze nic spatneho preci nedelaji ![]()
@quinny to mate nanestesti pravdu, ale s tou zmenou se nekde zacit musi. A silne pochybuji, ze prijde od muzu…
@vykladzkaret to jiste ne, ale kde zacit…
Tohle verejne pokrikovani jsem zazivala jako nactileta, kdy me to sokovalo a nedokazala jsem se branit. Ale bylo to spolecnosti, kde jsem se pohybovala a nizsi inteligenci tech muzu (to bez urazky). Ti s vyssi inteligenci to delaji vice skryte, davaji si pozor…o to je to mozna horsi…znam dost pripadu z pracoviste. Neco jim dokazat je obtizne, ne-li nemozne. Kdyz to dojde k nadrizenym, dozvite se, ze se vlastne nic nedeje…malokdo ma pak zaludek pokracovat v nejakem dalsim reseni