Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja teda nevim, zda je to premirou aktivit, nektere deti proste furt mrci a stezuji si, upoutavaji pozornost atd. Jakoze nevim, zda zakladatelce pomuze sedet s nimi doma, muze byt jeste hur ![]()
@Anonymní píše:
Jednak, když se jich zeptám, chtějí jedině elektroniku. Občas dovolím, ale to je mám nechat prosedět léto nad telefonem? To bych se musela hanbou propadnout.A druhak, za lesní školku a příměstské tábory opravdu platit nebudu, když bydlíme v krásné přírodě, mám možnost se jim věnovat a kontakt s vrstevníky mají až až - to by byla akorát úleva pro mě. Což si prostě vzhledem k ostatnímu neobhájím.
Pokud to nechces platit kvuli financni situaci, je to v poradku. Pokud jen z tech duvodu, ktere uvadis, tak si pak ale na to zlo, ktery si tim padem delas sama, nemuzes moc stěžovat
Samozrejme, ze jsi schopna matka, ktera i pres to, ze ma tri deti, se jim zvlada plne venovat a vymyslet program a zvladnout ho i s novorozencem, ale k cemu to je, kdyz sama pises, ze z jejich pohledu se s tebou neda nic delat a evidentne o neustaly program s tebou nestoji. Dat dite na tabor neni jen o tom, ze matka si chce odpocinout, je to i o tom, ze tam potkaj jiny vrstevniky, navic se stejnym zajmem, jiny autority, jiny pravidla, jiny podnety… To je na tom to podstatny. Mam temer ctyrletaka a mimino. Ano, mam cas, muzu se mu venovat cely leto, muzeme byt v prirode co hrdlo raci, vymyslet program, presto jsem ho nechala dva prazdninove tydny jeste ve skolce, protoze je tam stastnej a bude tyden i na primestskem tabore. Se mnou by se unudil, ja se potrebuju venovat i miminu a mimino se potrebuje v klidu vyspat a v kocarku to bohuzel neumi. A ano, ja si od nej rada odpocinu, protoze je taky na prestlamu. Dnes u rybnika byl skvelej zlatej partak, zbytek dne bych ho splachla do zachodu a poklop pribila hrebikama ![]()
Taky bych asi ubrala aktivitu
já se třeba u prvního syna snažila o delší procházky a byl z toho jen řev. Tak jsem to vzdala. S druhým jsme se teď pohybovali prakticky jen po vsi. Ono jim to stačí. Občas výlet k babičce, do města a pod. Jak je moc rozlítaný den a velké narušení režimu tak je zle. Klukům je 1,5 a 3,5. Ale doma se umí nádherně zabavit sami ( samozřejmě někdy taky celý den je vše špatně
).
No jenže teď už mě tento režim přestal bavit. Ujít za den pár metrů není nic pro mě. Nemám prakticky hlídání, takže jsem pořídila vozík pro dvě děti a ráno je naložím a jdu na procházku
sice mě štve, že nejdou po svých, ale pro mě je to relax. Taková svoboda nemuset řešit bolavé nožičky
holt je to taková hodinka pro mě.
@Big boss píše:
Příště až začnou prudit se otočit a jít domů, nekompromisně. Ony to pochopí velmi brzy. Nechat je v pokoji a bez televize, mobilů a digitálních her, ať si teda zábavu vymyslí samy.
Nejsi jejich animátor, jsou to děti, měly by se umět zabavit i samy, navíc jsou dvě, nenech se otrávit. Když to budeš tolerovat, bude se to zhoršovat a zbláznila se z nich.
Zakladatelko, tvoje děti jsou malé a máš ještě šanci, že je to jen období
Já v tehle situacích cilim na jistotu, co vím, že je baví, co vím, že cesta je ok, že tam mají jídlo, co mají rády atd. Snaha o novotu a zábavu se mi taky kolikrát vymstila. S menšími dětmi volím, co největší pohodlí pro mě a pro ně. I kdyby jsme každý den byli na tom stejném hřišti, jednou týdne v té samé herně a nějaký čas se koukali na tv. Ale chápu tě, taky mám pocit, že dětem musím udělat hezké prázdniny a dětství plně zážitků, ale ty výlety musí hlavně bavit všechny.
@ulice Zizen a hlad mi vzdycky prijde hrozne usmevna. Poslednich uz docela hodne let se jede na dodrzovani pitneho rezimu a pravidelnou stravu. Dnes mi prijde jako standard, ze rodic proste to piti a jidlo ma, dite to vi, a tudiz o to skuhra.
Jako spravne klise „za mych mladych let“ - my do skoly lahev s pitim nenosili, svacinu jo, ale piti ne. Napili jsme se rano, v poledne u obeda v SJ, pak jsme sli na odpoledne litat (bez svaciny) a pak az u vecere. Doma byla jedna plastova lahev a to bylo luxusni zbozi na celodenni vylety. Pamatuju si, ze desne smrdela a stejne se mi z ni moc pit nechtelo
.
Pokud dite vi, ze o neco zebronit muze, tak o to zebronit bude.
Ono spoustu skemravych otazek rodic detem sam vnuti svym vlastnim pristupem (nemas zizen, neni ti zima, neboli te nozicky, nemas hladik, vem si tu ksiltovku, tobe musi byt vedro…) - a ruku na srdce, kdo z nas to opravdu nikdy, nikdy nerekl
.
@Hobitka píše:
@ulice Zizen a hlad mi vzdycky prijde hrozne usmevna. Poslednich uz docela hodne let se jede na dodrzovani pitneho rezimu a pravidelnou stravu. Dnes mi prijde jako standard, ze rodic proste to piti a jidlo ma, dite to vi, a tudiz o to skuhra.Jako spravne klise „za mych mladych let“ - my do skoly lahev s pitim nenosili, svacinu jo, ale piti ne. Napili jsme se rano, v poledne u obeda v SJ, pak jsme sli na odpoledne litat (bez svaciny) a pak az u vecere. Doma byla jedna plastova lahev a to bylo luxusni zbozi na celodenni vylety. Pamatuju si, ze desne smrdela a stejne se mi z ni moc pit nechtelo
Pokud dite vi, ze o neco zebronit muze, tak o to zebronit bude..
Ono spoustu skemravych otazek rodic detem sam vnuti svym vlastnim pristupem (nemas zizen, neni ti zima, neboli te nozicky, nemas hladik, vem si tu ksiltovku, tobe musi byt vedro…) - a ruku na srdce, kdo z nas to opravdu nikdy, nikdy nerekl
.
@ulice Kde ja celkem toleruju skuhrani je jizda autem, protoze s radosti necim detem zaplacnu usta
. Melou non-stop. Jinak jsou taky celkem kovani, ze kdo se nenapil/nenajedl/nevycural doma, ma smulu, voda je taky piti a sladkost bude nejdriv, az se vecer vratime spokojeni domu.
Ale ja mam nastesti vyletniky, s nima na vylete je fakt pohoda, zatim je vsechno zajima a ze vseho byvaji nadseni, od proste turistiky pres historii az po vesmir. Kazdopadne hodlam si pripsat alespon zdibicek zasluhy, ze jsem to v nich trochu vypestovala. Zato doma se mi nedari, no, treba jeste dozrajou (a rovnou neshnijou), sklizet aspon obcas ovoce duslednosti je prijemne. Ale beru to tak, ze nekde priroda pridala, jinde ubrala
.
Jako u nás se pije jenom voda, sladké pití je za jó odměnu. Ani nejsem helicopter mother, že bych co deset minut zkoumala, jestli chudáčci nemají hlad a nezajdem radši do mekáče Ale stejně mám ten typ prudících dětí, které to zkoušejí už za hranicí pozemku. Někdo to asi má v genech kdoví odkud. ![]()
Mně se v tomhle věku nejvíc osvědčilo chodit na hřiště, na zahradu, občas dojet vykoupat a výlet tak max. jednou do měsíce. Děti jsou ještě malé a aspoň naše nejvíc bavilo placatit se v místech, kde to znají ![]()
@Anonymní píše:
Jako u nás se pije jenom voda, sladké pití je za jó odměnu. Ani nejsem helicopter mother, že bych co deset minut zkoumala, jestli chudáčci nemají hlad a nezajdem radši do mekáče Ale stejně mám ten typ prudících dětí, které to zkoušejí už za hranicí pozemku. Někdo to asi má v genech kdoví odkud.
Pak s tim ale stejne neudelas nic, takze bych se alespon castecne vyprdla na blaho deti a udelala to tak, aby bylo maximalne naplneno blaho tvoje. Tj. jit njaky cas cestou nejmensiho odporu a nacerpat trochu mentalni energie do zasoby.
Ono jako zlepsovat se to nebude, spis jen menit, co si budem
. Ja mam deti 10, 8, a 5r a jako jo, jsou to svym zpusobem zlaticka, spousta veci funguje, ale stejne je u nas vecny frmol, hukot, porad se neco resi… Maji zajmy, krouzky, kazdy jine kamarady, clovek je zpatky v praci, skolni priprava a do toho tuny logistiky, a to nemluvim o nemocech… Takze ja mentalne odpocivam kazdou chvilku, co to jen trochu jde.
@Anonymní píše:
Tak super, že jsem dostala sodu, že chodíme na výlety.![]()
Mně je zas upřímně líto dětí, které se celý život placatí na dvorku a jako vrchol kultůry jedou na dvorek k babičce. Tak se holt snažím jim (a možná i sobě) to udělat zajímavější.
Když jsme doma, hádají se o to hůř, protože nemají nové podněty, to si moc nepomůžu - všechno je nuda, chtějí kamarády, nic se se mnou nedá dělat atd.
Samozřejmě je netahám po galeriích a zámcích. Snažím se střídat přírodu, hřiště a semtam něco většího. Takže ano, výlet je třeba na sousední kopec k potoku, kde se můžou rejt a stavět hráze, zabere to 3/4 dne, svačina s sebou. K tomu jsou ovšem všechny komentáře - moc horko, zima, hmyzu, trávy, bere mi klacek, zaasee k potokuuu?, mám hlad, mám žízeň, bolí mě nohy - každé tři kroky.
Takže asi aktivity fakt omezíme, něco se bude dít maximálně jednou za týden a zbytek budeme doma - aspoň se na to nebude muset dívat okolí.
Neber to prosim jako kritiku! Je super, ze se detem tak venujes! Jenze vseho moc skodi a z popisu to vypada, ze jsou zahlceni podnety.
To, co nam casto pripada pro deti jako super zabava, je proste nemusi vubec bavit, naopak. Vzdyt je zajimavy, s jakymi (pro nas dospele osoby) si deti casto vydrzi hrat hodiny a hodiny. Deti muzou byt nejstastnejsi na dvorku velkem 2×2 metry s kaluzi uvnitr…
![]()
Jinak treba muj syn ma doopravdy nejradeji rutinu. Nerikam, ze nejezdime na vylety a dovolene, na prvni dovolene s nami byl ani ne ve 3 mesicich, ale proste nejvic spokojeny je doma a na zahrade u domu, kdyz ma jidlo presne ve stejny cas, spat jde do sve postele presne ve stejny cas… Je to treba videt i na spanku. Clovek by rekl, ze nejlepe bude spat po narocnem dni s nejakym vyletem, ale je to presne naopak. To spi vzdy spatne, asi nejak ten vylet zpracovava.
@Pdoctor Velka pravda s tim spankem. Jsme ted tyden na „dovolene“, kluka mam kazdej vecer unavenyho jako 🐖 a jediny efekt je, ze k veceru je s nim uz k nevydrzeni, jak je z unavy protivnej a misto aby rano vyspaval, tak vstava extremne brzo, jako ani doma po celodennim „nicnedelani“ ne. Mam dost ![]()
@divine woman jsou deti, ktere se sami nezabavi a rozmazlene nejsou. Kazde dítě je jiné, jine si vyhraje hodiny s klackem druhe musis zabavit
@Anonymní píše:
Tak super, že jsem dostala sodu, že chodíme na výlety.![]()
Mně je zas upřímně líto dětí, které se celý život placatí na dvorku a jako vrchol kultůry jedou na dvorek k babičce. Tak se holt snažím jim (a možná i sobě) to udělat zajímavější.
Když jsme doma, hádají se o to hůř, protože nemají nové podněty, to si moc nepomůžu - všechno je nuda, chtějí kamarády, nic se se mnou nedá dělat atd.
Samozřejmě je netahám po galeriích a zámcích. Snažím se střídat přírodu, hřiště a semtam něco většího. Takže ano, výlet je třeba na sousední kopec k potoku, kde se můžou rejt a stavět hráze, zabere to 3/4 dne, svačina s sebou. K tomu jsou ovšem všechny komentáře - moc horko, zima, hmyzu, trávy, bere mi klacek, zaasee k potokuuu?, mám hlad, mám žízeň, bolí mě nohy - každé tři kroky.
Takže asi aktivity fakt omezíme, něco se bude dít maximálně jednou za týden a zbytek budeme doma - aspoň se na to nebude muset dívat okolí.
Hele, ja ti rozumim, mam doma takove dítě nastesti jen jedno 5ti lete. Co pomohlo u nas, opravdu omezit vylety - jen tam kam opravdu chce - ted furt bazen, aquapark (to asi s tremi sama nedáš, zapoj tatinka),nebo dinoparky, zoo. Zaklad je najezene a vyspane dite. Doma se najime a pak dcera neprudi, ze ma hlad, zizen atd. A co nejvic pomohlo, skolka a tabor. Ano ted byla na primestskym a naprosto nadsena, v srpnu jde zase. A do skolky chodi i o prazdninach. Výlety max o vikendu, jdyz chce - stejne ted chce jen k vode a bazenu