Náročná povaha dcery

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.7.22 13:19

Náročná povaha dcery

Ahoj holky, jdu si trochu ulevit ohledně dcery, v září ji bude 6 let, tudíž předškolačka, od narození to bylo náročné dítě, ale poslední dobou se to stupňuje a já už mám pocit, že z ní za chvíli vyhořím.
Chybu jsem udělala hned na začátku, s otcem dcery jsme bydleli na samotě, on celé dny v práci, žádní sousedé, kamarádi, volný čas jsem trávila pouze s dcerou, hodně se ji věnovala, vymyslela aktivity, výlety, často jsme tvořily, jezdila na kole, prostě spoustu aktivit. Babičky nemáme žádné, hlídání také nikdy nebylo, hodně jsme na sebe s dcerou obě fixované. Školka problém, těžká adaptace, když si zvykla šoupli mi ji do jiné třídy, takže jsme to jeli od znova.
Dnes je situace taková že s jejím otcem už delší dobu nežiju, bylo tam spoustu problémů, on si dceru bere jednou za 14 dní, já mám dvě zaměstnání, starám se o dítko, barák, nechci si stěžovat nějak zvládám. Co ale už přestávám zvládat je chování dcery, nebudu lhát sama sobě, rozmazlila jsem ji, neměla žádné povinnosti, málokdy, starala jsem se ji o zábavu a sama nic nedělala.. vím moje blbost a teď se špatně nastavují jiné hranice. Dcera nechce chodit nikam na hlídání, nebyla zvyklá a nikde nevydrží, když už jsem se seznámila s maminkama že školky kde by mohlo fungovat střídání a výpomoc, tak tam vydrží maximálně hodinu, pak mi volá rodič že brečí.. není schopná si sama pohrát, je strašný " vysavač" energie, pořád něco potřebuje, není schopná si s ničím poradit. Co je nejhorší je, že mi dělá scény jak 3 létě dítě, takže ve vzteku se valí po zemi, kope do věci, není s ní v tu chvíli rozumná řeč, její scéna vydrží i déle jak hodinu. Nejde to po dobrém ani po zlém, musím ji nechat v pokoji vybrečet. Takové scény jsou téměř na denním pořádku. Denně se x urazí za úplné kraviny..Ano určitě nás obě zasáhl odchod otce, byla jsem s ní i u psychologa, ale už přestávám moc, nevím co dál a jak napravit svou chybu ve výchově.
Jinak dcera v jiných ohledech je moc šikovná, chytrá, krásně maluje, je kreativní.. Jen nevím co s ní dál, už jsem vyčerpaná protože samozřejmě krom dítěte musím řešit i jiné starosti.. pomoc od jejího tatínka ani abych rodičů nemám žádnou.. upřímně díky bohu za jeden víkend po 14 dnech kdy si od ní odpčinu a alespoň naberu sílu do dalších dnů

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
14.7.22 13:29

A pořád žiješ na té samotě a chceš tam zůstávat?

Protože tím se obecně adaptace na jiné lidi bude jen zhoršovat. Tím spíš to chce přehodnotit způsob jak se s dcerou domlouváte, za co je odměňovaná a jak, za co je trestaná a jak, jak získává pozornost atd.

Zvážila bych na tvém místě přibrat někoho, kdo dělá videotrénink interakcí. Pomůže ti to porozumět čím se s dcerou vzájemně vytáčíte a je jednoduší pomocí té metody najít lepší cesty, jak se s dcerou domluvit, nastavit si hranice, podpořit ji v tom, aby překonávala svoje vlastní běsy.

Plus to dělají lidi co umí pracovat s výrazně složitějšími rodinými situacemi, než je ta tvoje.

http://spin-vti.cz/…-vti-trenera

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.7.22 13:58

Tak já bych to nijak černě neviděla, proč bys jí měla dávat někomu na hlídání? Ve školním roce bude chodit normálně do školky, později do školy a družiny, takže máš na odpočinek od ní celý den, plus víkend za 14 dní, to je celkem luxus ;) Spíš bych se teď ten rok intenzivně věnovala větší socializaci i mimo školku - chodit ven s kamarády, nějaký kroužek k tomu atd. A taky jí občas nech se nudit :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
14.7.22 17:28

Podle mě je zbytečný si sypat popel na hlavu ;)
Nějaký děti proste mají takovou povahu, jsou to do určitý míry zavislaci. Navíc, vaše okolnosti to ještě podpořily, tím ze nemáte hlidani, zůstala si s ni sama …

Mám skoro stejně starou holku a někdy je podle mě potřeba si uvědomit, ze to jsou proste pořad ještě hodně malý děti :) Chápu, ze to musí byt strašně náročný, když jste v podstatě nonstop jen sami spolu … ale na druhou stranu, za par let bude všechno jinak, bude mnohem víc samostatnejsi, budete se doma potkávat na par hodin denně a na noc :lol:

Koukni po nějakých krouzkach, at se dostane víc mezi děti a třeba si tam najde další kamarády. Ke tvým kamarádkám s dětmi chodte dal, ale bud tam s ni na návštěvu, nenechavej ji na hlidani, třeba si pak zvykne lip … A jak už tady padlo, nech ji se nudit, ona si určitě zvládne vymyslet vlastní zábavu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24595
15.7.22 18:15

Dětský psycholog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5941
16.7.22 01:23
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jdu si trochu ulevit ohledně dcery, v září ji bude 6 let, tudíž předškolačka, od narození to bylo náročné dítě, ale poslední dobou se to stupňuje a já už mám pocit, že z ní za chvíli vyhořím.
Chybu jsem udělala hned na začátku, s otcem dcery jsme bydleli na samotě, on celé dny v práci, žádní sousedé, kamarádi, volný čas jsem trávila pouze s dcerou, hodně se ji věnovala, vymyslela aktivity, výlety, často jsme tvořily, jezdila na kole, prostě spoustu aktivit. Babičky nemáme žádné, hlídání také nikdy nebylo, hodně jsme na sebe s dcerou obě fixované. Školka problém, těžká adaptace, když si zvykla šoupli mi ji do jiné třídy, takže jsme to jeli od znova.
Dnes je situace taková že s jejím otcem už delší dobu nežiju, bylo tam spoustu problémů, on si dceru bere jednou za 14 dní, já mám dvě zaměstnání, starám se o dítko, barák, nechci si stěžovat nějak zvládám. Co ale už přestávám zvládat je chování dcery, nebudu lhát sama sobě, rozmazlila jsem ji, neměla žádné povinnosti, málokdy, starala jsem se ji o zábavu a sama nic nedělala.. vím moje blbost a teď se špatně nastavují jiné hranice. Dcera nechce chodit nikam na hlídání, nebyla zvyklá a nikde nevydrží, když už jsem se seznámila s maminkama že školky kde by mohlo fungovat střídání a výpomoc, tak tam vydrží maximálně hodinu, pak mi volá rodič že brečí.. není schopná si sama pohrát, je strašný " vysavač" energie, pořád něco potřebuje, není schopná si s ničím poradit. Co je nejhorší je, že mi dělá scény jak 3 létě dítě, takže ve vzteku se valí po zemi, kope do věci, není s ní v tu chvíli rozumná řeč, její scéna vydrží i déle jak hodinu. Nejde to po dobrém ani po zlém, musím ji nechat v pokoji vybrečet. Takové scény jsou téměř na denním pořádku. Denně se x urazí za úplné kraviny..Ano určitě nás obě zasáhl odchod otce, byla jsem s ní i u psychologa, ale už přestávám moc, nevím co dál a jak napravit svou chybu ve výchově.
Jinak dcera v jiných ohledech je moc šikovná, chytrá, krásně maluje, je kreativní.. Jen nevím co s ní dál, už jsem vyčerpaná protože samozřejmě krom dítěte musím řešit i jiné starosti.. pomoc od jejího tatínka ani abych rodičů nemám žádnou.. upřímně díky bohu za jeden víkend po 14 dnech kdy si od ní odpčinu a alespoň naberu sílu do dalších dnů

Problém bude v tom, že dcera neměla možnost se od raného věku socializovat a když se to stalo neúnosným, tak řekneš, že to je povaha dcery. Není, jen není socializovaná. No, na samotě v lese, se nikdo sociálně opravdu nevyvíjí. Musíš jí dát příležitost se nenásilně socializovat a dát jí dostatek času, pokud nechceš zadělat na psychické problémy. Léčba šokem, může skončit chronickými problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí