Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Sháním dětského zubaře, případně i zubaře pro dospělé. Nevíte, prosím, zda někdo přijímá nové pacienty? Pardubický kraj
Předem moc děkuji ![]()
@maky 1993 Záleží na tvém rozpočtu, ale ja bych šla do soukromé kliniky, která má sice smlouvu s pojišťovnou na prevenci, ale opravy dělá za peníze. Na pojišťovnu si např. nechat opravit zuby, to nebývá dobré. Za ty peníze se to prostě pořádně udělat nedá, mně se s plombou zubařka piplá 40 minut včetně použití kvalitní fotokompozitní výplně a kofferdamu, který zabraňuje vniknutí infekce do vyvrtané díry a s tím spojeném „podkažováním“ plomby. S tím jsem měla právě velký problém u výplní dělaných dříve na pojištovnu dost špatnou zubařkou (projevilo se 5-10 let). Následným převrtáním vnikly fakt velké díry, že jsem o dva zuby málem přišla. Od té doby ale plomby drží a je to zas více než 10 let.
Taky mě tam nučili lepší hygieně a už 12 let nemám nový kaz (kromě osmičku, tu jsem nezvládla a šla ven)
@Anonymní píše: Více
Tohle je přesně popsaný postup zubařského okrádání.
Neexistuje smlouva s pojišťovnou jen na prevenci, buď mají, nebo nemají smlouvu s pojišťovnou. Je pravděpodobné, že si vyúčtují tu plombu i u pojišťovny, takže jí mají zaplacenou 2×. Navíc třeba já mám plombu i 30 let.
Můj zubaře to dělá tak, že mi účtuje jen rozdíl mezi tím co mu zaplatí pojišťovna za standard a doporučeným nadstandardem, takže platím za plombu do 1000, nebo taky nic.
Je pravda, že mi jí teď dělal po 5 letech. Na hygienu tak chydím, ale spíš z kosmetických důvodů.
Jinak k tématu, pokud nemůžete sehnat zubaře, oslovte svou zdravptní pojišťovna, ta má povinnost zubaře najít.
@maky 1993 jsem z královéhradeckého, ale situace je podobná. Zubaři nejsou, takoví co pise @z.pepa jestli jsou, tak mají čekací listinu na roky ![]()
Dva roky jsem hledala zubaře, byla jsem zvyklá za bílou plombu platit 1500-2000, to už jsem pochopila, že neseženu. Jediná místa, co nabírají, jsou taková, kde se za vstupní prohlídku platí 3-5000 i přes spolupráci s pojišťovnou!
Takže jsem skončila u plně soukromé zubařky, cena plomby je paradoxně stejná nebo nižší, jak u zmiňovaných klinik. A vstupní prohlídka za 2000, vzala mi i malé dítě a byla na něj fakt zlatá. Takže kdybys byla ochotna takové ceny akceptovat a dojet do Hradce, kdyžtak ti můžu napsat jméno.
@z.pepa píše: Více
Jo a co se týče odloveni zdravotní pojišťovny. Bylo mi doporučeno jedno pracoviště 70 km od nás uplne do pryč a pak buď Praha nebo Brno. Takže asi tak.
@Lily-of-the-valley píše: Více
Dají seznam…co najdeš i na netu…ale obvolat a dozvědět se, že neberou…už musí člověk sám.
V Pardubickém kraji je to teď celkem náročné, ale zkus se podívat na stránky stomatologické komory, občas tam mají seznamy zubařů, kteří přijímají nové pacienty. Někdy také pomůže zavolat do okolních měst a optat se přímo.
@z.pepa neúčtují si ji dvakrát, za plombu platím vždy 1700kč a v kartě vidím, co si zubař vyúčtoval a vždy tam je to, co jsem neplatila ![]()
@z.pepa Ja jsem se na to prave divala, jestli si tu plombu uctujou i na pojistovnu (uz jsem jednou hlasila „pochybeni“ jineho doktora). Ale nedelali to. Jde o to, ze pokud chces „nadstandard“ tak to bohuzel nefunguje tak, ze si jen doplatis rozdil - je potreba si zaplatit cely vykon.
Zadny dalsi poplatek, napriklad za prijeti do pece, si klinika, kam chodim, neuctuje. Deti tam maji vse na pojistovnu. Rentgeny mam na posjistovnu take. Jen ty vykony, ktere by na pojistovnu nemohli provest v plne kvalite, si platime cele. Tenkrat se proplacely jen amalgamy, to je ted jine asi. Ale plomba stoji teda hodne. 3-5 tis. podle poctu ploch zubu/velikosti kazu, ktery je potreba opravit.
Takhle to funguje i v jinych oborech - pokud budes chtit nadstardard napr. v podobe lepsiho kloubni nahrady, tak to muzes dostat, ale jen v pripade, ze si zaplatis uplne celou operaci a nemocnicni peci. Jen se to teda hodne obchazi ruznymi sponzorskymi dary, takze realne asi nikdo cele operace neplati. Ikdyz zase u ocnich cocek jsem slysela, ze si lide vybrat a doplatit mohou. Nerikam, ze se v tom vyznam zcela…