Šikana 2. třída

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22258
7.9.22 19:32
@Anonymní píše:
Reseni pres ucitelku a druhe rodice je ponekud krkolomne a je tam vzdy riziko, ze se jakoby nedomluvite - agresor bude situaci prekrucovat, rodice a ucitelka bagatelizovat apod, kdezto takto uderis hrebicek primo na hlavicku, tam nedostane agresor prostor pro zadne vytacky, jestli mi rozumis… Ale pristoupila bych k tomu az v pripade, ze by se to opakovalo, po jednom incidentu bych se tez priklanela spis k tomu, zamerit se na syna, aby se tomu umel branit. Pokud je snedsi, je bohuzel velka pravdepodobnost, ze se s tim setka opakovane i v budoucnu. Pokud je mohutnejsi postavy, nemel by pro nej byt problem se agresorovi fyzicky ubranit. Prima konfrontace agresora ale vyzaduje chladnou hlavu, aby se nikdo nemohl pozdeji vozit po tobe, ze jsi na dite byla agresivni nebo tak, coz si nejsem uplne jista, jestli je v tve moci zvladnout… Pres ucitelku a rodice agresora bych zacala resit az pokud by toto nezabralo. Pokud se to totiz takto zacne rozmazavat, tak at je zasah skoly jakkoli profi, vzdy to aspon trochu poskodi obet v ramci kolektivu, takze to znamena minimalne zmenu tridy, kam uz obet prichazi s touto zkusenosti a jen se zvysuje pravdepodobnost, ze se to bude opakovat…

Rozumím ti, jak to myslíš, ale přímá konfrontace agresora je špatné řešení (i kdyby zakladatelka byla schopna té chladné hlavy, o čemž pochybuji). Tady se nejedná jenom o konflikt dvou dětí – tady nastalo něco, co má reálný potenciál ovlivnit celou třídu. Jedna spolužačka už se chlapce zastala, jiné děti naopak nereagovaly (některé třeba úmyslně, jiné možná chtěly, ale bály se, některé mohou mít špatnou zkušenost samy…)… je potřeba pracovat s celou třídou, ne pouze s dvojicí chlapců.

Když se tenhle problém nebude řešit přes třídní učitelku, může se to zbytečně rozrůstat. U takto malých dětí je učitelka v podstatě nepřetržitě jako dohled, má tedy možnost pozorovat, korigovat, vysvětlovat, zasahovat, může děti různě přeskupit, zapojit je do činností, které je pomohu sblížit nebo které naopak udrží nejkonfliktnější typy od sebe, možností je dost, v tomhle věku jsou děti ještě tvárné.

Jen je potřeba té učitelce dát alespoň šanci, ne na ni hned naběhnout “s holí”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44341
7.9.22 19:35
@Prostě Vodnář píše:
A proč na ředitele? Nechat si to podepsat od učitelky, kde budou v případě neúspěchu vypsané všechny vyšší instance, ředitel, pak zřizovatel a jako poslední ta policie.

8o. A proč to poprvé nezkusit jako člověk? Proč hned hrozit vyššími instancemi? Zatím jsem 99% věcí vyřešila bez podobných věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25067
7.9.22 19:37
@Prostě Vodnář píše:
A proč na ředitele? Nechat si to podepsat od učitelky, kde budou v případě neúspěchu vypsané všechny vyšší instance, ředitel, pak zřizovatel a jako poslední ta policie.

No s ředitelkou začal ten, kterého jste vy pak tak chválil, že má pravdu. A žádná učitelka, dokonce ani ředitelka nemá povinnost někomu podepisovat nějaká nesmyslná ultimáta. Škola má na tyhle případy přesně stanovené postupy, jak jednat. Není normální už předem předpokládat, že bude vše dělat špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
7.9.22 19:37

Tohle je dost závažné! Určitě bych se domluvila s učitelkou a zároveň trvalana přítomnosti ředitele. V tomto případě ano@

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
7.9.22 19:38
@Prostě Vodnář píše:

boha jeho. Skoly maji vlastni postupy, nemusi jim je diktovat ujeti rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25067
@Havlova píše:
8o. A proč to poprvé nezkusit jako člověk? Proč hned hrozit vyššími instancemi? Zatím jsem 99% věcí vyřešila bez podobných věcí.

Možná by se pak mohl chtít podpis na papír i po té policii, že se to jinak předá GIBS, když do 24 hodin toho malého sígra a jeho rodiče nezatkne. :zed:

Příspěvek upraven 07.09.22 v 19:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@BohunkaP Jo, mas pravdu. Asi v tomto konkretnim pripade by ta konfrontace sice mozna zabrala, ale ten agresor by si holt jen vyhledl nekoho jineho. Podle reakce tech deti bych rekla, ze nejspis nebyly svedkem neceho takoveho poprve…

• Citovat
  • Upravit
9298
7.9.22 19:41

Ve školce jsem soustavně otravujici a prudici dítě vyřešila tak, že jsem ho před skolkou na hřišti rázně upozornila, že překročil všechny meze a ať už se to neopakuje nebo jednu schyta. Jo, nejsem na to pyšná, ale nepomohly učitelky, nepomohla ředitelka, nepomohli rodiče… tak jsem synovi holt pomohla sama. Zafungovalo to skvěle, kluk přestal syna otravovat a ze mě má respekt ještě teď.
Ve škole problémové kluka naštěstí zvládla učitelka. Jen jsem ji napsala jednu zprávu o tom, co se děje, a hned druehj den prisel syn s tím, že to řešili. A od té doby je klid. Kdyby nepomohla učitelka, šla bych za ředitelkou, a kdyby ani ona, tak bych si asi zase odchytla to dítě. Jo, není to nejlepší metoda, ale funguje dobře. Pokud by moje dítě někoho sikanovalo, tak by mi určitě nevadilo, kdyby mu rodič chudáka spolužáka před školou vynadal. Naopak, omluvila bych se, dítě na místě seřvala a zbytek života chodila kanalama..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
7.9.22 19:50
@Anonymní píše:
Hezky den,

mam syna 7 let.
Jejich trida se rozpadla(bylo jich malo) a tak je rozhazeli do ostatnich. Novy skolni rok, novy rocnik, novy KOLEKTIV.
Syn se dobre ucil a uci, do skoly se tesil, basnil o tom cele prazdniny ❤️️
Je snedsi pleti ale cernousek neni a i kdyby byl. Je silnejsi postavy ale tloustik taky uplne neni. Je takovy mohutny a vysoky zaroven.. ale i kdyby byl sakra proc? Co to jste nekteri za rodice, ze sve deti neumite vychovat??!

Dnes prisel s tim, ze tam ma chlapecka, ktereho nema rad.. Kdyz jsem ho vyzpovedela proc tak rikal ze to zacalo od 2.ho dne.. Posmiva se mu v jidelne. A dnes to vygradovalo. Ze nema rad cernochy, cerny a cernou barvu, stipal ho, strkal ho, nadaval do tlustych.. Zastala se jedna spoluzacka a uz to taky schytala.. Ostatni si pry nevsimali.. Povidali si.. Mam chut jit zitra zbourat skolu. Chtela jsem hned po vyucovani ale byla tam uz jen pani druzinarka.. Urcite nechci byt za hysterku.. Ale ani pozorovatel.. Vzdy pokud se to neutne se sikana jen stupnuje. Chci aby byl muj syn v bezpecnem prostredi a mel klid na uceni. Aby chodil do skoly bez stresu.. Vime, jak par pripadu sikany skoncilo a ja chci jednat hned. Nabizi se mi dve varianty, pockat na rodice pred skolou. Absolutne nevim jak vypdaji.. A nebo kontaktovat ucitelku/reditelku.. Mate nekdo zkusenost. Prosim pomoc, budu rada za jakekoliv rady.. Omlouvam se za rozhorceni.. Ti rodice co zazili jiste pochopi.. Jsem v slzach ale musim byt silna..

Ze zrovna tohle muselo potkat meho syna, a jeste tak brzy..

Jsi skvělá, že to hodláš řešit okamžitě a nedovolit, aby šikana pokračovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2748
7.9.22 19:56

Já bych zkusila řešit nejprve s třídní a ředitelkou. Ale rozhodně upozornit, aby s tím opravdu něco dělali jinak to poženete výš. Třeba u nás ve městě je škola, kde to mile rádi schovávají pod koberec a dělají že nic. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
7.9.22 19:58

To nejsou žádná ultimáta, to je pouze potvrzení, že byla seznámena s problémem. Aby se náhodou za pár dní nestalo, že o ničem takovém neví, protože jí s tím nikdo neseznámil. Podepisovat to pochopitelně nemusí, pak to automaticky přebírá vyšší instance.

Vzhledem k tomu, že ve školství je nedostatek kvalitního personálu, tak se bohužel předpokládat musí, že v tom systému vzniknou individuální chyby.

@lucad77 píše:
No s ředitelkou začal ten, kterého jste vy pak tak chválil, že má pravdu. A žádná učitelka, dokonce ani ředitelka nemá povinnost někomu podepisovat nějaká nesmyslná ultimáta. Škola má na tyhle případy přesně stanovené postupy, jak jednat. Není normální už předem předpokládat, že bude vše dělat špatně.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.9.22 20:00

Holky, šikana se musí řešit hned. Mě v první třídě šikanovala učitelka. Rodiče to řešili přes rok, zatímco ona v šikaně pokračovala. Pak mě přendali rodiče na jinou školu. Tam byla učitelka fajn, jenže jsem přišla do hotového kolektivu a děti mě nepřijali. Trvalo to ještě 3 roky, než mě přijali. Na vině byli i rodiče, kteří byli chudí jak kostelní myši a oblékali mě jako strašidlo do zelí. Smáli se mi i děti z cizích tříd. Na střední to pokračovalo. Spolužačky byly vyfintěné a já vypadala jak dítě z útulku. Takže opět šikana, jenže nejen od spolužáků ale i od učitelů. Prošla jsem si peklem x let. Až na vejšce jsem zapadla. Tam nikdo oblečení neřešil. Mimo jiné jsem usilovala rychle o prospěchové stipendium, za které jsem si fofrem koupila oblečení, abych si zase nepřipadala, že se mám raději schovat do kanálu. Na vejšku vzpomínám ráda. Ty roky na střední byly asi nejhorší. Rozjela se mi nakonec neuróza jako sviňa a hrabala jsem se z ní roky.

• Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
7.9.22 20:01

Policie sepisuje protokoly, takže tam problém není, člověk si vždy svou kopii odnese.

@lucad77 píše:
Možná by se pak mohl chtít podpis na papír i po té policii, že se to jinak předá GIBS, když do 24 hodin toho malého sígra a jeho rodiče nezatkne. :zed:Příspěvek upraven 07.09.22 v 19:40
  • Citovat
  • Upravit
31010
7.9.22 20:04
@hanka.br. píše:
To je nejhorší rada - NIKDY!

Proč, můžeš to dovysvetlit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
7.9.22 20:04

Nedocitam…zacni to resit okamzite zitra rano. Toto se musi tvrde zarazit vzdy okamzite v pocatku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí