Šikana v družině

Anonymní
14.10.21 14:44

Šikana v družině

Jdu si pro radu, možná ujištění v tom že budu postupovat správně.

Syn, třetí třída. Družina je složena ze tři tříd (A, B, C). Na syna si zasedla partička „sígrů“, neustále na něj dotírají. Bohužel jakmile je paní družinářka mimo družinu jdou po něm víc, žduchají ho a napadají. Pokud je družinářka v družině jdou po něm taky ale družinářka je dle syna zastaví (očividně ví co chtějí udělat). Slovní napadání je běžné i když je družinářka v družině, jen fyzicky jdou po něm až je pryč a nevidí to, teda většinou.

Co s tím. Chci si domluvit schůzku s družinářkou, zajímá mě jak to hodlá řešit že je dítě v družině napadáno a ona o tom ví. Očividně se to neřeší.

Upřímně jsem nas*aná. Mlátí mi v družině dítě a nikdo s tím pořádně nic nedělá. Syn je až moc hodný, to je jeho problém. Slovně se bránit umí ale co má dělat když ho napadnou? Podrazí mu židli?

Prosím všechny se zkušeností, případně někoho ze školy. Co můžu vymáhat? Aby dostali ti kluci minimálně poznámku? To není možný ale jim tohle procházelo přece :nevim:

Dítě je proškolené, umí se bránit slovně, odejít. Nicméně agresoři jsou přímo a cíleně po něm, nemá kam „utéct“. Devítileté děti a tolik zla v nich :cert:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
14.10.21 14:48
@Anonymní píše:
Jdu si pro radu, možná ujištění v tom že budu postupovat správně.

Syn, třetí třída. Družina je složena ze tři tříd (A, B, C). Na syna si zasedla partička „sígrů“, neustále na něj dotírají. Bohužel jakmile je paní družinářka mimo družinu jdou po něm víc, žduchají ho a napadají. Pokud je družinářka v družině jdou po něm taky ale družinářka je dle syna zastaví (očividně ví co chtějí udělat). Slovní napadání je běžné i když je družinářka v družině, jen fyzicky jdou po něm až je pryč a nevidí to, teda většinou.

Co s tím. Chci si domluvit schůzku s družinářkou, zajímá mě jak to hodlá řešit že je dítě v družině napadáno a ona o tom ví. Očividně se to neřeší.

Upřímně jsem nas*aná. Mlátí mi v družině dítě a nikdo s tím pořádně nic nedělá. Syn je až moc hodný, to je jeho problém. Slovně se bránit umí ale co má dělat když ho napadnou? Podrazí mu židli?

Prosím všechny se zkušeností, případně někoho ze školy. Co můžu vymáhat? Aby dostali ti kluci minimálně poznámku? To není možný ale jim tohle procházelo přece :nevim:

Dítě je proškolené, umí se bránit slovně, odejít. Nicméně agresoři jsou přímo a cíleně po něm, nemá kam „utéct“. Devítileté děti a tolik zla v nich :cert:

Určitě zajdi za družinářkou a zeptej se na to, jak to vidí ona :hug: Ty v té družině nejsi a informace máš jen zprostředkované od syna. Tím nechci říct, že lže, ale děti mívají často tendence věci zveličovat, zvlášť pokud jde o mezilidské vztahy. Nějaké boule, modřiny, škrábance nemá?
Pokud by to družinářka nehodlala řešit, asi bych se klidně obrátila i na vedení školy, agresory mohou z družiny vyloučit, pokud se jejich vina prokáže. A v neposlední řadě na ně může udělat bububu tvůj muž, pokud na to je někdy prostor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
14.10.21 14:52

U nás kdysi pomohlo, že jsem si na ty „smrady“ počkala před školou a spustila na ně sama… není to úplně výchovný a jejich rodičům by se to asi moc nelíbilo, kdyby slyšeli jak jim vyhrožuji fackou, ale zafungovalo to :lol:
Jinak podat oficiální stížnost mailem napřed družinářce, pokud to nezabere, tak vedení školy, rozhodně bych to nenechávala být, jsou věci, který si děti vyřeší sami, ale pak jsou situace, kdy potřebují pomoc a tohle vypadá jako jedna z nich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
14.10.21 15:00

Řeš s družnářkou. Pokud si neumí poradit sama, chtěj schůzku s družinářkou, rodiči těch hajzlíků a ředitelkou.

Naším učitelkám a družinářkám asi budu líbat ruce, a to ani jedno dítě nemá zrovna snadno managovatelný kolektiv a děti jsou tam vskutku pestrá směska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.21 15:01

Taky mi syna v družině sikanoval jeden spratek, nechala jsem si ho zavolat a upozornila, že jestli to nepřestane budu kontaktovat jeho rodiče, učitel byl u toho. Od té doby je klid.

• Citovat
  • Upravit
74217
14.10.21 16:29

Řešit tohle s vychovatelkou.
U nás to nebyla šikana, ale vymezování si pozic v novém kolektivu. Kdo bude ten kápo skupiny. Hned první týden školy jsem loni řešila konflikty ve družině. Nemohla jsem si ani zajít na WC nebo okopírovat omalovánky, aby se mi tam skupinka nepohádala nebo nervala. Ale velmi záhy jsem zjistila, kdo nejvíc křičel a žaloval, že mu ubližují, tak ty konflikty u nás vyvolával. Pohrozila jsem zmíněné skupince kohoutů, jestli nepřestanou a uvidím jeden další nepatrný konflikt. Tak jim přinesu odhlášku pro rodiče, nechám si je všechny zavolat do ředitelny a nebudou do družiny chodit. Kdo se neumí a nechce slušně chovat. Nemusí nám narušovat odpolední program. Od té chvíle byl klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
14.10.21 18:44
  • Nejdříve se uklidni
  • Pak se v klidu zeptej družinářky, co o té situaci ví.
  • Následně jí sděl co víš od syna.
  • Závěrem se snažte najít konstruktivní řešení, které do budoucna pomohou.
  • Úplným závěrem si fomluvte schůzku cca. Za měsíc, na které zhodnotit, jak se situace vyvíjí a jak dále postupovat.

Nezapomínej, že znáš pohled na věc jen syna, je potřeba znát pohled paní vychovatelka i těch ostatních spolužáků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
15.10.21 08:34

Ve škole je taky určitě metodik prevence - chtěla bych mluvit i s ním. U nás v práci je kolega velmi dobrý, děti ho berou a dost na něho dají. Vše řešit písemně. Pokud nic nepomůže, je řešením agresory odhlásit z družiny - ŠD není nároková a pravděpodobně bude mít v řádu ŠD, že při opakovaném porušování pravidel a řádu je možné dítě vyloučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
15.10.21 21:11

Promiň, ale nechápu Tě… Zakládáš diskuzi, aniž bys jako dospělá ženská řešila situaci - tedy minimálně a primárně zašla za danou VYCHOVATELKOU a zjistila, co se děje i z jejích úst…
V družině jsem pracovala a s dětmi byla téměř nepřetržitě nato, aby mohlo k něčemu takovému docházet (fyzické ataky) a nemohla jsem zasáhnout. Pokud k tomu dochází na wc, v šatnách apod., dá se to celkem jednoduše ošetřit. Na tom se můžete spolu dohodnout jako na základním opatření. Vychovatelka takovou situaci skoro vždy řeší i s třídními učiteli dětí. V případě závaznějších problémů je ve škole metodik prevence apod.
Sepisování nějakých stížností atd. je úplně mimo. Řeš to jako rozumný člověk a vychovatelku zkus neoslovovat „paní družinářko“ (žádná taková profese neexistuje). Minimálně to pomůže k pozitivnějšímu naladění vašeho rozhovoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin